Teszünk a szabályokra: kit érdekel a jobbra tarts?

A KRESZ nem mindenkire vonatkozik?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jobbra tarts! Ez áll a KRESZ-ben, sokan mégis ön- és közveszélyesen vezetve, magasról tesznek a párhuzamos közlekedés szabályaira.

2011. december 6., kedd, 11 óra. Egy sárga kiskocsiban ülök, mellettem a fotózó kolléga, autózunk Mogyoródig, majd vissza Budapestre. Párhuzamosan közlekedünk az M3-as kivezetőn és a sztrádán, figyeljük a többieket, csöppet provokálunk is azzal, hogy a legbelső sávban kolbászolunk a megengedett sebességgel vagy annál picit lassabban. A forgalom gyér, de néhány kilométer alatt megvan, amiért jöttünk. Nagy a baj.
Idézetek "A közúti közlekedés szabályai és a legfontosabb kiegészítő rendeletek" című KRESZ-könyvből (2011-es 4. kiadás)
"A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben. (...) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse."

Pontosan erről van szó. A biztonságról, a közérdekről, a szabályok betartásáról. Arról, hogy olyasmiket csinálunk, amikről tudjuk, hogy nem helyes, sőt veszélyes, mégis megtesszük. Rossz szokásból, türelmetlenségből, pökhendiségből, nemtörődömségből. Ilyen például a párhuzamos közlekedés szabályainak önfejű és felelőtlen felrúgása - sorozatunk első részében ez a téma, a jobbra tarts. Tetszik tudni, ezt írja elő a KRESZ.
"Járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni."

Tehát jobbra tartva KELL közlekedni. Jobbra tarts van Magyarországon. Nem jobbra-balra, amerre gondolod tarts. És 70 éve. Ennyi idő alatt tán hozzászokhattunk volna, hozzá is szoktunk, csak manapság baromira nem érdekel senkit. Alap a belső sávban krúzolás, alap a belső sávban takarítás, alap a levillogás, a dudálás, a leszorítás, a követési távolság figyelmen kívül hagyása, a jobbról előzés, az utána ráfékezés, az önbíráskodás, a jobb esetben tudatlan, nem ritkán szándékos veszélyeztetés, hiába büntetendő maga a közúti veszélyeztetés 9 büntetőponttal, a közúti közlekedés rendjének megzavarása 4-gyel, de még a jobbra tartási kötelezettség megsértése is 1 pontocskával.
"Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbuszöbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni."

A külső (jobb szélső) forgalmi sávban KELL közlekedni. LEHET a másikban, a bal oldaliban vagy a középsőben is, de:
"A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha azonban a 3500 kg megengedett össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy – lakott területen – távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban, feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat."

Van ebben esetleg valami nehéz, amit nem lehet érteni? Megyünk a jobb oldalon, ha előzünk, azt balról tesszük, aztán szépen visszasorolunk a helyünkre, a külső forgalmi sávba. Aki most a "megmaradhat a belső sávban, feltéve" mondatrészre hivatkozik, s azzal hárítja a felelősséget, hogy tele az út mazsolákkal, bénákkal, kalaposokkal, annak íme a folytatás:
"Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) is szabad haladni, feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban – a gyorsabb előrehaladás érdekében – kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos."

Világos, nem? Az is hibás, aki indokolatlanul időzik a belső sávban, tartja és idegesíti föl a mögötte tajtékzókat - nos, őt is meg KÉNE ezért büntetni. Volt is erről szó korábban, tény, hogy veszélyt okoz. De a megoldás nem a letolás, amiből komoly baj, baleset lehet, hanem, ahogy a KRESZ írja, az okos elhaladás jobbról. Nem, utána ne vágjunk be elé, ne fékezzünk rá, ne mutogassunk, ne szorítsuk rá a szalagkorlátra, városban a lámpához érve ne szálljunk ki, s ne is próbáljuk neki "elmagyarázni", mit tegyen autózás címén, illetve édesanyjával vagy egyéb felmenőivel.
Mégis mit tehetünk? Demagóg lesz, de mutassunk jó példát. Engedjünk a szamárnak, vigyázzunk, figyeljünk helyette is, és a legkevésbé se akarjunk visszavágni. Egészen biztosan mindenkinek van az ismeretségi körében kezdő sofőr vagy épp túl régi motoros, aztán a Chuck Norris-féle, majd én saját kezűleg helyrehozom a dolgokat típus. Beszéljünk velük! Én például olyat is ismerek, aki éveken át egyszerűen nem volt hajlandó lehúzódni, félt nem a belső sávban menni, ha tudta, egyszer majd balra kell kanyarodnia, és a tempót is kerülte persze. Hja, az a fránya sávváltás... Akár 4-5 kilométeren át nézett egyenesen előre a bal szélen, észre sem vette, mi folyik körülötte. Aztán elég rutint gyűjtött, felbátorodott, többen beszéltünk a fejével, s kibújt a csigaházából. Szerencséje volt, s nem csak neki, hogy nem okozott balesetet, hogy nem lett lincselés a vége, csak majdnem.
Hirdetés
Kérem, mi nem akartuk!
Előre is bocsánatot kell kérjünk a BMW-től! Eszünk ágában nem volt a bajor autógyártót rossz fényben feltüntetni egyes vevőik közlekedési szokásai kapcsán. A mintegy 15 perces fotózáskor nem is hajtottunk szabadidő-autóikra, de jöttek. Sokszor agresszívan, így aztán lencsevégre is kaptuk őket. Sofőrjeik talán észre sem vették, hiszen némelyikük vezetés közben kézből telefonált.
Katona Mátyás - a fotós

Jó érzés feltartani másokat? A legszebb öröm tényleg a káröröm? Jó a tudatlanság? Vagy az irigység. És fordítva: kielégülés, amikor rendreutasítjuk a másikat? Nagyobbak, erősebbek vagyunk tőle a nagyobb és erősebb autónkban ülve? A válasz nyilvánvalóan utóbbiakra kellene NEM legyen, sem mint erre: hallott már bárki bármi olyat, hogy valakit megbüntettek a jobbra tartási kötelezettség megsértéséért?
2011., december 6., kedd, 11:30. Egy sárga kiskocsiban ülök, mellettem a már nem fotózó kolléga. Az jut eszembe, hogy mostanság, amikor olyan irgalmatlan mennyiségű tábla jelez mindenfélét az utak mentén, még egy nem férne el? Az lenne ráírva vagy ábrával festve: jobbra tarts! Az autópályákon esetenként látható "jobbról előzni tilos" felirat szerintem nem elég. Megy mondjuk a mazsi 130 helyett 100-zal a belsőben, mert 500 méter múlva talán utol fog érni egy kamiont. Őt érdekli a "jobbról előzni tilos"? Vélhetően alig, hiszen ő biztosan nem fog jobbról előzni. És a többiek? Érdekel bárkit bármi magán kívül?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  [i]Elfogadtam, hogy vannak gazdag emberek és nem Ők tehetnek arról, ha neked nincs!!! [/i]

  pedig ez nem így van…vannak a gazdag emberek akik szarér hugyér dolgoztatnak veled, és még gazdagabbak lesznek..pedig fizethetnének neked nyugati bért is..de nem teszik.. a profit miatt.

