Ő hozta el az új időszámítást – a Volkswagen Golf I GTI

Nem csak kegytárgy: Volkswagen Golf GTI, 1980

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy rom volt, a felújításkor kapott pár egyedi, de nem típusidegen részletet, és ma 35 évesen is belenyal a 6000-be. Ilyen egy jó egyes GTI.


Vannak autótípusok, amiket nemhogy a teljes piac elemzéséhez, de már egy kis filozofálgatáshoz is egyszerűen ismerni kell. A Volkswagen Golf krónikáját tavaly írtuk meg, amikor 40 éves volt a sorozat. Tavaly lelkes tulajdonosok és a Volkswagen jóvoltából kipróbálhattam egy csodálatosan restaurált, automata egyest és egy eredetinek megőrzött kettest. Szeptember 19-én pedig ismét Volkswagen találkozó a Hungaroringen. Ezt az eseményt beharangozandó pár VW tulaj megmutatta nekünk újságíróknak, hogy mivel szöszölt a garázsban hosszú órákon át. Így pipálhattam ki egy régóta szereplő tételt a saját bakancslistámról, a Golf I GTI-t.
Hirdetés


Az újságíró kollégák betámadtak egy csodaszép Bogarat, meg nagy keletje volt az idei 40. évforduló okán ünnepelt Polo egyes szériájának is. Én mégis egy szerénynek tűnő fehér Golf felé vettem az irányt. Mivel nemhogy a GTI-t, de a sima Golfot is előszeretettel tuningolják, alakítgatják, csak egy óvatos kérdéssel mertem a tulaj felé lépni. Annyit én is tudok, hogy először volt a krómlökhárító, aztán a műanyag, majd végül ugyanaz, de nagy hátsó lámpákkal. Az 1.8-as motort az utolsó években rakták csak be a GTI-be, addig az Audi 80 GTE 110 lóerőre felhúzott injektoros, 1.6-os blokkja volt benne. Bár ez 1980-as, mégis 1.8-as, viszont ha nem is króm, de kis lökhárítós és több elsőre szokatlan részlet is van rajta. Ettől is különleges.
Volkswagen Találkozó a hétvégén!

Miként arról már beszámoltunk, idén szeptember 19-én tartja a Volkswagen hazai vezérképviselete a márka ünnepét, azaz az először 2012-ben rendezett Golf Találkozóból kinőtt Volkswagen Találkozót. Ma már 10 modell különleges példányai gyülekeznek majd a Hungaroringen, a tavaly jubilált Golf mellett ezúttal a most 40 éves Polo is főszerepet kap, de mellette immár 8 másik VW-széria is külön területet kap. A mogyoródi versenypályán gyülekeznek a Bogár, a Passat, a Scirocco, a Corrado, valamint a Jetta, a Vento és a Bora sorozatok legszebb hazai példányai, tavalyi mintára idén is lesz Transporter hippifalu, s az elmúlt évekhez megszokottan hazai premier is. A minden korosztály és nem számára élménydús programokat ígérő találkozón debütál majd az új Touran, a Transporter hatodik nemzedéke és az új Caddy is. További információk korábbi cikkünkben, részletes programterv és minden egyéb a www.volkswagen-talalkozo.hu[/url] címen.
Hogy az elején mindenki tudja, hogy ki kivel van, le kell írjam, hogy az autó gazdája, Péter egyrészt gépészmérnök, másrészt nem ma kezdte a Golfozást. Amellett, hogy ő is benne van a Typ 17, azaz az I-es széria tagjainak hazai összefogásában, már 2009 óta gyűjtötte az alkatrészeket épülő GTI-jéhez. Egy másik garnitúra ülést, vagy kasztni elemeket előrántani nem lenne neki gond. Saját és szülei padlása is tele van a bontásból származó és innen-onnan összevadászott Golf és GTI alkatrészekkel. A fehér autó, amit a képeken láthatnak, két év alatt készült el, úgy, hogy amit lehetett maga csinált meg. Ez egy 1980-as évjáratú gyári GTI, amit nagyon kevés pénzért kapott meg, hiszen akkora lyukak voltak rajta, hogy tetszőleges helyeken átfért az ember ökle.

Akkor miért kellett épp ezt elhozni? - Tenné fel a kérdést az az olvasó, aki már tudja, hogy nem érdemes minden példányt megmenteni, főleg, ha viszonylag gyakori típusról van szó. Péter viszont nem épen megmaradt autót keresett, azaz mégis. Igaz, hogy ahol tudott elrozsdált, de a tipikus hazai tákolást az elmúlt évtizedekből nem szenvedte el. Javítható volt, és a korábbi átlapolásokat sem kellett eltávolítani, mert ilyenek nem voltak rajta. A teljes felújításkor szinterezve lett a futómű, minden alkatrész egyedileg le lett kezelve. A csingilingik összeválogatása következett. Lett eredeti, piros keretes hűtőmaszk, a kockás helyett csíkos ülések egy picit újabbak a kocsinál, de belevalók. A lökhárító a pici fajta, de króm helyett fekete, így optikailag a korai szériát idézi a GTI.

