Suzukival is elérhető a legsúlyosabb gyorshajtási bírság

Ki milyen gyorshajtási bírságra számíthat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gyorshajtásért 3-300 ezer forintos bírság is kapható. Előbbi jelképes, utóbbi drasztikus. Vajon arányban állnak-e a büntetések a vétkekkel?

Napjainkban a csapból is folyik, hogy 300 ezer forintos bírságra számíthat egy Suzukis. Igen, mert 138 km/órás tempóval hajtott Szabolcs belterületén és ezt bizony dokumentálta is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző alosztályának járőre. Azaz a szóban forgó Suzukis a megengedett tempó közel háromszorosával ment – nem tudni, hogy valóban ennyire sietős dolga volt-e, vagy csupán egy jól hangzó hirdetéshez kívánta dokumentálni:

simán futja a 130-at a Swift!


A bírságok drasztikusnak nevezése, főként gyorshajtás kapcsán legalább olyan trendi, mint a tempót ellenőrző rendőrök kifigurázása, de jelen esetben sem a bírságot, sem a mérést nem lehet fölöslegesnek nevezni – szemben azzal a nem kevéssé balesetveszélyes szituációval, amikor az autópálya közepén, a forgalomtól elzárt területen, a sofőrök figyelmét elterelve mérnek a rend őrei. És nézzük a bírságot, 300 ezer forint, valóban súlyos, a Swift árának bő 10 százalékát, de akár negyedét kitevő összeg, de valljuk be, a 138 km/órás tempó városban valóban nem nevezhető teljesen normálisnak, miként az autópályán ilyen büntetést vonzó 240 km/óra sem. Igaz, míg utóbbi eléréséhez komoly teljesítményű autóra van szükség, lakott területen belül – mint azt láthatjuk, egy Suzukival is elérhető a 300 ezres bírság. Egyikre sem mondható, hogy véletlenül bele lehetne futni.
A komolyabb sebességtúllépésekért járó közigazgatási bírságok [Ft]
Megengedett sebességtől való eltérés (km/h)Bírság (Ft)
50 km/óráig
+15-2530 000
+45-5590 000
+75300 000
50-100 km/óráig
+15-3030 000
+60-7590 000
+105300 000
100 km/h felett
+20-3530 000
+65-8090 000
+110 felett300 000
Míg a komolyabb mértékű, közigazgatási bírsággal sújtott gyorshajtásokért (a táblázatunk szerinti) 30-300 ezer forintos büntetések járnak, az alattuk lévő sebességtúllépésekért 3-30 ezer forint közötti szabálysértési bírság a szankció – városban 50 helyett 65, országúton 90 helyett 105, autópályán 130 helyett 150 km/órás tempóig csak utóbbiakra kell számítani – elvi lehetőség szerint már akár 1 km/órás sebességtúllépéstől. Mivel azonban a műszerek hibahatára mintegy 2 km/óra, és a rendőrség 3 km/órással számol, ezt minden esetben az autós javára írják jóvá, így megengedett sebességekkel autózásnál, 2-3 km/órás sebességtúllépésnél még nem kell a csekkek miatt aggódni, a sokak által csupán a forgalommal való lépéstartás érdekében kényelmesen a tempóhoz csapott +10 százalék azonban már bírságot jelenthet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Tisztelt Katona Mátyás! A felhasználási feltételekben nincs benne hogy nem lehet egy népművészeti tárgyat nevén nevezni. Nem igazán értem hogy Ön milyen indokkal törtölte a hozzászólásomat…. látszik hogy Önök is és az egész kis oldaluk ugyanabban a nyomorult agyú majomkerékben vannak mint ez az egész ország.
  Nevetségesek, és komolytalanok. A rendőrnek nevezett egysejtűek meg akkor is melegek. Pl.: ezt sem törölheti ki a felhasználási feltételekre hivatkozva, csak jelezném előre!!! Másik kérdés: Hova lett a másik 22 hozzászólás???? azt is eltüntettétek? gyáva nyulak.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Kedves Helga73!