  [i]hallott már bárki bármi olyat, hogy valakit megbüntettek a jobbra tartási kötelezettség megsértéséért?” NEM![/i]

  maximum te nem..Munkatársam ment apjáért Füredre a szívkórházba, majd Alsóörsnél szépen megbüntette a rendőr a jobbra tartási kötelezettség megszegéséért…
  Lakott területen kívül 2×2 sávos ott az út…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Húú, már megint elindul az ***irigykedős*** “bééjemvéé – merzsóó”, stb köpködés/általánosítás… szőrnyű! Típikus Hungarische viselkedés… A 40 év “egyenlősdi” kommunizmus teljesen kimosta egyes emberek agyát! Érdekes, hogy, azokban az országokban, ahol nagyobb a jólét, ott senkit nem érdekel milyen autóban ülsz… Nekem nincs BMW-m, Mercim, stb, de nem is irigykedem senkire! Elfogadtam, hogy vannak gazdag emberek és nem Ők tehetnek arról, ha neked nincs!!! Így kell ezt felfogni…már végre! Nyilván bírságolják meg a szabálytalankodókat!
  A kérdés jogos: “hallott már bárki bármi olyat, hogy valakit megbüntettek a jobbra tartási kötelezettség megsértéséért?” NEM! DE akkor azokat is meg kéne bírságolni, akik 50 helyett 30-al (vagy autópályán 130 helyett 100-al!) mennek a belső sávban feltartva a közlekedést!

  • 2018.06.04. at 21:01
   Permalink

   Nos az a baj, hogy a kamionosok konvojoznak. A szabály tiltja, de 20-30 méteres térközökkel megy libasorban 8-10 kamion. Persze, hogy mindenki a belső sávban marad. Később valamelyik kamionnak eszébe jut, hogy előre menjen, és a 99 km/h sebességű kamionos társát 101 km/h sebességgel előzi másfél kilométeres útszakaszon. Ezek nagyon visszaélnek az erőfölényükkel!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Bunkó az a magadfajta IRIGY PROLI, aki általánosít! EZ a magyarság átka: az irigység és a rosszindulat! Majd, ha egyzser lesz egy olyan jó minőségű autód (bár kétlem), mint a BMW, Merci, Audi, akkor majd rájösz miről szól!
  Én is elítélem azokat, akik letolnak másokat az útról, DE nem általánosítok!!!!!!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  E rövid cikkben a cikkíró “szaki” több helyen jogi ismereteinek hiányáról tett tanúbizonyságot. Ezen kívül a defenzív vezetésről valószínű hírből sem hallott ( ezt nagyon jól illusztrálja az utolsó képhez -is- fűzött kommentje! ). Az a baj, hogy magukat újságírónak gondoló képzetlen emberek fél információk alapján felhatalmazzák magukat arra, hogy cikket írjanak és szítsák a hangulatot.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Sziasztok,

  Egy dolgot azért ne felejtsetek el. Azok sem közlekednek szabályosan akik párhuzamos közlekedésre alkalmas úton a megengedett sebességet túllépve levillogva, dudálva minket (a szabályokat és a sebességhatárokat egyébként betartókat) letolva húznak el mellettünk. Ők ugyanis gyorshajtást követnek el és szerintem tök mindegy, hogy milyen kocsija van az illetőnek. Az autó típusához nincs borítékolva a gyorshajtás alóli felmentés.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A második, három képből álló illusztrációhoz írt szöveggel nem értek egyet. Lássuk, miért!
  “Ám valamiért belassul, s fékezésre kényszeríti az ettől a lökhárítójára tapadó fordos illetőt. Miért? Később valahol nyilván balra kívánt kanyarodni…”
  A középső képen jól látszik, hogy miér lassul le. Az előtte haladó sötétszöld autóhoz ugyanis túl közel került. Ráadásul egy 60-as tábláná, ahol amúgy is lassítania kellene a korábban engedélyezett (talán) 70-ről. Ahol pedig a “lökhárítójára tapadó Fordot” látjuk a fotón, ott már az 50-es tálba hatálya alá gördül be éppen. Még szép, hogy lassít, nem úgy, mint a többiek. A Ford talán ezért tapad rá hátulról, tipikus szituáció, amit a harmadik képen (a galéria negyedik felvételén) látunk.
  Persze ezt az egy képet látva mondhatnánk, hogy mit keres a legbelső sávban. Csakhogy, amikor a fehér kocsi előzését megkezdte, nem számíthatott arra, hogy az nem fogja betartani a sebességkorlátozást, és ezért majd fölösleges lesz a megelőzésével próbálkozni. Sajnos ez is tipikus.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Az a lényeg hogy el “kell “engedni a másikat ennyi!!!!!!A cikk nagyon jó és tanulságos,valakinek a munkája a vezetés és igen nem a TESCO-ból tötyög hazafelé!Tehát húzzon ki a külső sávba ha nem előz,nem kanyarodik balra vagy nem fordul meg!!!!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Én azt hiszem Matyi,hogy eltévesztetted a témát.Már az első hozzászólásod is hülyeség,vagy ahogy te írod,provokálás,de ez még zavarosabb.[i]Ha úgy vezettek “otthon”mint itt és nyugaton,akkor igen csak befognám…[/i].A másik amit nem értek hogy mire gondolsz mikor azt írod hogy a Balkán az Balkán.Erdélyre,vagy Magyarországra?Netán mindkettőre?Még valami.Arra is érdemes figyelni,hogy mindenkinek más,más dologtól nyílik a bicska a zsebében.Nekem például a hozzád hasonló hidegvérűektől,akik több tízezer kilométert vezetnek baleset mentesen,aztán unalmukban nincs jobb dolguk mint provokálni.Nem akarom védeni a csávót,de értem kikre gondolt,mikor nyomorék lelkűekre gondolt és szerintem te is.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Gondoltam,hogy ráharapsz a lerágott csontra…direkt csak ennyit írtam, provokálás céllal. Igaz egyszer jártam csak Erdélyben és nem én vezettem, nem tudom ott, hogy vezetnek. DE több tízezer km-t megyek egy év alatt mind Magyarországon, mind nyugat Európában(nem egy országban és balesetmentesen!!!). És sajnos látszik az autóson honnan jött, ha még a rendszám nem is román. Ha úgy vezettek “otthon”, mint itt és nyugaton, akkor igencsak befognám… Mondhatom nyugodtan, hogy lehet általánosítani, bár nem csak a BMW-sekre igaz ez, de sajnos a kivétel erősíti a szabályt! Számomra teljesen mindegy milyen autóban ülsz, az amit írtál az a bicskanyitogató. Érdemes lett volna végigolvasni a cikket, nem csak a közepéig vagy ahol ép meguntad hozzászólást írogatni. Ha nem vagy nyomorék lelkű, akkor miért élsz itt? És ahogy látom te sem nézel sűrűn magadba ekkora arccal… Nem gondolom, hogy közlekedési morál és szabálykövető magatartás terén nincs mit tanulni, de a Balkán az Balkán…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  De szép is lenne, ha városban általában el lehetne hajtani a belső sávban tetvészkedők mellett a külsőben! Csak az a baj, hogy sokan kötelékrepülő-edzést tartanak, és pont ugyanolyan sebességgel mennek a belső sávban, (mintha direkt tennék), mint az, aki korrektül betartva a szabályt, mellettük autózik a külső sávban.
  Arra is szoktam figyelni, hogyha a külsőben autózom, és mellém ér egy ilyen önjelölt kötelékrepülő, és hátulról érkezik valaki, aki előzni szeretne, akkor vagy lemaradok kicsit, vagy beletaposok (ha lehet), hogy helyet csináljak.
  Holics Gábor
  [url]www.autostitkok.hu[/url]

