Suzuki úr, a miniszterelnök, és a mi új autónk

Új Suzuki Swift

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Végre a maga valóságában is megismerkedtünk a Suzuki Swift új, 2010-es generációjával.

A cikk első néhány mondatának bepötyögését szíves engedelmükkel most kihagyom, a frissen megválasztott miniszterelnök és a helyi polgármester beszédéről tájékozódjon mindenki az ízlésének megfelelő hírforrásból, én a magam részéről csupán az autóról szeretnék híradással szolgálni. Mert politikusok jönnek, pártok mennek, de a Swift úgy tűnik mindörökké a mi autónk marad.
És, hogy ne legyünk elégedetlenek, Suzuki úr maga látogatott el Esztergomba, hogy megmutassa nekünk a kisautó legújabb, harmadik generációját. Japán gyártótól szokatlan az öt év gyártás utáni modellváltás, az új Swift első ránézésre egy erősebb fészlift eredményének tűnik. Pedig erről szó nincs, a szinte változatlan vonalak egy komplett új autót rajzolnak körbe.
Minden irányba nőtt néhány millimétert a Swift, az autó kilenc, a tengelytávja öt centivel lett hosszabb, így hátul egy árnyalatnyival több hely jut az utasok lábának, de a csomagtartó továbbra is alig több, mint 200 literes. A nagy szilárdságú acélok használatával merevebb, biztonságosabb lett a karosszéria, az utastér is kicsit igényesebb, barátságosabb, összességében jobb minőségérzetű lett.
Motorként egyelőre egy új, 1,2-es benzinest (K12B), és az 1,3-as Fiat dízel továbbfejlesztett változatát (D13A) említik. A benzines nagyjából az eddigi 1,3-as erejét, pontosan annál eggyel több, 94 lóerőt hoz, de átlagfogyasztása nyolc decivel kevesebb, azaz öt liter, 116 g/km-es CO2 kibocsátása 21 g-mal kedvezőbb elődjénél. Az 1,5-ös motor megszűnik, de hamarosan várható az 1,6-os változat bevezetése. A hátsó kerekeknél a dobféket tárcsafékre cserélték, és az új Swift minden változata rendelhető lesz ESP-vel is.
Árakról csak az őszi piaci bevezetésre ígértek információt. Viszont azt megtudhattuk, elsőként Esztergomban kezdik meg az új modell gyártását, és már idén 40 000 példányt fognak készíteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?