  Nem értem, hogy miért is kellene fizetned? A gfb törvény kimondja, hogy három igazoló eszközzel is igazolhatod a kötelező biztosításod érvényességét. Az igazoló eszköz lehet a biztosító által kibocsátott igazolás, a befizetési csekk és a nemzetközi zöldkártya is. Amennyiben rendelkeztél érvényes nemzetközi zöldkártyával úgy nem kell bírságot fizetned.További balesetmentes autózást.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Számomra sok érthetetlen részt tartalmaznak a sebességmérési akciók. Bele gondolunk Budapest-Debrecen távon autópályán ha Németországhoz tartozna akkor nyugodtan haladhatnánk a gyártók által megadott maximális sebességgel.De Magyarországon mi mindent jobban tudunk vagy nem,erre csak azt lehet mondani hogy a lajtán túl nem tudnak semmit a mi hatóságaink az okosabbak.Meg lehet nézni a két ország közötti külömbséget.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  tautós! Te meg tudod mit érdemelsz? Kikötözést a szabadság téren, hortobágyi csikóstól ostorozást, aztán meg a vérző hátad sózását! És amikor begyógyulnak félig a sebeid akkor kezdeni előröl!!!
  Nagyon élvezném hidd el. Te nyomorult…..

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Kéne építeni egy olyan elektronikát ami akkora energianyalábot lő vissza a radarba hogy az teljesen tönkremegy. Szívesen autókáznék egy ilyennel önköltségen az országba… 10-20db radar kilövése már elég nagy kár ezeknek a nyomorult hajléktalan IQ szegény köcsögöknek.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Autósnak. Ne legyél ennyire buta! Ezek a “sávhatárok” a közigazgatási bírságra vonatkoznak. Ha a mérés után meg is állít a rendőr, akkor már 3+1(?) km után is fizethetsz helyszíni bírságot.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Rosszul írtad az “I whis to forget Hungary-t” Én úgy tudom, meg a vizilabdásaink is, hogy úgy kelet volna írni, hogy “I wish to forget Honduras” !!!!

  Ez az egész kezd egy mocskos rohadék ingyenélő Rendőrállammá válni. Annál is inkább mivel ez a legkönyebb munka, így sokan vannak.

  Bezzeg amikor voltak a nagy balhék, akkor ellenünk voltak az utcán, végre megmozdult a magyar nép, erre ezek a szarháziak ellenünk voltak. Most bezzeg sír a pofájuk hogy nem mehetnek korábban nyugdíjba. Én olyan szabályt hoznék nekik hogy életfogytiglan legyen aktív rendőr. bármikor be lehessen még 80 évesen is rendelni szolgálatba, mondjuk járőrözni a 8 ker.-be 80 évesen, aztán ott keménykedjen… 😀 Rohadékok!!!!

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  “i wish to forget Hungary”[b][/b][i][/i]

  Sajnos sokan vannak így. Kár. Aki egyszer huzamosabb ideig élt külföldön, szembetűnő lesz számára, velük itthoni magyarokkal mennyire ki van b…va. Máshol sem kolbászból van a kerítés, ennek ellenére mégis nagy a különbség, olyan is ami anyagi, és olyan is ami nem az.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  És az mivel különb.Ismeretlen helyen autoztam beérkeztem kanyarba egyböl ott volt a falu tábla le is kaptak 69el 30ezer a tábla vonalában fényképeztek nesze neked tolerancia!