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Olvasgatva a hozzászólásokat – lehet sokat segítene, ha az emberek előbb kerékpárral tanulnának meg közlekedni! Az ott szerzett többéves tapasztalatokkal az autós közlekedés is gördülékenyebb!
  Persze van akin semmi sem segít.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Tisztelt bobby.
  Én átolvastam mind az előzésre mind a párhuzamos közlekedésre, és az autópályán való közlekedés szabályait, de nem találtam benne semmi olyat amely arra utalna, hogy ha én haladok az autópályán, a külső sávban folyamatosan, akkor ha egy belsőben lassabban haladó mellett elhaladok akkor az előzésnek minősülne.Az előzési szabályok között a kresz 34§ 1bekezdésének e pontjában ” a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.” (bemásoltam). Tehát ha nincs visszatérés akkor nincs előzés sem.De ha te tudsz nem magadtól, hanem idézett és megnevezett § alapján mást akkor kérlek írd meg. És ezt nem kukacoskodásból teszem, csak nekem az a nézetem ,hogy bár van A,B,C,D,E, kategóriám és mindből külön vizsgáztam le, igaz nem most, de ezért igen sok időt töltöttem a tanfolyamokon, de ezek után sem mondhatom magamról azt el, hogy tudom a kresz-t. Személyesen is találkoztam olyan emberrel,aki részt szokott venni a kresz szabályok megalkotásában,és tudtam oly egyszerű kérdést feltenni neki amire nem tudott válaszolni. Tehát még ő sem vágja az egészet.
  Üdv.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Na várjál csak, a cikk nem foglalkozik nagyon az autópályával, az utolsó mondat kivételével. Az idézett KRESZ szöveg is csak azt mondja ki, hogy lakott területen belül mit lehet csinálni, azt nem, hogy autópályán mit nem. De a felvetésed jogos, utána kellene olvasnom, hogy olyanra mi vonatkozik. Az biztos, hogy jobbról előzni tilos.
  Szerintem a jobbról elhaladás azonban nem minősül előzésnek. Az előzés az, ha valakit utolérsz, sávot váltasz, majd visszajössz. Ha ezt jobbról teszed, akkor egyértelműen szabálytalan. tiborhonda szerintem arra gondolt, hogy pl. nyáron nem egyszer jövők az M7-esen haza Fehérvár után 3 sávban. Nagyon sokan a középsőben mennek 110-120-szal (vagy adott esetben ők úgy gondolják, hogy 130-cal, de egy emelkedő miatt hamar lelassulnak 120-ra), mert úgy gondolkodnak, mint Der Milan, vagy mark, hogy nem mennek le a külsőbe, még akkor sem, ha tényleg 100-200 méteren keresztül nincs ott senki. Én viszont jövök 130-cal már több kilómétere a külsőben és hamarosan melléérek. A visszapillantómból látom, hogy feltűnik egy két-három autóból álló “banda”, akik nagyjából 160-180-nal száguldozva jönnek a belsőben. Esélyem sincs a külsőből átmenni a középsőbe, majd onnan a belsőbe, aztán vissza. Egy pillanat alatt döntök és úgy, hogy inkább fokozott (óvatosan), de inkább sebességgel azaz mondjuk 140-nel maradva a külsőben elmegyek a középső mellett. Ezt nem tartom szabálytalannak, mert nem előztem. Egyébként van olyan, hogy bemegyek ilyenkor a középsőbe, mert a külsőbe valóban utolérünk egy buszt, haladok tovább a középső mögött, közben jönnek az említett nagysebességű autók. Közben elhaladunk a busz mellett, azelőtt pedig nincs senki. Az első versenygép elhúz mellettünk, de kb. 20 méterre jön a következő. A középső látszólag nem akar lehúzódni, pedig a busz már van 10-re elhagytunk. Fogom kirakom az indexet jobbra és sávot váltok. Majd lassan, de fokozatosan jobbról elmegyek mellette, de nem jövök vissza eléje. Szerintem ez sem előzés, de meggyőzhető vagyok. Abban biztos vagyok, hogy ezzel nem okozok veszélyt. Talán inkább a középsőben haladó okoz.
  Ilyen esetek, amiket leírtam, egy nyári balatoni hazaútról, egy út alatt, kb. 5-6 megismétlődik. Komolyan. És ilyenkor a visszapillantóból látom, hogy a középsőben haladó továbbra is marad a középsőben, pedig utoléri egy újabb őt. Egyszerűen magasról tesz rá.
  De hasonlóan kérdéses számomra, hogy mit kell akkor tenni, amikor egy dugóban két sávban haladnak egymás mellett az autók, mondjuk 50-60-nal és egy külső sávban haladó kocsi, aki előtt mondjuk 10 m-re nem egy másik autó, de a belsőben viszont folyamatosa a sor, akkor neki most szabad mennie a maga tempójában elmenni a belsőben haladók mellett vagy nem? Lakott területen kívül vagyunk, szerintem nem előzés a szitu és az ilyen szintén nagyon gyakori lehet.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Milan én utoljára válaszolok neked, mert látom, hogy szereted kiforgatni az ember szavait.
  mark azt irta egy 3-as BMW-s volt, semmi többet. Ezután azt írta mi lett volna ha megpöccinti hátulról, amikor az előkerült. Erre én azt írtam, hogy (bár nem tudom marknak milyen autója van, még akár Hummer-je is lehet, bár az biztosan nem, mert azok nem mérgelődnek ilyeneken), szerintem a gondolata is hibás, hogy egy másik autót megpöccinteni 110-nél, és hozzátettem azt – mivel mark nagyon hibásan úgy vélte, hogy valószínűleg rosszul járt volna a BMW-s -, hogy ennek a gondolatát is hessegesse el, mert azon kívül, hogy egy hátsókerekes autót nehezebb pont hátul kibillenteni, ráadásul közel 2 tonnás autóról beszélünk.
  Ekkor te írtál olyat, hogy 320d nem 2 tonnás, de mutassak olyat. Senki nem írt 320D-ről, ezt te vetted valahonnan. Kérted mutassak én meg kértem, hogy ne lovagolj a számokon, láthatod a katalógusadatból, hogy az üres tömege (Leergewicht) adott esetben van 1800 kiló. S ha azt autóban utaztak legalább ketten, plusz a tank is tele volt, akkor össze is jöhet a 2 tonna.
  De a lényeg nem itt van, hogy mekkora a tömege annak az autónak ami megelőzte markot, mert azt még talán ő sem tudja pontos típusra, hogy milyen BMW volt. A lényeg ott van, hogy ne gondolkodjon ilyen koccantásos balesetben, mert abból ő jöhet ki rosszabbul, márcsak azért is mert a BMW-s nagyon nagy valószínűséggel nagyobb tömegű volt.
  Valóban lehet hogy a kiragadott jellemző hibás és nem feltétlenül a tömeget kellene előrevetítenem, de ha te is értesz az autókhoz és műszaki ember vagy, akkor tudod, hogy az impulzusmegmaradás elve alapján egy kissebb tömegű autóban nagyobb energiát kell elnyelnie a karosszériának, azaz jobban összenyomódik. De nem említettem, a fék, az esp, a biztonsági cella, stb. jobb összetételét a BMW-s esetében, mint a vélhetőleg (nem biztos) mark gyengébb autójához képest.
  De megkérlek, hogy a jövőben ne forgasd ki a szavaimat, pláne ne azokat, amik nem is rólad szólnak. Azokkal foglalkozz, amik neked szóltak, amik igazolják a rossz állásfoglalásodat a vezetési stílusodról, mely szerint “50-100m-es lyukba nem fogok beugrani valaki kedvéért aki mondjuk 140-nel megy a középsőben” Azt hiszem a számításom engem igazolt, de mivel erre nem reagáltál, így gondolom elfogadtad.
  Akkor most miért kötsz bele abba, hogy írtam a BMW-k tömegéről, miközben te hoztad fel a 320D-t, senki más.
  Mégegyszer és utoljára nem tudom, hogy marknak milyen autója van, de feltételezem, hogy nem egy BMW-hez hasonlóan motorizált műszakilag agyonaggatott autója (pl. Mercedes, Volvo, Saab), mert az ilyen emberek, soha semmilyen fórumon nem mérgelődnek egy ilyen szituációért, pláne, mivel ők egy-két kivétellel nem is okoznak ilyet. Valószínűleg egy Opel, Chevrolet, esetleg Renault típ. autója van, melyeknek a tömege baleseti szempontból – az átlagot tekintve – 300-400 kilóval kevesebb, ami százalékosan kb. 20%
  Részemről a hozzámintézett észrevételeidhez nem kívánok többé hozzászólni, úgy gondolom, hogy a magam szószátyár módján eléggé elmagyaráztam mire gondolok.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Most miért írsz ilyeneket, amivel azt sugallod hogy én is hibás voltam.
  Nem úgy történt az eset, de nem fejtettem ki, mert nem erről szól ez a topic. Ha már vezettél Németosrszágban útfelújításon, akkor tudod, hogy ott hosszú-hosszú kilométereken (akár 20-25 km-en is) kell az embernek vezetnie szűkített sávban és van, hogy annyi az autó, hogy egyszerűen elfárad az ember. A belső jobban van szűkítve, mint a külső. Én mentem a külsőben, mellettem egy kicsit előrébb a nő a belsőben. Az egyik kanyarulatnál (ott nem csak az útépítés elején és végén van kanyar, hanem menet közben is) valószínűleg a nő elfáradt és elég volt egy fél métert átlógnia a sávomba, nekem félre kellett rántanom a kormányt. Hát így mentem bele a bólyák közé. Még szerencse, hogy nem szalagkorlátos szakasz volt, így visszajöttem és nem lett semmi bajom.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Akkor olvasd el újra FIGYELMESEN a KRESZ idézett részét.Lakott területen BELÜL! haladhatsz el szabályosan jobbról egy másik közlekedő mellett.Autópályán,autóúton nem.Rádférne egy új KRESZ vizsga.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ezt úgy tudom elképzelni, hogy az útépítésnél elfogyott a német nőnek a sávja, azért rántotta rád a kormányt. Ha ez így van, akkor ezt mindkettőtöknek látni kellett előre, Neked is, nem csak a német nőnek. Ha így van, akkor megkímélhetted volna magad a bója elgázolásától.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ahogy azt a cikkben is írtuk, a véletlen sodorta az utunkba a BMW-ket, nem kerestük az alkalmat. Azt közöltük, amit tapasztaltunk, a Volvósokkal kapcsolatban is. Természetesen én is láttam már illedelmesen és szabályosan közlekedő BMW-seket, de letoló Volvóst is – igaz, valljuk be, utóbbi sokkal ritkább.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Igen, szerintem is súlyos ez a “tipikus BMW-s” kifejezés. Tegnap a Megyeri-hídon mentem át (bocs, de késésben vontam bátyáméktól Vácról és ezért) egy icipicit siettem. A Megyeri-hídon 80-as tempóval lehet menni, én mentem kb.95-tel és mindenki szépen a külsőben ment, nem vicc, kb. 90-nel. A Fiestától kezdve a Kalos-on át, hoppá egy X5-ös! Bizony, nem nyomult, szépen ment a többiekkel együtt. Ezzel csak azt akartam jelezni, hogy előszöris senki nem tartja be a sebességhatárt (tegye mindenki a kezét a szívére) – szóval innentől ne jöjjön senki azzal, hogy ennyi a megengedett seb. és kész, engem ne akarjon megelőzni senki- és lám az X5-ösök között is van igen is komótosan vezető. Talán épp te voltál kovacsjozsef01. 😉

