Nem csökkennek tovább a casco-díjak

Megállt a casco átlagdíjak zuhanása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokáig apadtak a biztosítások átlagdíjai, ám most már nem mutatnak csökkenést. Más módszerekkel, részleges cascóval spórolhatnak az autósok, az online szerződők fele ilyet köt.

Megállt a teljes körű casco átlagdíjának évek óta tartó töretlen zuhanása – derül ki a Netrisk.hu legfrissebb adataiból. Az év első hónapjaiban regisztrált 67 900 forintos átlagdíj szinte teljesen megegyezik a tavaly ilyenkor tapasztalt szinttel. Bár a MABISZ által közzétett első negyedéves adatok szerint a casco-szerződések állománya 7,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, az online megkötött casco mennyisége idén is jelentősen nőni tudott. A Használtautó.hu látogatóit is kiszolgáló Netrisk például ebben az időszakban 65 százalékkal több casco szerződést kötött, mint a tavalyi év elején, és teljes körű cascóból is 27 százalékkal többet kötöttek a piacvezető biztosítási portál kalkulátorával.
A teljes körű casco átlagdíjak tekintetében láthatóan fordulóponthoz értünk: miután néhány év alatt csaknem feleződött a díjszint, most az egy évvel ezelőtti szinten ragadt” – emelte ki Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „A biztosítók a kgfb-piacot felforgató gyilkos árverseny helyett racionálisabb, a szolgáltatás bővülését is jelentő eszközökhöz nyúltak: időszakos kedvezményekkel, tovább szegmentált célcsoportokkal és új, a piaci igényekhez igazodó részszolgáltatásokkal igyekeznek szélesíteni ügyfélkörüket. A kínálat növekedése ezért a korábbinál is indokoltabbá teszi az eligazodást segítő összehasonlító oldalak használatát.
Hirdetés
Az adatokból az is kitűnik, hogy az eltérő körülmények egészen különböző díjakat eredményeznek. Csaknem 60 százalékos eltérés tapasztalható például az átlagdíjakban aszerint, hogy milyen okból kötik meg a szerződést.
A legtöbbet, átlagosan 87 000 forintot új autó vásárlásakor hajlandók fizetni az ügyfelek, de használt autó vásárlásakor is 73 700 forint az átlagdíj. A legalacsonyabb díjú cascót az évfordulón szerződést váltó autósok kötik: ők átlagosan 54 500 forintos átlagos éves díj mellett szerződnek a Netrisk.hu oldalain.
Egyre népszerűbbek a kiegészítők
Bár a hazai autópark rohamosan öregszik, teljes körű cascót csak elvétve kötnek tíz év feletti autóra: az ilyen szerződéssel rendelkező autók átlagos életkora hat és fél év. Ugyanakkor az ennél idősebb autók tulajdonosai is igyekeznek több-kevesebb pótlólagos védelmet szerezni járművükre. Ennek köszönhetően tavaly óta 5,2 százalékról 14,1 százalékra nőtt azok aránya, akik a kgfb mellé valamilyen autós kiegészítő biztosítást kötöttek. De igen népszerű az önálló a csak 250 ezer forintig térítő, ám teljes körű cascóval kombinálva önrészmentességet adó minicasco is. Összességében a Netrisk.hu év eleje óta kötött casco-szerződéseinek több mint felét a különféle részkockázatokra kiterjedő módozatok (defekt- és kátyúkár, minicasco, vadkár, lopás-, szélvédő-, parkolás-, illetve elemi kár, stb.) teszik ki.

A teljes körű casco évközi átlagdíja nem tartalmazza az idén január elsejével életbe lépett casco szerződéseket. Ezek túlnyomó részét a kötelezőkampányban, a kgfb-vel együtt kötötték. A biztosítók által kínált együttkötési kedvezményeknek köszönhetően ezeknek a szerződéseknek az átlagdíja 44 300 forint volt, ami több mint harmadával marad el az évközi díjszinttől.
Az együttkötés mellett sokat lehet spórolni az éves díjon az önrész mértékének változtatásával is. Aki 50 ezer helyett 100 ezer forintos önrészt választ, mintegy 10 százalékkal alacsonyabb díjjal kalkulálhat. A Netrisk.hu adatai szerint a 10 százalék/50 ezer forint önrész a legnépszerűbb (56 százaléknyian választják), ugyanakkor az ügyfelek 31 százaléka az olcsóbb, 10 százalék/100 ezer forintos módozat mellett dönt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?