Nő a benzin és a gázolaj ára is szerdán

Nem váltak be a jóslatok, mégis drágulnak az üzemanyagok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha nem is jelentős mértékben, de szerdán mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog.

Bár nem tűnt esélyesnek, a holtankoljak.hu értesülései szerint mégis emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdán. Mindkét üzemanyagfajta literára 2 forinttal kerül feljebb, azaz továbbra is egységes marad, s átlagosan 412 forint lesz majd.
A drágulás okaként egyértelműen a forint árfolyama említhető, ugyanis az olaj ára a múlt héten lényegében nem változott. A késztermékek - a benzin és a gázolaj - ára is nagyjából változatlan volt dollárban számolva, ám az elmúlt hetekben enyhe mértékben folyamatosan gyengült a forint, s az üzemanyagárak már régóta stabilak - utoljára két hete módosultak, akkor a gázolaj literenkénti ára 2 forinttal csökkent.
A heti piaci folyamatok még hozhatnak árváltozást: február óta a MOL hetente kétszer dönt árkérdésben, így lehetséges, hogy egy szerdai döntés alapján pénteken is módosulnak az árak.
Hirdetés
Az alternatív üzemanyagok közül bioetanolt (E85) 345 forintos átlagos áron tankolhatunk. Az autógáz (LPG) átlagos ára 235 forint, és a legdrágább töltőállomásokon már 300 forint felett van a literenkénti ára.
A legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árait szemlézve, a holtankoljak.hu adatbázisa alapján a benzin esetében 48, a gázolaj esetében 39 forint az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább literenkénti árak között, míg a legolcsóbb és legdrágább E85-árak esetében 51, LPG-nél pedig 71 forint a különbség.
A benzin átlagára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?