Saját hibáinktól is megvédene a Toyota

A jövő Toyotái nem mindig fogadnak majd szót a gázpedálnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sajnos számos emberrel megtörténhet, hogy például parkoláskor a pedálok összekeverésével, a gázpedál akaratlan érintésével kisebb vagy akár súlyos balesetet okoz. Ilyesfajta hibák ellen véd a Toyota legújabb biztonsági rendszere!

Amíg a legtöbb gyártó az önvezető rendszereinek a fejlesztésével van legnagyobbrészt elfoglalva, addig a Toyota másra is koncentrál. Igen beszédes szám az, hogy az autóbalesetek 94 százaléka a vezető mulasztásának róható fel. A 94 százalékból nagy részt hasítanak ki maguknak a gyorshajtás miatt okozott különböző balesetek, de sajnos a véletlen, banális, akár a fáradtságból adódó hibák is igen sűrűn fordulnak elő. Így könnyen felismerhető, hogy az olyan rendszerekre, melyek a sofőr hibáját korrigálják - vagy akár akadályozzák meg -, talán még nagyobb szükség van, mint a fent említettekre.
Hirdetés

Logikus tehát a Toyota következtetése, miszerint azok az igazán hatékony balesetmegelőző technológiák, amelyek képesek kiküszöbölni, semlegesíteni a leggyakoribb emberi hibákat. Ilyen banális, de rendkívül veszélyes hiba, amikor az autóvezető összekeveri a pedálokat. Az is igen komoly következményekkel járhat, ha a gáz helyett véletlen a fékre lépünk, de sokkal nagyobb kockázattal jár, ha fék helyett nyomunk gázt. A jelenséget még kritikusabbá teszi, hogy általában álló helyzetben vagy kis sebességnél következik be, olyan környezetben (például parkolóban), ahol fontos a manőverezés. Szerencsésebb esetben „csak” egy tárgynak megyünk neki, de legrosszabb esetben akár egy embert is elüthetünk.

Ezeket a pedálhibákat küszöbölné ki a Toyota legújabb rendszere, mely a japán Jomiuri Simbun napilap értesülései szerint már a közeljövőben belekerülhet az autókba. A rendszer az autók meglévő szenzorarzenálja segítségével érzékeli, ha gyalogos tartózkodik a jármű előtt, és ha ilyenkor a vezető hirtelen gázt ad, megakadályozza a gyorsítást. Az eddig kapható berendezések csak a tárgyakkal való ütközés ellen nyújtottak védelmet, azonban a gyalogosokat nem tudták észlelni. Mivel a technológia már a létező fedélzeti rendszerekre épül, annak sincs elméleti akadálya, hogy utólag építsék be különböző Toyota modellekbe. A napilap szerint erre hamarosan lehetőséget is teremt az autógyártó, méghozzá aránylag kedvező, nagyságrendileg 140 000 forintos áron.
Az autópályán, a belső sáv ördögeinek viszont rosszat is jelent az új fejlesztés, mivel ténylegesen nagy sebességnél, akkor sem engedélyezi a rendszer a padlógázas gyorsítást, ha nincs közvetlen akadály a jármű előtt. Ilyen helyzetekben „csak” fokozatosan veszi a gázt a vezérlés. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy kikapcsolható lesz-e az opcionális rendszer, de nagy valószínűséggel igen. Az új fejlesztést elsősorban az idősebb sofőrök részére szánják, így először az általuk népszerű modellekben lesz elérhető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?