Tényleg vennének elektromos autót a magyarok?

A Generali kutatása szerint minden 6. magyar vásárolna villanyautót vagy konnektoros hibridet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A magyarok 16%-a venne villanyautót vagy konnektoros hibridet, ha anyagi helyzete megengedné. A környezetvédelem mellett az üzemanyagárak is erre terelik a vásárlókat, ám sokan tartanak az alkatrészektől és a javítás költségétől.

Nem csak az eladási statisztikák jelzik az elektromos járművek elterjedésének egyértelmű felgyorsulását, 2021-ben megduplázódott a számuk globálisan. Itthon sincs ez másképp: a nagyjából 28 ezerről majdnem 43 ezerre nőtt tavaly a zöld rendszámos autók száma, amelyek egyébként a 40-49 év közötti, közép- vagy felsőfokú végzettségű, városi férfiak körében a legnépszerűbbek. Ennek csak egy részét teszi ki a 21 ezer autót számláló, teljesen elektromos járműpark, ez már az összes hazai autó csupán 0,5%-a. Ami viszont sokkal fontosabb: a közvélemény is egyre támogatóbb, amit a Generali legújabb kutatása is alátámaszt: kiderült, hogy sokkal többen járnának elektromos, vagy plug-in hibrid autóval, mint ahányan jelenleg teszik, ha az anyagi helyzetük engedné.
Hirdetés
A motivációra irányuló kérdésekből kiderül: a leggyakrabban (57%) a környezettudatosság, második tényezőként pedig (53%) a hagyományos üzemanyag árának növekedése, jelent meg, a válaszadók 45%-a az innovatív technológia miatt érdeklődik, az ingyenes parkolás pedig csak 36% számára fontos.

Vannak viszont riasztó tényezők is, a legtöbben a javítási költségektől tartanak.

A várható javítási- (52%) és alkatrészköltségek (46%), valamint az otthoni töltőpont kialakításának költségei (46%) egyértelműen visszatartják a potenciális vásárlókat is. Az adatok is alátámasztják a félelmüket: a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a hagyományos autók átlagkára 400-450 ezer forint körüli, egy villanyautóé pedig átlagosan 600-700 ezer forint körül alakul. „Azt kell, hogy mondjam, a javítási költségektől való félelmek nem alaptalanok. Az elektromos- és plug-in hibrid autók javítási költségei ugyanis sok esetben magasabbak, mint a hagyományos járműveké. Egyrészt kevesebb szakszerviz és autószerelő foglalkozik e-autókkal, ami magasabb munkadíjat jelenthet, másrészt az utángyártott vagy bontott alkatrészek száma is sokkal korlátozottabb, emellett pedig az új alkatrészek ára is magasabb az elektromos autók esetében.” – magyarázza Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője, aki szerint a Casco jó megoldás lehet a problémára. Látszólag a kutatásban megkérdezettek is egyetértenek vele: 58% fizetne cascót villanyautójára, amelyből mindössze 16% tenné ezt azért, mert a jelenleg amúgy nem is elérhető állami támogatáshoz kötelező.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?