Pörögnek, de drágulnak a használt autók

Újabb csúcs: 122 százalékon a Használtautó-index

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jól fogynak, ám egy év alatt átlagosan 7 százalékkal drágultak a használt személyautók.


Az elmúlt negyedévben újabb lendületet vett a Használtautó-index emelkedése: a második negyedévet fémjelző 122 százalékos érték közel kilenc százalékponttal haladja meg az előző negyedévben regisztrált szintet. Egyrészt tovább növekedett a gazdát cserélő használt autók mennyisége, amit a szezonális hatáson kívül a tavalyhoz képest 45 százalékkal bővülő import, illetve az újautó-eladások 21 százalékos növekedése is felpezsdített. Másrészt az is növeli a piaci forgalom összértékét, hogy az átlagárak egy év alatt csaknem 7 százalékkal ugrottak meg, amiben a használtautó-importra kiterjesztett vagyonszerzési illeték bevezetése is szerepet játszik.
Soha nem volt még ilyen magas a negyedév alatt elkelt személyautók összértéke (Forrás: Használtautó.hu) Soha nem volt még ilyen magas a negyedév alatt elkelt személyautók összértéke (Forrás: Használtautó.hu)
„Egyelőre nem látszik jele annak, hogy a piac mennyiségi bővülése a közeljövőben kifulladna” – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. „Az átlagár 6,7 százalékos növekedése azonban jórészt egyszeri hatás: azt elsősorban nem a tavasszal megélénkülő kereslet, hanem a használtautó-importra kiterjesztett vagyonszerzési illeték év eleji bevezetése okozta. Lefelé nyomja ugyanakkor az árat, hogy a kínált autók átlagéletkorának növekedése nem állt meg: a meghirdetett személyautók 68 százaléka legalább 9 esztendős.”
A Használtautó-indexről
A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt személyautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete felette jár a bázisnak tekintett időszak teljesítményének.
Hirdetés
A néhány éves használt autók drágultak a legjobban

Korcsoportok szerint vizsgálva az árváltozást kiderül, hogy a legnagyobb áremelkedés a 3-5 éves, illetve a 6-8 éves használt autók körében következett be: átlagosan több mint 15, illetve 13 százalékkal magasabb árakkal találkozhatunk ezeknek az autóknak a hirdetéseiben, mint egy éve ilyenkor. Az újszerű, 0-2 éves használt autók esetében a legkisebb a százalékos többlet, hiszen azok a piac átlagáránál eleve drágábbak, s esetükben nagyobb áremelkedés mellett a potenciális vásárlók nagyobb számban fordulnának az alternatívák jelentő új autók vagy a kedvezménnyel kínált szalonautók felé.
Legnagyobb mértékben a leginkább keresett, 3-5 éves autók vételára nőtt. Bár valamennyi korcsoportban 7 százaléknál nagyobb az árváltozás, a teljes kínálat átlagára mégis csak 6,7 százalékkal emelkedett, aminek az az oka, hogy a legolcsóbb, 9 évnél idősebb autók részaránya időközben tovább nőtt Legnagyobb mértékben a leginkább keresett, 3-5 éves autók vételára nőtt. Bár valamennyi korcsoportban 7 százaléknál nagyobb az árváltozás, a teljes kínálat átlagára mégis csak 6,7 százalékkal emelkedett, aminek az az oka, hogy a legolcsóbb, 9 évnél idősebb autók részaránya időközben tovább nőtt
Minden korcsoportban az látható, hogy míg az előző év második felében lassú lemorzsolódás jellemezte az árakat, a vagyonszerzési illeték bevezetése óta megdrágult import felfelé nyomta a belföldön kínált használt személyautók árát is. A második félévben azonban további árnövekedésre már nem kell számítanunk.
A használtautó-piac legfontosabb mutatói - 2014. II. negyedév
Használtautó-index:122,0Kínálati átlagár (ezer Ft):1552
Változás az előző negyedévhez képest (%pont):+8,8Változás az előző negyedévhez képest (%):+1,1
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 06:10
  Permalink

  4-5 év körüli jó állagú használt autó, már tavaly is magas fán termett. (valamikor 2010-11 körül volt a dömping a banki visszavett -nem fizetett hitelek miatt)
  Most meg még kevesebb van, ami egyenese következménye a “válság” miatti eladások meredek zuhanásának.
  Ha alig adnak el új autót, akkor ugyan miből lenne használt 5 éves…
  Jövőre még kevesebb lesz, tehát az árak tovább nőnek.

Vélemény, hozzászólás?