Odázható-e az olajcsere a koronavírus miatt?

Fizetett hirdetés

Vajon növelhető-e az olajcsere-ciklus, ha alig használjuk autónkat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Típustól függetlenül érdekes a kérdés, ami olvasónktól érkezett, hát még a válasz, amit Motorolajdoktorunk adott. Érdemes elolvasni és megfogadni!

Tisztelt Olajdoki!
Az lenne a kérdésem, van egy Mazda6 (Mazda gyári olajjal), most járt le az egy év, km 10 000 km van az olajban. Az idő miatt (1 év) cseréni kellene. Most a vírushelyzet miatt alig van használva az autó (100 km/hónap).
Mennyi ideig lehet halasztani a cserét, 1-2 hónap nem probléma?
Üdv, köszönettel
Sz. Zoltán
Hirdetés

Kedves Zoltán,
Az olajban levő adalékok vélhetően már szinte teljesen elhasználód(hat)tak [persze nem tudok semmit az autó eddigi használatáról, üzemeltetési körülményeiről, milyen motorral van szerelve, milyen olaj, olajszűrő van benne, stb, stb].
Mivel az autó nincsen napi használatban, így elképzelhető, hogy az olajban lebegtetett szennyeződések elkezdenek lerakódni. Bár az autó keveset mozog, a rövid használatok során keletkező kénes sav használaton kívül is tovább pusztítja a maradék adalékot. A jelenlegi viszonylag rövidebb távokon való használat pedig szintén nem ideális sem az autónak sem az olajnak, tehát relatív nagy terhelésnek vannak kitéve. Elképzelhető, hogy a motor most heteken keresztül el sem éri az üzemi hőfokot.
Spórolás és vírus terjedési okoktól eltekintve én biztosan lecserélném.
Üdv,
Olajdoki
A motorolajokkal kapcsolatos kérdéseket a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre várjuk!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?