Mindent mobilizálni szeretne a Hyundai

A Hyundai a CES-en mutatja be, hogyan kötik össze a valóságot a metaverzummal a mobilitás jegyében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olyan dolgokat is bekapcsolna a mobilitás világába a Hyundai, amiről ma el sem tudjuk képzelni, hogy tudnának mozogni.

Úgy tűnik, a metaverzum lesz a következő évek marketinges kulcsszava, amire a Hyundai az elsők között csap le. Egy gyors internetes keresést követően annyit tudhatunk a metaverzumról, hogy nagyjából egy virtuális világot takar, mintha például egy végtelenül nagy Need for Speed pályán autóznánk, ahol persze nyilván el is lehet hagyni a járművet. Hogy mivel töltik meg ezt a virtuális világot, annak tényleg csak a képzelet szab határt, a Hyundai pedig január elején a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronika-kiállításon igyekszik majd demonstrálni, hogy képzelőerőből náluk bizony nincs hiány.
Hirdetés
A metaverzum mellett a valóságban is szeretnék robottechnológiai tudásukat kamatoztatni, elvégre az autógyártáshoz olyan finom mozgású eszközökre van szükségük, amik egyébként az élet más területein is hasznosak tudnának lenni. A Hyundai a robotokkal kapcsolatos tudását szeretné felhasználni, hogy összekösse a valóságot a metaverzummal, egy olyan világot hozva így létre, amiben az utazásnak nincs határa - sem térben, sem időben. Sőt, az utazást itt nem is csak emberekre értik: az autonóm járművek megjelenésével maguk az autók is önállóan közlekedhetnek, sőt, még tovább menve gyakorlatilag minden eszköz mobilizálható (már ha van értelme persze). Hogy pontosan miben nyilvánul meg a metaverzummal való összekapcsolódás, arra még várnunk kell a CES-ig, mindenesetre a valóságban annyit tudhatunk a Hyundaitól, hogy bemutatják az új Plug & Drive platformjukat, ami alapvetően mozgásképtelen tárgyak, eszközök mobilitását is lehetővé teszi majd. A Plug & Drive platform hasonló lehet a Hyundai már leleplezett Mobile Eccentric Droidjához (MobED), ami elsőre egy mini holdjárónak tűnhet. Négy, önmagához képest hatalmas kereke önálló vezérlésű és meghajtású, ráadásul a tengelytáv is változtatható 45 és 65 cm között. 50 kg-ot nyom a csöppség, maximális sebessége 30 km/h. Kialakításának köszönhetően városokban és terepen, épületeken belül vagy utcákon keresztül egyaránt képes közlekedni. Amint az akkumulátortechnológia lehetővé teszi, erre a modulra változatos felépítményeket is lehet helyezni: például mobilizálhatja a babakocsit, a kerekesszéket vagy akár a gördeszkát, emberi meghajtás nélkül is mozgásképessé téve ezeket. De ugyanígy kiválthatja például a vakvezető kutyákat, vagy segíthet az áruszállításban, ami nulla károsanyag-kibocsátásának köszönhetően segíthet tisztábbá tenni a városi levegőt is. A MobED mellett a Hyundai CES-es standjainál lesz látható még a Boston Dynamics kutyaszerű robotja is, sőt, még táncelőadásokat is bemutatnak majd a gépeik. A Hyundai robotjait nem csak élőben, hanem YouTube csatornájukon is meg lehet majd tekinteni január 5. és 8. között.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?