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A németországi vezetésről meg annyit, hogy nekem már kellett bólyába hajtanom Frankfurt előtt, mert egy barom német nő, az útépítésnél (záróvonal), rámrántotta a kormányt.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Köszönöm!
  De egyébként mark sehol nem írta azt, hogy 320D. Azt írta, hogy 3-as BMW. Meghogy látta a koromfüstöt, ebből következtethettél, hogy dízel. De ez attól még lehetne a régi e46-os 330-as is (192LE), de mivel nem írta a BMW gyártási típusát sem, ezért lehetne a (ma már szintén réginek mondható) E9x-es széria (2005 óta gyártják) és ebből már volt 335D is (269LE). Továbbá nem írta azt sem, hogy kupé-e, vagy netán cabrio. Ha mondjuk kupé, akkor egy alapfelszereltség esetén is 1645 kg a pontos gyári tömege, ha ketten utaznak, akkor ez már 1800 felé jár.Kombinál (Touring) az alap az 1720 kg, ha pedig egy automata 330D cabrioról (keménytetős, bezárva, elölről nem láthatta mark) beszélünk, akkor már az alap is 1840 kg. De ne lovagoljunk a számokon, hidd el, hogy minél nagyobb motor van egy autóban, minél több luxus, motoros ülések, motoros hátsóajtó, motoros ablak, motoros tükör, klíma, navigáció, ráadásul ha ez még dízel is (a dízel blokkja eleve nehezebb), ráadásul automata, annál inkább közelítünk a 2 tonnához.
  Na de ne lovagoljunk a számokon, nem ez a lényeg, szerintem a legtöbb esetben nem a limousin és nem a touring-osok sietnek, hanem a kupék, vagy a kabriók, mert az sportautó és azt veszik inkább a fiatalabbak, vagy a dinamikusabban vezetők. A limo és a kombik pedig nem cégautók, azaz azokban nem igen ül valami vezető beosztású, aki emiatt sietne. Sokkal elterjedtebb típusok az E60-as 5-ös BMW-k, amiket már mind a fiatal, dinamikus korosztály, mind a “cégvezető”-típusok vezetnek, ami jobban összemossa, ezáltal inkább rájuk nyomja a durva vezetési stílus bélyegét.
  Ha már feljebb megyünk, pl. egy 7-es BMW-hez, akkor már elmondható, hogy azt már inkább nem vezetik annyira nyomulósan, mert az nem arra való.
  De igaza van itt az előző felszólalónak, talán x-nek (?), hogy nem az autó márkája számít, nyomulnak Volvo-ban, vagy Hondában, vagy egyéb autótípusokban is.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Az M7-es Pest felé vezető szakaszán – ahol 3 sávra bővül az autópálya – gyakorlatilag a középső sávban halad mindenki. Az lehet, hogy a belső sávból kihúzódnak az autók, de az is biztos, hogy a 90% a külső sávba már nem “merészkedik” át. Amennyiben én szabályosan a jobb sávban megyek, esetleg gyorsabban mint a középsőben totyogók, így nekem szabálytalanul 2 sávot kell besoroljak ahhoz, hogy ne jobbról előzzem a sorban középen haladókat. Így végül engem kényszerítenek szabálytalanságra, és veszélyes közlekedésre. A ‘Jobbra tarts’, az nem csak 1 sávot jelent, hanem ameddig csak lehet, jobbra…a széléig.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Én úgy érzem, sokat lendíthetne a jobbra tartáson az is, ha az illetékes hatóság ahol erre műszakilag lehetőség van átfestené a kapaszkodó sávokat és gyorsítókat festene fel. Lásd M0 keleti szektor. Ott nem kell a kicsiknek meg a teherautónak attól félniük, hogy a megszűnő sáv miatt nem tud visszasorolni.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Mint ahogy a cikkben le írja a KRESZ.”fokozott figyelemmel, jobbról el szabad haladni”tehát ha a forgalmi sávok fel vannak festve, akkor a másik sávban egy másik jármű melletti elhaladás az nem előzésnek minősül.Érvényes ez még az autó pályára is, főleg jobbról. Ha a belső sávban döcög pl 90-nel, akkor ha a külsőben ELHALADOK mellette akkor nem előztem.Hisz már mint fent írtam a KRESZ sem előzésnek hívja, hanem elhaladásnak.A két szó között pedig óriási a különbség.Ezt az értelmezést pedig az autópályásoknak is el kellene olvasniuk, mielőtt olyanokat írnak ki, hogy jobbról előzni tilos.

