Rendszám ügyben fölösleges a Rendőrségre várni

Elveszett rendszám elhúzódó pótlása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha csak egy rendszámát lopják el az autónak, akkor az pótolható, ha viszont mindkét azonosítónak lába kél, cserélni kell a forgalmi engedélyt is, hiszen új számsort kap.

[kepallojobb=432431]Nem egy esetben előfordul, hogy okmányirodai ügyintéshez kézben kell vinni a rendszámtáblát[/kepallojobb] Olvasónk, Diána rendszámtábláinak ellopásáról, illetve elhúzódó pótlásukról írt, nem csak a tolvajok áldozata lett.
"Még 2010 áprilisában ellopták mindkét rendszámtáblámat az autómról. Külföldi tartózkodásom miatt más ment el a Rendőrséghez. A papírokat nem őrizte meg, az ügyintéző nevére nem emlékszik. 2010 júniusában, illetve szeptemberében reklamáltam (illetve reklamálni próbáltam) a Rendőrségen, hogy nem kaptam határozatot a nyomozás lezárásáról. A portán közölték, hogy ilyen velük elő nem fordulhat, ők biztos kiküldték. Ha kérek másolatot, akkor mondjak ügyintézőt vagy iktatószámot, annélkül nem találják meg az irattárukban. És csak keressem, mert ők biztosan kiküldték! Épp csak le nem hülyéztek.
Közben ősszel lejárt a műszaki vizsga az autón. Januárban már az okmányirodától kértem segítséget, így van egy papírom arról, hogy nemcsak nekem nem küldték meg a határozatot, de nekik sem. Viszont kaptak értesítést, hogy körözés alatt áll, így végre kaptam egy iktatószámot tőlük, hogy intézhessem az új azonosítót. Most épp nem sietek vele, mert a rendőrség hibája nekem plusz 60 ezer forintba kerül (trailer otthonról a szerelőig és vissza) azon kívül, hogy az autó sokat állt, így a műszakira vizsgára való felkészítés is többe kerül, mintha 2010 májusában, a lejárt körözés után elgurultam volna a vizsgára."

Dr. Mándi Sándor - autójogász állásfoglalása
A balgaság minden bizonnyal főszerepet játszik a történetben és valamennyi résztvevőt jellemezheti. A rendszámtábla elvesztése vagy eltulajdonítása valóban indokolttá teszi a rendőrségi intézkedést, de a körözés elrendelésén kívül egyéb nyomozati cselekményekre nincs lehetőség, illetve azok nem szükségesek. A rendszámtábla értéke nem haladja meg a 10 000 forintot, míg a büntetőeljárás megindításának alsó határa 20 000 Ft. Ez alatt szabálysértési eljárást kell indítani, de csak akkor, ha ismert a szabályszegő. Az ügyben bár nagyon valószínű, az sem bizonyított, hogy a rendszámot szándékosan tulajdonította-e el valaki, és nem pedig a rossz rögzítésből fakadóan magától esett le. Ezt a körülményt a rendőrség nem is vizsgálta. A balgaság ott kap szerepet, hogy a rendőrség nem tájékoztatta Önt arról, hogy a bejelentést követően mi a szükséges eljárás, Ön pedig azt gondolta, hogy a rendőrség majd részletes tájékoztatást küld Önnek. Ilyenkor nincs más teendő, mint a lopás tényét bejelenteni a rendőrségen, a rendőrség a körözést elrendeli és ezt követően az Okmányirodánál új rendszámtáblát kell igényelni. Ezt néhány óra leforgása alatt meg lehetett volna oldani és nem kellett volna trélerrel hurcolni a gépjárművet. Itt nem érvényes az "aki kíváncsi, hamar megöregszik" elv, meg kellett volna kérdezni, hogy mi a teendő. Ha nem a nem létező nyomozati iratokat keresi, akkor rendőreink talán az új rendszámhoz jutás módját el tudták volna mondani.
Dr. Mándi Sándor - autójogász[/url]
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:02
  Permalink

  Van ennél egyszerűbb megoldás is szerintem!
  [url]www,ebay.de[/url]
  EU-s rendszám esetén rendelsz helyette.
  Most aztán hogy a hátuljába lézergravírozással Plaket kft, vagy DIN geprüft van ki nézi? A só majd eltünteti télen!
  Pár óra ráfordítással találni olyan gyártót aki “D” helyett “H” betűt rak a csillagok alá.
  Forgalmi csere 7200Ft rendszám 6900Ft/db szélvédőre matrica ?Ft
  Legfeljebb a hátsót jelenteném be, hogy elveszett a matricák miatt. De ha közel a műszaki lejárta, eben guba megy előbb műszakira.
  A Fater autója akkor állt 1 hónapot műszaki nélkül mikor drágalátos honatyáink kitalálták, hogy anno az újonnan vásárolt autó kérelemre fénykép nélkül törzskönyvet kapott.
  Új műszakit pedig csak úgy kaphatott volna, hogyha kifizetek 17900Ft-ot pluszba 4-5 fényképért.
  De szerencsére eltörölték ezt a baromságot!
  Lassan jobban jár aki lemond a magyar állampolgárságáról!

