Minden tényező üzemanyagár-csökkenést jósol

Kis mértékben apadhat a gázolaj, jelentősebben a benzin ára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Örülhetnek a benzint tankolók, ugyanis e héten csak a gázolaj drágult, s a benzin stagnált, a következőn utóbbi ára apadhat jelentősebb mértékben.

E héten - a hétfői ünnepnap következtében szokatlan módon csütörtökön - csak a gázolaj ára változott, 3 forinttal került feljebb. Jó hír, hogy a módosítás által beállt, a 95-ösével egyező, 433 forintos literenkénti átlagár nem tart sokáig, a hírek szerint már a most következő héten apadhat ugyanis a gázolaj ára (is).
A nemzetközi tőzsdei árakat vizsgálva megállapítható ugyanis az olaj és vele együtt a benzin, valamint a gázolaj jegyzési árának apadása, s ehhez hozzá jön még a forint erősödése is. Összességében a benzin 3,6, a gázolaj 1,2 százalékkal lett olcsóbb(an beszerezhető).
Hirdetés

A gázolaj esetében akár a mostani hét áremelésének törlése, azaz 3 forintos ármérséklés várható, míg a benzinnél akár ennek háromszorosára is számítani lehet a töltőállomásokon. Utóbbiak azonban a leginkább optimista becslések, a reális a gázolajnál inkább 2, a benzinnél 6 forintos árapasztás, s még az sem zárható ki, hogy a Mol nem is nyúl a gázolaj árához, így az marad a mostani, literenkénti 433 forintos szinten. A benzin - most csakugyan ott tanyázó - átlagára azonban csaknem biztos, hogy 430 forint alá fog kúszni. Ez nem nagy különbség (jellemzően több, akár tízszer ekkora eltérés adódik az egyes töltőállomások árai között), ám aki kivár, egy átlagos tankoláson akár több mint 100 forintot, vagyis néhány kilométernyi üzemanyagköltséget spórolhat. A Mol döntése megszokott forgatókönyv szerint hétfőn, az akkor bejelentendő változás életbe lépése szerdán várható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?