Németország duplázott: legalábbis a villanyautó-támogatásnál

Több mint 3 millió forintos támogatás jár villanyautóra a németeknél

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Általános újautó-vásárlási támogatás, magyarán roncsprémium is felmerült a németeknél az autópiac támogatása kapcsán, ám végül csak a villanyautók dotációját, annak is csak az állami részét emelték meg.

Világtendencia az autópiac visszaesése (is), az egyes országok pedig különböző módszerekkel reagálnak erre és próbálják az eladásokat felpörgetni. Az autópiac pumpálása több célt is szolgál, a GDP növeléséhez, a munkahelyek megtartásához és persze az emisszió csökkentéséhez is hozzájárul, ha új, ráadásul alacsony emissziójú autókat adnak el. A németeknél korábban általános, minden új - német gyártású - autóra járó, de a hajtásmód alapján változó mértékű támogatás is szóba került, ám az végül nem ment át a kormányon, maradt a villanyautók dotálása, annak mértéke azonban nőtt.
Hirdetés

A korábbi 6000 eurós (mai árfolyamon ~2,1 milliós) támogatás felét állta az állam, a másikat az autógyártók, most az állam ad már alapból 6000 eurót, a gyártók továbbra is 3000-et, ezzel a németek már 9 ezer eurós (~3,15 millió forintos) kedvezménnyel számolhatnak, amennyiben új, de 40 ezer eurónál (~14 millió Ft) olcsóbb villanyautót vásárolnak. A németek az új támogatással az autóeladásoknál tavaly 1,8 százalékos villanyautó-arányt szeretnék érezhetően előremozdítani. A nemzeti autóipar támogatása ugyanakkor az emelt összegű villanyautó-dotáció által le is került a napirendről, az ugyanis a szociáldemokraták szerint a klímacélokat veszélyeztette volna.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?