 • 2017.10.31. at 12:02
  Permalink

  Aki nem forgalomból kitiltott járművel, hamis rendszámmal közlekedik, annak nincs oka attól félnie, hogy a rendőr leszerli a hatósági jelzéseket.
  Igen is lehetne valamilyen rendszámtábla lopásgátlónak létjogosúltsága.
  Legfejebb egy szerszámmal több lesz a kocsiban, viszont a tolvaj keres olyat amiról egyszerűen letépheti a rendszámokat egy pillanat alatt keretestöl (megtörtént) és nem kell bíbelődnie percekig a jármű körül.
  Autót is azt lopják el amiben elégtelen a lopás elleni védelem.

 • 2017.10.31. at 12:02
  Permalink

  Sajnos a bürokrácia bizonyos esetekben megkövetelheti a rendszám leszerelését, ezért kell azt úgy rögzíteni, hogy szükség esetén leszerelhető legyen.

 • 2017.10.31. at 12:02
  Permalink

  “Mivel a rendszámot úgy kell rögzíteni, hogy az leszerelhető legyen, ez szinte magában is hordozza az elveszíthetőség, könnyű eltulajdoníthatóság lehetőségét”

  Miért is? Ezt melyik jogszabály írja elő?
  6/1990 Köhém rendelet
  Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó további műszaki feltételek
  28. § (1) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a pótkocsit úgy kell kialakítani, hogy arra a hatósági jelzés – a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően – felszerelhető legyen.

  (2) A hatósági jelzést, illetőleg annak tartószerkezetét a lassú járműre elöl, az oldalkocsi nélküli motorkerékpárra és a pótkocsira hátul, a többi gépjárműre és a mezőgazdasági vontatóra elöl és hátul, a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában, vagy attól balra, oldalkocsis motorkerékpárra az oldalkocsin elöl, a motorkerékpáron hátul úgy kell elhelyezni, hogy a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen, a járművön túl ne nyúljon, legalsó pontja az úttest szintjétől legalább 0,30 méter, legfelső pontja az úttest szintjétől legfeljebb – amennyiben a felépítmény szerkezeti kialakítása ezt lehetővé teszi – 1,50 méter magasságban és olyan helyen legyen, ahol könnyen leolvasható.

  Egy a lényeg a rendszámtábla karakteribe nem lehet belfúrni azokban a rögzítés nem okozhat változást. Például az *FH-123 rendszámba nem lehet belefúrni az F betú két szára közé és becsavarni egy nagy csavart mert P-nek lehetne olvasni.
  Ha valaki biztosra akar menni a négy sarokban van elegendő hely a fix rögzítés (csavarozás) kialakítására, vagy olyan fém karmok felszerelésére, amik megakadályozzák a rendszám leesését, eltulajdonítását. Ezt nem tiltja semmi.

 • 2017.10.31. at 12:02
  Permalink

  JOgász???

  A rendszemtábla eltulajdonítása nem szabálysértés hanem kőkemény bűncselekmény. Ha egy ha mindkettő hatósági jelzést eltulajdonították.
  Rendszámtáblákat másik gépjármű ellopásához autópályán illegális közlekdéshez, vagy üzemanyag lopáshoz használják fel.

  Btk 277/A § Egyedi azonosító jel meghamisítása.
  (1) Aki
  a) [b]egyedi azonosító jelet eltávolít,[/b] vagy egyéb módon meghamisít,
  b) olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt
  a) üzletszerűen,
  b) bűnszövetségben követik el.

  Amennyiben mindkét hatósági jelzés eltulajdonításra került abban az esetben valóban új hatósági jelzést kell kiadnia az okmányirodának.

  A sértett ha nem tudott ügyszámot vagy előadót akkor az eltulajdonított hatósági jelzés karaktereivel is azonosítani tudta volna az ügyet, hiszen körözést elrendelték a körözés elrendelése pedig a bűnügyi ügyszámon történt.

  A bűntetőeljárási törvény szerint a sértettnek értesítét kellett volna kapnia a nyomozás elrendeléséről, határozatot a hatósági jelzések körözésének elrendeléséről, valamint 60 nap elteltével – ha a nyomozás határidejét nem hosszabbították meg a nyomozás felfüggesztéséről.
  Tessék visszamenni az eljáró rendőrkapitányságra, a rendszám alpján kérje meg az ügyszámot és mint sértett az önt éríntő iratokról másolatot kérhet ingyenesen. Amennyiben a hatóság valamilyen ürüggyel le akarja rázni ki kell verni a balhét, kérni kell valemelyik főnököt.

  Egy jogalkalmazó.

Vélemény, hozzászólás?