  tiborhonda

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A helyzet az,hogy X5-ben ülök,és bármilyen hihetetlen,nem lépem túl a tűrés határt.Sőt nap mint nap próbálom javítani a BMW-sekkről kialakított képet.De mint látni.mindhiába. Tény hogy van aki beül egy nagy vasba és elmegy az esze.Én ezt sem értem,de ez már az én gondom marad.Minden esetre azt nem hiszem el hogy a cikk íróját csak BMW akarta letolni, de a Volvósok mind illedelmesen lehúzódnak.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Úgy van!A románok.Fekete BMW X5-ben.Erről írtam.Mindig más.Nem mi.Mi,én soha.Ti,ők,mások a hibásak.Megy a magas röptű pofázás,de senki nem néz magába.A cikk írója meg röhög.Töröljék el a rutin vizsgát,legyen sétáló az Andrássy útból,stb.Ez a lényeg.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  ha a megengedett legnagyobb sebességgel haladok a belső sávban–teszem fel szabályosan, mert előzök– akkor mi jogosít fel bárkit is hogy levillogjon?Lehet felőlem Bugatti Veyronja is, lesz@rom…Van rajta fék is, nem csak fénykürt…ha meg szivatóra vesz, kaphat egy marék csontot a végén 🙂

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  savanyú a szőlő mi… ??? elég sokba van egy bmw fenntartása… nyugodtan kifizeted a felárat, hogy használd a belső sávot… én is csak azt használom, sokat is fizetek ezért… akinek meg szúrja a szemét hát tartson fenn egy nagy benzines bömöst…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Szerintem meg teljesen mindegy, milyen az autó… Nem ettől, hanem a vezetőtől függ, hogyan áll a dologhoz… Ha előznöm kell (pályán – kamion), természetesen gyorsítok, ha mögöttem valaki nagyon jön. Ezt neki is kell érezni és ilyenkor tényleg bunkóság, ha villog, pláne, ha a bogarakat számolja a lökhárítón. Ha tudok, kimegyek a külsőbe, majd folytatom az utat… Igaza van annak, aki azt mondja, majd ő tudja mennyivel akar menni – én nem tartom fel, de azért tudjuk, mit ír a KRESZ…
  Azért az is jólesik, bár nem várom el, ha valaki úgy dönt amikor elengedem – kimegyek két kamion közé, bekapcsolja egy pillanatra a vészvillogót… Tényleg vannak ilyen autósok is… 🙂
  Szerintem egyszerű a dolog…: előzés előtt mérjük fel az összes távot (elöl, hátul, oldalt) – ugye ezt a szabályok is előírják – és ne háborúzzunk, hanem segítsük egymást!!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A jobbról való előzés tiltása is olyan emberek miatt kell akik nem képesek tükörbe nézni, és mivel tilos így nem is néz bele hisz onnan elvileg nem előzheti meg őket senki.persze a barom nem gondol arra,hogy nem mindenki szeret cammogni a belső sávban pláne ha az előttelevőnek van lehetősége elengedni még ha két kamion közé is kell beállnia.és mint ahogy bucar is írta a példában szereplő bmw-s ha meg tudta előzni jobbról akkor BŐVEN lett volna lehetőség őt el is engedni.csak oda kéne figyelni.de ez nem az az ország és nem azok az emberek.tisztelet a kivételnek!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Egyetértek HEPI-vel. Nekem is nagyon szúrta a szememet, amikor évekig az autópályáink mellett a táblákon az állt, hogy jobbról előzni tilos. Most már végre van olyan is, hogy jobbra tarts. Szerintem a jobbról előzni tilossal nem sokat segítik a közlekedést.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nem az csak azt bizonyítja, hogy a BMW-sek gyorsabban mennek, mint a sárga kiskocsik. De ez szerintem evidens. Ha neked BMW-d lenne, te sem mennél 130-cal, erre bármit ráteszek.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  “Ha már azt írod, hogy értesz az autókhoz, mutathatnál egy 20 mázsás 320-as Diesel BMW-t 🙂 ”
  Ha gondolod mutatok, de ez most épp olyan vicces válasz, mintahogy te kiragadsz egy 320-ast. Miért pont a 320-as? Ha belegondolsz, akkor sosem szidják a 320-asokat. Hanem az 530-as, 540-es, 730, 740, 750, GT, stb.
  De légyszives ne légy ilyen cizellált, ha nem 20 mázsás, akkor 18. Na és?