Az igazi extrák, amiket csak a nagyon vájt típusrajongók szúrnak ki, az avatatlan szemnek már szinte észrevehetetlenek. A hátsó ajtón nincs ablaktörlő és fekete a kéder melletti sáv, ilyen volt ugyanis a legelső, 1976-os GTI-é is. Bent folytatódik az eklektika. A kardánbox a három órával és a spéci térdtámasz sem valami kókány megoldás. Ez is eredeti VW cikkszámos, csak épp az amerikai piacra szánt hot hatch Golfoké. A legviccesebb, de a kultosításhoz elengedhetetlen elem a pillangóablak. Európában nem ismert, szintén egy USA Golf adta és nem csak praktikus, jól is néz ki. Ez gyárilag fúrt, nem lehet leolvasztani, mint a kereklámpás Ladáét.

És akkor jöjjön az 1.8-as motor. Ebben is van ám trükk, katalógushuszárok már mondhatnák, hogy 112 lóerős, de nem az. A blokk stimmel, de a hengerfej a kabrióé, így csak 98 lóerős, viszont cserébe alacsonyabban adja le a nyomtékát. És valóban. Péter érthetően félti autóját, de azért használja is. Persze nem ezekkel a felnikkel, de volt vele már hegyi felfutó versenyen is. Az autót fotózó kollégámmal nem kell kérleljük, hogy átengedje a vezetést. A futómű nagyon komoly, hat centiméteres ültetést kapott, de a beépített alkatrészek mind VW cikkszámosak - erre nagyon ügyelt a tulaj. Nem betonkemény, de a hegynyi fekvőrendőrt csak úgy tudja átlépni, ha az utasok kiszállnak. Ennyit be lehet vállalni a stílusért és a hangulatért is.

A gyári sportkormány a felújításkor kapta ezt a karbonfóliát. A három küllő között két kukkerműszer, balra a fordulatszámmérő táncol. A hang a gyári kipufogóval is nagyon menő, érces, de nem túl mély. A váltó is fel lett újítva, így atom precíz és régi autóhoz mérten nem is jár hosszan. A fokozatok hamar lepörögnek, a motor simán elforog hatezerig és 4500-nál még érezhetően tol egyet, ahogy a régi nagyok. Kollégámmal váltunk, átülhetek a főhelyre, hamar nekem is fülig ér a szám. A legális sebességhatárokat nem is kell feszegetni, úgy is érzelemdús és élményszerű a GTI terelgetése. Minden kezelőszerv régies, de könnyen jár, csak a rükverc nincs meg elsőre, de a tulaj a jobb egyről simán betolja. A rutin, ugye.

Ismét egy olyan autót próbálhattam, ami után nemcsak köszönettel tartozom, hanem egy kis vallomással is. A GTI újabb lökést adott, hogy végre szert tegyek valami saját, reszelgethető és persze valódi vasra. A napi rutinra ott a remek családi 106-os, tőle nem kell jobb. Kényelem, biztonság? Lehetek még igénytelen, hiszen még fiatal vagyok. Pontosabban le tudok mondani a szervokormányról, a légkondicionálóról és társaikról. Na de a hobbiautó, az legyen olyan, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva. Mint ez a fehér GTI. Nem OT-s veteránnak készült, nem is úgy használják, viszont tényleg használják, és ez benne a szép. Egyedi, ugyanakkor történetileg mindent tud, ami megmutatja, mitől lehetett a GTI vallásalapító. Nem ő volt az első hot hatch, de sokáig biztosan a legjobb, így nem hiába hozzá hasonlítottak minden népi sportkocsit.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  [url]http://auto.indavideo.hu/video/Totalcar_98_adas_2005_aprilis_16_-_Volkswagen_Golf_V_GTI?autostart=1&utm_source=flash&utm_medium=relatedvideos&utm_campaign=videoplayer[/url]

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Kritikával, de kérés nélkül a Karotta kedvelőknek GTI ügyben. Az utolsó mondat is érdekes. .-D
  [i]http://auto.indavideo.hu/video/Totalcar_98_adas_2005_aprilis_16_-_Volkswagen_Golf_V_GTI?autostart=1&utm_source=flash&utm_medium=relatedvideos&utm_campaign=videoplayer[/i]

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Az egyes Golf GTI egy már rég kitalált kategóriához adta a megbízhatóságot/vagy olcsó fenntarthatóságot/ jól átgondoltságot, ami addig egyetlen ilyen Hot hatchbackre nem volt jellemző igazán, mellette valódi élményautó is volt ahogy a többi. Nem kategóriateremtő volt, de a kategóriát akkor ők képviselték legtökéletesebben, ezért vált jogosan a kategória valódi hirnökévé.
  Gyermekkoromban megfertőzött a mérges törpék iránti lelkesedéssel, de mire elérhetővé vált, addigra nagy része kihullott vagy féltve örzött kincs lett, és párhuzamosan megfertőztek a japán autók is. Így lettem/vagyok egy-két japán hot hatch boldog tulajdonosa, de a Golf GTI mindig megmarad mint örök ikon.