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  ön-nyomorító, örök vesztes lúzer magyar rongyemberek. még ,ásik ilyen szolgalelkű csürhe nincs a világon, amelyik eltűri, hogy a közlekedést ennyire túlzásokba menően büntessék, közben, meg ha a parazita lop a tescoból , és lebukik, még a parazita üvölt az egyenruhás őrrel! igen! kedves vérbéna trianonra méltó vesztes nyomorék tűrőbirkák! itt vörösiszappal halálra lehet fürdetni ártatlanokat, lopni is lehet, meg verekedni is, meg a paraziták uralkodhatnak a közterületeken, igen, de ha dolgozol, és van pénued autózni egy kicsit, és a tróger út,unkáspk által ott felejtett 20-as táblánál 50-nek mész, azt bünteti ka magyar fikagyerekek, kvázi közlekedési rendőrök…okádok…és i wish to forget Hungary

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Ugyan már emberek. Ezek a semmirekellő, ingyenélő rendőr-nek nevezett egysejtűek ebből fedezik az összes olyan költségüket ami nem publikus. Élvezik az emberek baszogatását, ezek erre születtek, és ezen élveznek el, mert otthon a guminő már lyukas… Én biztos hogy 50-55 évesen is kiküldeném az M7-re valami parkolóba ahol nincs benzinkút hogy rohadjon az autóban. Azt is megmondom hogy miért útálom az összeset: amikor kéne hogy ott legyenek a bajban érdekes, sehol nincsenek, de amikor pénzt lehet beszedni még akkor is ott vannak ha beledöglenek. Ezek csak bazári keménykedő majmok. Ha valahova ki kell menniük akkor már remeg a lábuk, és teliszarják a gatyát annyira félnek. Civilben egyiknek se akkora a pofája mint egyenruhában. Ez is nagyon érdekes… Persze vezetni egyik se tud, és amikor összetörik a szép ipari hulladék skodájukat, akkor meg mindenki hápog, meg vakarja a fejét mert azt hitte hogy az egyenruhával észt is adnak… Bár ezeket cm-re mérik, nem észre…. Sokkal veszélyesebb egy tötyögő autós legyen az 90 éves, vagy 20, mint az aki hajt keményen. Aki hajt az koncentrál, és többek között nem alszik el… most meg lehet nézni hogy csak elalvás miatt hány ember halt meg az utóbbi hónapban. Na erről, meg ezekről ennyit. Természetesen van barom is, de hát az hol nincs. Amit meg azok okoznak kárt, leírható járulékos veszteség ként. El kell fogadni hogy az autózás mindig is veszélyes volt,van, és lesz is. Ezen nincs az az autó, elektronika, fejlesztés ami változtathatna.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Kedveseim!
  Nem értitek? Kit érdekel, ki hogyan nyomorodik bele ebbe az egészbe!Kit érdekel a biztonság!Egy a lényeg, ömöljön a pénz!Ebből él az egész bagázs.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Tisztelt olvasók van 2 autóm illetve már csak 1 . egy trabant és egy saab 95 aero. városban trabanttal mentem és 50 es táblánál naggyából 75-80 al hladtam el a rendőr megállított és meg akart bírságolni 30 ezer forintra. én ekkor felajánlottam, hogy vigye a trabit, elvégre az autó értékének 3 szorosa a bírság. hát mivel nem fizettem semmit nem tudom mi lesz ilyenkor le lehet foglalni a kocsit vagy mi szokottlenni ugyanis ez volt életem első bírsága így nem tudom ilyenkor mi történik. de ez biztos egy vicces eset a kedves olvasók számára isz a cikkben említett suzukinak az értéke 10% át tette ki a szigorú bírság, amely az én esetemben az autó 3 szorosa….

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Szerintem úgy ahogy van,egy nagy igazságtalanság az egész!0-15??0-20??az miaz??57 nél 50 helyett akkor miért megy a bírság???És aki ezt megszavazgatta??Az is fogja majd perkálni befelé a pénzt??????Na azt azért megnézném!Az ő esetükben azért kitalálnék valami szorzót,hogy jó legyen a kedvük!Mert ugye az ő jövedelméből valószínű hogy egyszerűbb kicsípni annyit!De ők szokás szerint úgyis meg fogják úszni mert ez MAGYARORSZÁG!???valami mentelmi jog vagy valami mindig lesz!!!!Mi meg kisemberek retteghetünk tovább az utakon is!A RENDŐRTŐL meg a CIGÁNYTÓL!!!