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Der Milan: “Ha nagy sebességgel utolér valaki akkor behúzódok én is a kamionok közé persze ésszerű keretek közt, 50-100m-es lyukba nem fogok beugrani valaki kedvéért aki mondjuk 140-nel megy a középsőben, menjen be a legbelsőbe vagy lassítson az én tempómra, nem fogok egy barom kedvéért sem 90-re lelassítani azért hogy neki az én tempómhoz mérten 10km/h-val ne kelljen csökkentenie a sebességét, na ez az értelmetlen és veszélyes dolog.”
  Most olvasd ezt mégegyszer végig. Én teljesen egyet értek veled abban, hogy ésszerű keretek között kell ezt a visszahúzódást véghezvinni. De nekem ne mond, hogy az 50 vagy a 100 méter nem ésszerű. Ha te 130-cal mész, 100 m-re tőled egy kamion 90-nel, azaz a különbség 40 km/óra, én pedig 150-nel mennék el melletted, azaz mondjuk 5 métert (kocsid hossza túlozva). Akkor ahhoz, hogy neked a 100 m-t, 40 km/h-s sebességkülönbséggel ledolgozd, kell 9 másodperc. Nekem viszont a mi kettőnk közötti 20 km/h-s sebességkülönbséggel számolva a kocsid hosszát, azaz 5 métert kell ledolgoznom, ehhez pedig 0,9 másodpercre van szükségem!
  Láthatod, hogy ha 50-60 méterre is van még a következő kamion, akkor is mindenféle életveszélyes manöver nélkül lehúzódhatsz és vissza, hogy engem elengedj.
  Idézlek megint:
  “Neki csak le kell venni a gázról a lábát nekem viszont fékeznem kell, hogy a kamion sebességét felvegyem.”
  Nem, természetesen ha látom, hogy ez a szitu, akkor leveszem a lábam a gázról, de azért hidd el, hogy ilyenkor fékezni is kell ha viszonylag rövid szakaszon jössz ki elém. Viszont a példádnál maradva, hiszen az előbbi 50-100m-es távolságra utazó kamionokról beszélsz még mindig, ilyenkor nem kell fékezned és felvenned a kamionos tempóját.
  Mondom, az én bosszúságom még az is, amikor valaki 100 m-re meglát egy kamiont (előtte nem volt semmi), meglát engem a tükörbe, hogy közeledek gyorsan, és bár nem akar rosszat nekem vélhetőleg, de rosszul méri fel a sebességkülönbséget és a távolságot, és kijön elém, mert fél, hogy ha most nem jön ki, akkor majd le kell fékeznie, és ahogy írod fel kell vennie majd a kamion sebességét. Mégegyszer: teszi mindezt úgy, hogy a kamion még 100-re van. Na ilyenkor és nem villogok, nem szabálytalankodok, nem lépek a gázra, csak simán kirakom az indexemet jobbra és átmegyek a külsőbe, majd elhagyom a külsőbe és amikor a kamiontól 15 méterre leszek kényelmesen sávot váltva visszamegyek a belsőbe. Szerény becslésem szerint az illető autós, még mindig csak 30-40 méterre lesz a kamiontól. Azaz én nem veszélyeztettem senkit.
  Na erre írtam, hogy nem megfelelő, közúti forgalmi vizsga, hanem ilyen szituációkat kell szimulátoron előteremteni, hogy ilyen helyzetbe ki hogy viselkedik (ez pszichológiai teszt tulajdonképpen)
  Véleményem szerint nem a gyorshajtásból származnak a balesetek túlnyomó része, hanem az életveszélyes manőverekből, ami nem a sebességtől függ. Lehet lassan is cikázni. Legutóbb budaörsi bevezető úton halt meg egy audis srác, mert a 100-ról 70-re lassuló autók között ő továbbra is 100-zal akart menni és elkezdett cikázni.
  Idézet: “A másik meg, hogy a megengedett legnagyobb sebesség 130 Magyarországon, ha egy autósor előz 122-vel ahogy Márk írta, akkor egy barom elől aki 150-nel vagy gyorsabban hajt mindenkinek azonnal röppennie kell előle hogy szegénykét ne tartsuk fel?”
  Nem, nem kell azonnal röppenie, ahogy mark írta is, hogy nem húzódott le, de még akkor sem amikor lehetősége lett volna. “Nem védeni akarom Márkot de neki van igaza, 8km/h-val lassabban megy mint a megengedett van egy kis rés két kamion között, és neki be kell ugrani oda, hogy egy autóhosszal előrébb lehessen a kiváló fiatalember a BMW-jében?” Számolj utána, hogy milyen hosszú lehet egy ilyen “kis rés”, ha neki mégis sikerült megtennie ezt. Gondolj csak bele, ha ő lehúzódva, felgyorsítva majd markot megelőzve vissza tudott menni, akkor mark is lehúzódhatott volna, anélkül, hogy fékeznie kellett volna, a BMW-s pedig felgyorsítva elmegy mellett és mark vissza is tud jönni. “Mivel kicsi a táv a két kamion között valószínű a 206-nak már helye nincs arra, hogy lehúzódjon a kamion mögé vészfékezés nélkül.” Ez az állítás ismét nem lehetséges, hiszen a BMW-snek sikerült. Pedig egy autó nehezebb gyorsul fel, mint lassul, tehát ha neki volt helye felgyorsulva előznie, akkor a 206-os is lehúzódhatna.
  “Mire mentünk akkor? A kiváló villogtatós fiatalember előrébb került 10 méterrel és végül lelassított a kis konvoj által diktált 122 km/h-s tempóra. 10mp után igaz lehúzódhatna a 206, hogy megint egy autóhosszal előrébb kerüljön a BMW-s kolléga. De az előtte lévő már megint nem tud lemenni mert ott egy következő kamion…”
  De mi baj van ezzel? Éppen az imént írtam, hogy te úgy látod, hogy mindig csak egy autóval jut előrébb. Na és? Mit foglalkozol vele? Ne legyen életveszélyes, ezzel egyetértek, de ha elengeditek, akkor nem is lesz az. Ezt tudományosan is bizonyított, hogy a nyári balatoni dugók (vonatozások), azért alakulnak ki, mert sokan így gondolkodnak. Ez úgy működik, hogy te mész 120-szal utolérsz olyat aki 115-tel megy, mentek tovább majd két kamion között cammogó polszkis kijön 100-zal. Neki sok idő kell mire kielőz egy kamiont, emiatt a kamion előtt haladó 95-tel levő autós ugyanígy kijön, és közben a kis autóscsapatban kicsit lemarad az addig 120-szal haladó, ezzel lehetőséget adva a kamion mögött haladó autóbusznak. És a menet szépen lassan összeáll, miközben helikopterből nézve vannak 100m-es szakaszok is, ahol nincs senki, de mégsem vált senki sávot, mert minek. Na ez a baj.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nem, nem már megint félreértettétek amit írtam. Akkor mégegyszer. Természetesen mindenki vezessen úgy, hogy másban ne tegyen kárt. Amire utaltam, hogy “ügyvezető vagyok sietek”, nem azt jelenti, hogy átgázolok mindenkin. Ez csak azt jelenti, hogyha egy mark, vagy egy Der Milan típusú ember 110-zel megy és uram bocsá egy sávváltásos előzésnél 130-ra felgyorsít, akkor ne foglalkozzon azzal, hogy én 150-nel utolérem és teljesen jogosan lelassítok az ő tempójára 130-ra, és az előzés megtörténte után nem megy vissza a külsőbe, mondván, hogy 100 méter múlva (ahogy Der Milan írja “elszórtan”) megint lesz egy kamion, és magába azt dünnyögi rólam, hogy most mi van, miért türelmetlenkedsz, a kresz szerint 130-cal lehet menni.
  Na erre írtam én, hogy ne foglalkozzon ő azzal, hogy én 140-150-nel akarok menni, hanem húzódjon le, hogy elengedjen. De nem, nem arra gondolok, hogy életveszéleyesen rántsa el a kormányt és takarodjon az utamból, hanem ha látta, hogy én egy gyorsabb sebességgel értem őt utol és neki van rá esélye, hogy 100 m múlva majd ismét kijöjjön a külsőből, akkor segítsen engem azzal, hogy akár a megengedettnél is gyorsabban hajtsak.
  Erre írtam azt is hogy én az ilyet meg is szoktak köszönni egy vészvillogóval.
  Sőt azt is írtam, hogy különben is, az hogy városban 50, autópályán 130, az eleve egy szubjektív dolog. Németországba nem kell mondanom de vannak 2-3 sávos szakaszok, ahol nincs sebességkorlátozás. Na erre mondtam, hogy ha sietek és többel akarok menni mint a kresz megengedi, akkor ő ne azzal foglalkozzon, hogy én egy barom gyorshajtó vagyok, hanem engedjen el ha tud. Mert “ügyvezető vagyok, sietek”, vagy mert egy baleset miatt feltartottak és kezdődik az előadásom, amit én tartok, vagy éppen szül a feleségem és ott akarok lenni a szülésen stb. Ha majd a rendőr elmeszel, akkor az majd megbüntet.
  De határozottan egyetértek, hogy nem úgy kell gyorshajtani, hogy mindenkin átgázolok. Ha utolérek valakit lelassítok. De 100 m-ről nem kezdek el villogni, stb. Ezt én sem szeretem. A cikázás, ami nem egy sávváltás, akár jobbról, hanem ami akár 3 sávot is átölelő vagy a leállósávot is magába foglaló folyamatos előzgetés, valóban életveszélyes. De ha utolérek valakit és várok hogy elengedjen, és látom, hogy már a második lehetősége volna, hogy visszahúzódjon, de nem teszi, akkor én is kövér gázzal jobbról (szabálytalanul) kielőzöm.
  Még a saját baráti társaságomban is volt olyan, aki azt mondta, hogy de hát csak 130-cal lehet menni, akkor miért nem megyek én is azzal…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Elég sokat járok Ukrajnába az M3 as on és rengeteg hasonló esettel találkoztam. (És fogok is!)
  Az Imformációs kijelzők szövegét is meg kellene változtatni !!!
  A következő a javaslatom : A BELŐ SÁV CSAK ELŐZÉSRE HASZNÁLHATÓ.
  A jogsim 1 hónapos volt mikor felkerekedtünk és kimentünk a sógorokhoz Bécsbe a barátainkat meglátogatni.
  Az osztrák utakon sok MEGA REKLÁMOT láthattunk (1986-ban) többek közt egy autómentes autópályán a hátsó autó szemszögéből fotózva a belső sávban egyedül haladó autót a következő egyszerű felirattal ” MIÉRT !”.
  Akkor még a Német tudásnak igen híján voltam ,de a kép és a felirat egyszerűsége magáért beszélt.
  Ha már a NYUGATOT majmoljuk , akkor a jó dolgokat miért nem tudjuk átvenni tőlük Pl:villogó zöldjelzés a sárga előtt (amit Debrecenben,Nyíregyházán Itthon és Beregszászban,Ungváron is alkalmaznak Ukrajnában!!!)
  Rengeteg élményt tudnék leírni még az útjaimról,ha kíváncsiak vagytok rá !
  Tisztelettel Hepi ( A VOLT FIX RÁDIÓ MŰSORVEZETŐJE Hegedűs Pál)

