Mi a közös a Lada Nivában és a Lexus LFA-ban?

Tippelj, vajon mi a kapocs a Lexus sportautója és a Lada terepjárója között!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy brit toplista ad választ arra, hogy igenis van valami közös a Lexus LFA-ban és a Lada Nivában.

Egy friss Confused-felmérés szerint az Egyesült Királyságban a ritkának számító (kevesebb, mint 100 regisztrált példány) autók közül A Lexus LFA-ra és a Lada Nivára indítják a legtöbb Google-keresést vásárlási vagy eladási céllal. A piackutató cég nemrégiben készült tanulmánya elsőként az éves internetes keresések számát vizsgálta az Egyesült Királyságban regisztrált járművek számához viszonyítva. Ezen a listán az első helyet a Lexus első és eddigi egyetlen középmotoros sportautója, az LFA foglalja el. Annak ellenére, hogy 2012-ben, mindössze 500 legyártott példány után utód nélkül fejeződött be a gyártása, még mindig igen népszerű típusnak számít, évente 42 920 darab vásárlási vagy eladási célú Google-keresés irányul rá az Egyesült Királyságban. Mivel mindössze három darab LFA-t tartanak nyilván az országban,

könnyen kiszámítható, hogy autónként 14 307 keresés indult.

Persze az LFA iránti érdeklődés könnyen érthető. Új korában sem volt olcsó az LFA (375 ezer dolláros árával nagyjából hatszor annyiba került, mint a három évvel korábban érkezett Nissan GT-R, és kétszer annyiba, mint a 2009-ben debütált Ferrari 458 Italia), ma már egy-egy jó állapotú példány az eredeti ár többszörösét éri, és az értéke az évek múlásával várhatóan csak felfelé fog elmozdulni. 2021 augusztusában az RM Sotheby’s árverésén 819 ezer dollárért (329 millió forint) talált gazdára egy 3850 mérföldet futott ezüst LFA.
Hirdetés
Az egy regisztrált autóra jutó, vásárlási vagy értékesítési szándékú keresések számának toplistáján a második helyet a McLaren P1 (4 példány, 3553 keresés/autó), a harmadikat pedig a Lamborghini Centenario (1 példány, 2880 keresés/autó) szerezte meg az Egyesült Királyságban. Viszont ha a keresések abszolút számát nézzük a ritka autótípusok között, akkor az első helyet így is toronymagasan a Lexus LFA foglalja el a közel 43 ezer keresésével, de a második helyen ott a 45 éve gyártásban lévő Lada Niva 25 100 kereséssel. Az összesen legyártott több mint 3 millió Niva közül az Egyesült Királyságban jelenleg 51 darab van forgalomban, így az orosz terepjáró az egy példányra jutó keresések számát tekintve csak a 17. helyet szerezte meg. A ritka autókra irányuló Google-keresések toplistáján a harmadik helyen a Kia Stinger áll 24 660 kereséssel, de az egy példányra jutó keresések számát tekintve már csak a 16. helyezést szerezte meg a koreai autó (46 regisztrált példány, 536 keresés/autó). Érdekesség, hogy az abszolút lista első 10 helyezettjébe egy Toyota is befért. Persze nem a Corolla vagy a Yaris, hanem a japán császár által is használt, ám Európában nem forgalmazott luxuscirkáló, a Century. Erre a típusra összesen 4940 keresés irányult, ami a 12 regisztrált példányra vetítve 412 keresés/autó arányt jelent (az egy példányra jutó keresések toplistáján ezzel a 20. helyet szerezte meg).
Hirdetés
Forrás: Smarter Média
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?