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Mi van??? Ez aztán az okfejtés, de most komolyan. A dízel golfok igen csörögnek zörögnek, ahogyan a többi dízel kortársaik is. “benzinesben nincs értelme”. Ok, szerintem itt álljunk meg, s ne erőltessük ezt diskurzust!

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Manó fiam, már csak te hiányoztál ide! Menősködjél inkább otthon, te a “szar turbós úgyis széthúllik” téma avatatlan szakértője vagy! Na ennyit a dilettantizmusról! Lol 🙂

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Van 1980-as Megane?? Nem hullik szét a Golfok belseje? Csörögnek,zörögnek (nekem is az van). Dieselként nagyon jó,de benzinesben nincs értelme…

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Nagyon szerettem amikor a 90-es években megtaláltak ezek a Golfos gyerekek.
  Igaz az én autóm csak 1,3-as volt, de még így is verte ezeket az 1,6-os “csodákat”. 🙂

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Volt ilyenem! Ugyancsak fehér, de nekem 81-es, és hátul már “nagylámpás” .
  1992-őt írtunk. :-)))
  Akkoriban az autók 80-85 %-a szocialista volt, azok között hihetetlenül jól ment.
  100-ig olyan 8,8 alatt volt (sihederként még ez nagyon fontos volt 🙂 ), és baromi jó volt a hangja is.
  Imádtam!
  Köszi a cikket, jó volt olvasni róla!

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Itt Magyarországon nagyon kevés van, és ez az autó nem tarolt, a kategóriájában jó, de semmi több. Nyilván vannak megkíméltebbek de a nagy átlag (normális használat mellett) nagyon gyenge, időt nem álló belsejű minőségű belsővel rendelkezik.

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Ja, tarolt. És nem hullott szét a belseje, ez csupán egy közhelyes urban legend! A baráti körömben van ilyen évjáratú megane, s egyben van a belseje, teljesen korrekt. Persze ha állat módjára használsz egy autót, akkor egy tankot is szét lehet ütni!!!

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Tarolt a Megane Rs???????? Ez új. Azért olyan nagy tarolás nem volt. Egyébként volt Type-R akkor is, nem is volt rossz 200 Le szívómotor…. És a belseje sem hullott szét,és a műanyagok sem maradtak a kézbe mint az akkor Megane-nak. A szépség meg teljesen szubjektív

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Az európaiak találták fel a műfajt, s ők is vitték tökélyre! Ázsia csak másolta és másolja, de utolérni sose fogja. Sokan a most kijövő Civic Type-R el dobálóznak, de holt volt az 2003 körül amikor a Renault Megane Rs elkezdett tarolni? Na mindegy. A japcsik most kezdik csak utolérni a jelenleg kifutó európai modelleket, erről ennyit. De igazából ez hit-vita, kinek a pap kinek a papné…!

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Szerintem kezd megint bepöccenni, mert senki nem reagál már a provokációjára és így jobb híján magával beszélget és írja le ötvennyolcadszorra is az agyas térítő szövegeit, hogy európai=rossz, ázsiai=jó. Egyszer csak megunja. 🙂

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Az európaiak feltalálták a műfajt, de Japán vitte tökélyre, mint minden mást is. A lagymatag plöm-plöm 7-es Golf Gti-t a Civic Type-R és a Mazda 3 MPS is agyalja, ott, ahol csak lehet.
  Ilyen kis hátsó lámpás I-es Golf már nincs is az utakon – csodálja meg tehát minden érdeklődő(már ha van ilyen) a képeket. Mielőtt még jönne a visszavágás, a kollégákkal mebszéltünk valamit: ignore on! Ehhez tartsátok magatokat.

 • 2017.10.28. at 13:11
  Permalink

  Köszönjük a cikket!
  Az autót nagyon szépen rendbe rakták, van benne feeling bőven. Maximálisan vissza adja azt a klasszikus hot hach érzést, amiért sokan annyira szeretjük a VW-t. Bár mai szemmel nézve már soványkának tűnik a teljesítménye, mégis ez tipikusan az a kocsi, amitől feláll az emberen a szőr amikor vezeti….annyira jó. Az ilyen hétköznapi sport kocsik gyártásában verhetetlenek az európai gyártók!

Vélemény, hozzászólás?