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Mindenki egy állat, aki mocsok módon lassan hajt belül és aki kopaszkutya türelmetlen faszfej a nagy gépben.
  Vannak akik DIREKT csinálják és mindegyik megérdemli, hogy az árokban végezze.
  Lehetőleg az ártatlanok meggyilkolása nélkül.
  Nézzétek a youtube-n a russian car crash-t és társait. A magyarok egy része is ilyen hülye.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Először is,meg kellene tanulni vezetni a Magyaroknak!Másodszor,lehet hogy ez sem segít,mert a gusztustalan viselkedés,a másikat eltiporni,semmibe venni,másra mutogatni,benne van a Magyarok vérébe Ha megfigyeljük, a cikkben, a negatív példa,a Fekete BMW.A cikk írója meg egy Sárga akármiben ül. Nemrég külföldön jártunk,ahol meg kérdezték,honnan jöttünk?A fiam döbbenten nézett,mikor azt mondtam hogy Erdélyből.Ami igaz is.Mióta az eszemet tudom,Magyar voltam,az akartam lenni.De mióta itt élek,örülök hogy nem vagyok olyan nyomorék lelkű,mint itt a legtöbben.
  Fekete X5-ben ülök és már nagyon unom hogy újságírók unatkoznak,aztán gondolnak egyet és előveszik a lerágott csontot.A nyomorék lelkű kutyák,pedig ráharapnak.Változzatok meg emberek!Minden területen!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Tempomat használó vagyok.
  Jellemzően 130-at állítok be, GPS alapján. (A pontossága garantáltan 1 km/h alatt van, a km óra kb 5-10km/h mindig csal, felfelé) Ezt a sebességet tartom beépített traffipaxoknál, illetve emelkedőkön is. Mindkét esetben rendszeresen találkozom olyanokkal akik erősen lelassulnak. Ha kimegyek megelőzni őket, (szigorúan 130-al) ahogy haladok el mellettük, egyszer csak elkezdenek gyorsulni, és mennek el mellettem jobbról. Ehhez nem igazán lehet mit hozzátenni!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nekem egy közel 2 tonnás SUVom van. A tempomaton beállítom GPS-szel a 130-at, és megyek. Ha előznöm kell néhány kamiont, biztos, hogy kimegyek előzni, a végén természetesen vissza. Sajnos a kamionok kielőzését sokan nem tudják elviselni, villognak indexelnek tombolnak, pedig nem igazán várhatják el azt, hogy 130-ról 90-re fékezzek, hogy ők elmenjenek!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  ha kötöd az ebet a karóhoz, és mindenbe szívesen belekötsz akkor legyen pontosan úgy hogy a teszted díja annyi lenne amennyi bírságot kiszabhatnának rád a Közúti Közlekedés Szabályainak megsértéséért.
  De nem vagyok rosszmájú, kívánom neked hogy NE legyél Te a hibás egy közúti balesetnél, amiben te is aktív résztvevő vagy.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Combi
  a közúti büntetésem semennyibe sem kerül mert van lézerblokkolóm meg radardetekrotom + matt fekete fényezés (ez a legnehezebben bemérhető mérhető szín) úgyhogy csak a drága benzint kell fizetnem meg a sok fékezgetést a marhák miatt akik tükör és index nélkül bevágnak elém

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  én ezt nem értem..megint ott tartunk hogy azt magyarázza meg mindenki hogy rá MIÉRT NEM vonatkozik a KRESZ.
  Ügyvezető vagyok sietek—kit érdekel ha legyalázol egy egész családot.Ott leszel a temetésükön és vigasztalod a szüleiket azzal hogy ez és ez vagy és neked sietni KELL?
  nekem meg 8 dugattyús versenyfékem van, f@sza biztonságos kocsim, meg még jól is vezetek, ezért tipli mindenki félre, mert 260 számít a sebességnek, aki meg véletlenül kijön elém 130-cal az a köcsög, és mert tötymörög, és nem tartja be a jobbra tartás szabályait ezért én előzöm meg jobbról “szabályosan”.
  én olyan szimulációt csináltatnék veled hogy szépen mész az utakon majd megkérdezném mennyi is volt a megengedett maximum sebesség, aztán annyiba kerülne a teszt amennyibe a trafis büntetésed.

  [i]A lényeg ott van a leírásban:
  “A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben. (…) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.”
  [/i]

