Ne csak az autóban tedd le a telefonod közlekedés közben!

Vidám videók a notórius telefonnyomkodók életének megóvásáért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Közös programot indított az ORFK-OBB és az Aegon biztosító annak érdekében, hogy minden közlekedő óvatosabban bánjon a mobiltelefonjával, miközben úton van.

Rengetegen, állítólag minden második ember használ kerékpárt, rollert, vagy valamilyen más olyan közlekedési eszközt, amelyekre „mikromobilitási” eszközökként hivatkozik a szakirodalom. Közülük minden ötödik, tehát a teljes lakosság tíz százaléka használja mobiltelefonját a közlekedés közben. Gyaloglás közben pedig szinte mindenki akár zenehallgatásra, chatelésre, vagy épp beszélgetésre – derült ki az Opinio által az Aegon megbízásából készített reprezentatív kutatásból. Miközben a megkérdezettek közel 80 százaléka tartja veszélyesnek a mobiltelefon használatát kerékpározás vagy rollerezés közben, egynegyedük szerint már előfordult vele, hogy használta menet közben az okostelefonját. Márpedig ez jelentős baleseti kockázat. Meglepő adat, hogy három kerékpárosból egy gurulás közben is „felelőtlen” módon használja az okostelefonját, headset nélkül beszél, chatel vagy közösségi oldalakat látogat menet közben. Annak ellenére, vagy azzal együtt ilyen magas ez az arány, hogy a kerékpárt és rollert használók fele megfelelőnek tartja a KRESZ-ismereteit. Harminc százalék fölötti azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint rendszeresen, vagy néha használják a telefonjukat mikromobilitási eszközön. 42 százalék ugyanakkor azt válaszolta, hogy soha nem használja a kütyüjét, miközben közlekedik. A felmérés alapján a gyalogosok háromnegyede elteszi az éppen használt okostelefonját, ha gyalogos átkelőhöz ér.
Hirdetés
A megkérdezettek 45 százalékának egy vagy több olyan ismerőse is van, aki szokta használni az okostelefonját, miközben részt vesz a forgalomban. Az emberek több mint 85 százaléka szerint valamennyire veszélyes jelenségről van szó, a kutatás adatai szerint tehát nagyon sokan veszik félvállról a saját biztonságukat. „Míg tavaly az autóvezetés közbeni okostelefonhasználat veszélyeire hívtuk fel a figyelmet, idén a közlekedés többi résztvevőjének szerettük volna felnyitni a szemét Kovács András Péter és Janklovics Péter humoristák segítségével. Mivel továbbra sem változott, hogy a fiatalokra kiemelten jellemző jelenségről van szó, idén is humoros formában szerettük volna felhívni a figyelmüket arra a veszélyre, amelyet éppen az jelent, ha nem a közlekedésre figyelünk. Ezért is választottuk az idei kampány szlogenjéül, hogy: Az igazi érték Te vagy, nézz távolabb a telefonodnál” – mondta a kampány indítása kapcsán Szombat Tamás, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese.
Hirdetés
A kézben tartott mobiltelefon a közlekedés minden résztvevője számára veszélyforrás, mert elvonja a figyelmet azokról a helyzetekről, amelyben reagálni kell, legyen szó biciklisről, rolleresről vagy éppen a járdán közlekedő gyalogosról. Nagyon sok múlik a felelős magatartáson, hiszen az is lehet veszélyes jelen esetben, amelyet konkrét jogszabály nem tilt. Az a célunk, hogy a közlekedés minden résztvevője számára biztonságos környezetet teremtsünk ezzel a szemléletformáló kampánnyal” – mondja Óberling József rendőr ezredes, az ORFK RFI Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője. Annak érdekében, hogy tudatosítsák a mobiltelefon használatával járó veszélyeket, népszerű standup előadók szerepeltetésével készítettek videókat, amelyek több platformon meghaladták az ötmilliós összesített megtekintést, és a videók nézettsége jóval a kampány elindulása után, még most is emelkedik.
Hirdetés
A biztonság közös ügyünk: az okostelefon rendkívül értékes társ a mindennapokban, de vannak helyzetek, amikor jobb, ha a zsebünkben marad. Hiszünk a humor szemléletformáló erejében és örömmel tettünk eleget az Aegon újabb felkérésének. Meggyőződésünk, hogy ezzel a videós kampánnyal minden résztvevő sokat tesz mindannyiunk biztonságáért” – mondta a vicces videókról Kovács András Péter humorista.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?