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  A 18 éves Suzukinkra műszaki vizsga utáni 2. napon a rend őrei 30000Ft-os csekket állított ki,mert internetten lett befizetve egész évre a kötelező biztosítása ezért nem volt róla sárga csekk,csak a zöld kártya.Nem tudta megérteni,hogy se műszaki,se zöld kártyát nem adnak,ha nincs rajta kötelező biztosítás.Mi ez ha nem büntetés mindenáron??
  Azért mert valaki lassan hajt,még nem jelenti azt,hogy biztonságosan!Az autópályán a középső sávba begyógyultakat miért nem büntetik,hisz azokat még ki se lehet onnan robbantani!

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Nem fogja rá senki:-)Biztos sok a pénze.Az ilyen meg is érdemli a 300 ezret.Én mindig arra gondolok,mi van,ha kiugrik elém egy labdázó kisgyerek,még 50-nel is veszélyes helyzet,de közel 140-nel…

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Ehhez a Suzukis képhez hozászólva…tudni kell, hogy Szabolcs község előtt azért elég sok beláthatatlan, veszélyes kanyar van. Néhol még 90-nél sem biztos, hogy meg tudna állni az ember ha ott vesztegelne mondjuk egy kamion a kanyar közepén. És nem is olyan lakott terület, hogy csak kint van a tábla, és sehol semmi ház! Hol lehetett ott így nyomni a Swiftnek??? Meg ugye szerintem az az óra már simán 150 körül mutathatott, ha 138-al mérték be! Hát normális az ilyen?

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Én beszélgettem egy rendőr barátommal és megkérdeztem tőle, hogy ugyan mesélje már el, volt e egyetlen tantárgy egyetlen óra a suliba amin valaki aki végzett a rendőr tanárok közül közlekedés-tudományi tanulmányokat, elmesélte volna, hogy mi a traffipaxozás elmélete, célja, eredménye, stb. Mikor, hol hogyan érdemes és kell mérni? Mit gondoltok mi volt a válasz…
  Eszem megáll amikor autópályán korlátozás nélküli szakaszon, a középső elválasztó sávban, a segélykérő telefon mögül vagy a híd tetejéről mérnek a tudatlan rend őrei. “Ez is csak munka” hangzik mindig a válasz. Ha már munka akkor ugyan üljön már le velük egy kicsit a szolgálatvezető ha neki van valami ismerete arról, hogy mi is az a közlekedés biztonság növelése szent célt elérni akaró értelmes munkavégzés. Hát kikopik már az M7-esen a fű a Sóstói lehajtónál a tudatlan Kollégák autója alatt. A “rendben tartom a munkakörnyezetem” mottóval pedig egyik nap vigyenek egy kaszát is magukkal, mert a gazon már nem megy át a lézernyaláb…

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Bocsi de egy kicsit összekavarodtam. Ugye július előtt úgy volt hogy közigazgatási bírság helyett helyszíni bírságot szabtak ki ha 100 alatt max 15-tel, 100 felett 20-al lépte túl a sebességet és megállították az illetőt. Ez most is így van, vagy ezen 15-20 km/h-s sebességtúllépések után is már küldik a csekket?

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Tisztelt Autós!
  El kéne olvasni, mi a táblázat címe (elnevezése, stb…)!
  Ezek vonzzák a közigazgatási bírságot, míg a 0-15 ill. 0-20 km/h túllépések a szabálysértési bírságot. Higggye el, az is le van írva, csak nem itt. Ennek a cikknek nem is az volt a célja.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Ha valamiért büntetést kell fizetni, azt le kell írni.
  A fenti táblázat nem ír elő büntetési tételt a 0-15, illetve a 0-20 km/órás túllépésekre, ezért azok kiszabása jogszabály ellenes, önkényes.

 • 2017.10.31. at 12:56
  Permalink

  Ha valamiért büntetést kell fizetni, azt le kell írni. A fenti táblázat nem ír elő büntetési tételt a 0-15, illetve a 0-20 km/órás túllépésekre, ezért azok kiszabása jogszabály ellenes, önkényes.

Vélemény, hozzászólás?