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Így van, a tükröket (igen az oldalsókat is!) Folyamatosan pásztázni kell. Nem a fejet forgatva, csak a szemet. Így az ilyen távoli pontokat tényleg fel lehet ismerni, hogy elé jöhetek-e vagy nem. Ilyen velem is sokszor előfordult, ráadásul úgy, hogy az illető amikor kijött elém, még vagy 50 méterre volt a tőle alig lassabban a haladótól. Azaz simán megvárhatta volna míg én elmegyek és csak utánam jön ki. Na erre mondtam azt, hogy akivel már 100-szor megcsinálták ezt (kivágtak elé), az ugyanúgy megvonja a vállát és azt mondja, hogy akkor én is legközelebb kivágódóm. Na ez a rossz gondolkodásmód!
  Én pl. komolyan csinálnék olyan teszteket egy szimulátoron, hogy megyünk mondjuk 50-nel és két-három visszapillantóba való betekintés után leállítom a szimulációt és ítéljem meg, hogy mennyivel közeledik a mögöttem jövő. Következő szituáció, vajon hány méterre lehet ebben a szituációban az előttem a külső sávban haladó? S vajon a saját tempómat folyamatosan tartva el tudom-e engedni az engem gyorsabban utolérő autóst anélkül, hogy beleszálljak a külső sávban előttem levő autót.
  És ugyanúgy a gyorsan közlekedő autóst is tesztelni kell, hogy ha ilyen szituációt lát, akkor felméri-e, hogy ahhoz hogy az őt beengedő autósnak ne kelljen beleszállnia a külsőben őelőtte haladó autósba, kell-e vajon gyorsítania. Mert szerintem ilyenkor kell gyorsítani, ha úgy adódik, mert ne éljünk vissza az előzékenységével a minket elengedő autósnak, azzal, hogy neki viszont adott esetben vészfékeznie is kelljen.
  Egyébként van a fordított szitu is, amikor mégiscsak “bevágódom” a semmiből gyorsan közeledő autós elé, de úgy, hogy közben taposom a gázt, úgy hogy a gyorsan közeledőnek tényleg ne kelljen miatt nagyon fékeznie, maximum a lábát levennie a gázról és mire utolér addigra én már vissza is mentem a külsőbe.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Így van! A tükör használata szerintem is a legfontosabb. Képzeljétek van, hogy Németországból hazajövök egy kollégámmal egy mercedes-szel és idehaza mondjuk 20 km-/h-s különbséggel utolérek egy autóst. Nem sietek annyira nem megyek a seggébe nem villogtatok, gondolom majd csak észrevesz. Megyünk így vagy 3 km-t, majd egyszer csak enyhén félrerántja a kormányt és végre lehúzódik a külsőbe. Meglepődök, hogy most mi történt, de semmi, egyszerűen csak belenézett a tükörbe.
  Nekem ’93-ban az oktatóm a tükör használatát tanította meg a legjobban. Akkor is lássak a tükörből, amikor nem is odanézek. Nekem szerencsém van, kosaraztam sokat, jó a térlátásom. De egyszer volt egy olyan baleseti szakvéleményünk, ahol kiderült, hogy a balesetet okozó sofőrnek olyan mértékű csőlátása volt, hogy csak az orra elé látott, kb úgy, mintahogy a lovaknak van a szemellenzőjük, hogy ne zavarja meg őket semmi külső tényező. Hát ez pech.

  Még valami x: Igen valahogy ki kellene lőni az ilyeneket, de szerintem ezt csak ezzel az 5 évenkénti dologgal lehetne, akár egy szimulátoron is, ahol direkt ilyen szituációk elé tennék az embert.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Félreértettél én nem újravizsgázást mondtam, én alkalmasságit.
  Sajnos sokszor nincs különbség egy friss jogsit szerzet és egy többezer órát vezetett között, legalábbis balesetveszélyesség szempontjából. Mire gondolok. Sok autós azt gondolja, hogy ő már profi, és ezért fittyet hány pár kresz szabályra. Nem a gyorshajtásra gondolok. A gyorshajtás eleve egy szubjektív dolog. Miért 50, korábban miért 60 volt, stb. Ebbe most nem menjünk bele. És persze nem is arra gondolok, hogy sok helyen 20-as tábla van kirakva, pedig sok autónak 20-tól kezdődik a kmórája. Arra gondolok, ami sajnos Bp-en rögzül pár ezer óra után, egymásnak adják át az emberek a rosszat. Pl. záróvonalnál megfordul, jobbra kanyarodik a kanyarodó sáv mellől és még sorolhatnám. Ezeket a rögzült dolgokat kell az emberekből valahogy kiirtani. Mert ezek balesetveszélyesek.
  Németországban ha van egy jobbra kanyarodó sáv, ahol baromi hosszú sor áll, mert a lekanyarodás után rögtön egy lámpa fogja meg a forgalmat, akkor igen ritkán fordul elő, hogy valaki balról az egész sort kielőzve, tehát az egyenest továbbhaladó sávból befordul jobbra. Nem mondom, hogy nincs, mert van, de nálunk ez olyan gyakori, mint a sültkrumpli sózása. És higgyétek el én sem vagy szent, mert csináltam már olyat, hogy megszűnik egy sáv, amit tudok is, hogy megszűnik, de sietek ezért igyekszem az elejére menni, hogy kielőzzek ezzel is 20 autóst. Tudom ez nem szép dolog. De ezt úgy teszem, hogy kirakom az indexet és lassan gurulok előre, egyre lassabban, és várok hogy valaki jelezzen hogy beenged. Ha nem enged be, akkor szívtam. De utálom azt, ha valaki megcsinálja ugyanezt úgy hogy nem is indexel, ráadásul amit egy icipici kis rés is támad, berántja a kormányt, jelezve, hogy vagy összemegyünk vagy elengedsz. Erre mondom azt, hogy Mo.-on olyan sávoknál, ahol ki van rakva előre hogy melyik sáv fog elkanyarodni, oda az utolsó 20-30 m-re korlátot tennék ki, hogy ne lehessen a másik sávból bekanyarodni. Elismerem, hogy van olyan amikor az ember elrontja a sávot, de biztosan ti is észrevettétek, hogy az iménti manővereket úgy csinálják egyesek, mintha minden nap megteszik ezt, tehát nem véletlenül.
  Na de vissza az észrevételedhez. Hidd el, hogy az ember tudása kopik is egy kicsit az idő után. Néhány éve a Szabolcs utcában az utca bal oldaláról srég parkolókból tolattam ki. Mivel ezen a szakaszon a Szabolcs utca egyirányú és közel van a Dózsa György úti kereszteződéshez, ezért leginkább hátra néztem, hogy nem jön-e valaki a Dózsa György felöl nehogy belemenjek. Természetesen elnéztem jobbra is, de egy 50-re tolató Borán kívül nem láttam senkit. Majd egyszercsak hatalmas csattanás jobbról. Odanézek és látom hogy a Bora leápolta a jobb seggemet. Taxisok ott álltak egyből jöttek, hogy tanúskodnak ha kell. Kérdezi az ürge, hogy de hát ő nem is hibás. Kihívtuk a rendőröket, akik közlik velem, hogy Budapesten az egyirányú utcában lehet tolatni. Mondom neki, hogy minden városban lehet, de csak az út széléhez történő parkoláshoz, ami nem 50 m-t jelent. Ráadásul a taxisok állítása szerint is messziről gyorsítva tolatott, feltételezve azért mert nehogy egy korábban látott, de azon túlhajtott parkolóhelyre beálljon valaki a Dózsa György felől. Mondtam a rendőrnek, hogy nincs igaza. Erre azt mondta, hogy akkor feljelent, mondtam hogy jelentsen fel, pontosan ismerem a KRESZ idevonatkozó részét. Röhögni fogtok, mivel annyira erősködtem a másik rendőr megadta a mobilszámát, hogy ha az ügy lezárult, akkor hívjam fel, hogy tanuljanak az esetből. Szóval feljelentés, tanúvallomások és végül az ítélet: A Borást elkaszálták engem felmentettek. Na kérdem én aki már 10-15 éve vezet Bp-en és naponta lát ilyen esetet, az tudja, hogy ez tilos. Nem mert elfelejtette azt amit tanult. Ezért kell alkalmassági. Nem kellene komolyra gondolni. Egy félórás vezetés és kész, nem kell elmélet vagy ilyesmi. Majd az elbíráló bevezet ebbe a félórába is olyan szituációba ahol meg tudja ítélni, hogy megkopott-e a tudás vagy sem.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Természetesen félreértettél, én úgy értettem a 200-at, hogy ha én átlépem a sebességhatárt, de azzal nem veszélyeztetem senkit hadd tegyem meg. Tovább pontosítva. Ha mondjuk éjjel (nincs eső, nincs köd, jó útviszonyok) és az úton nincs senki egy autón kívül, aki mondjuk 130-cal megy a belső sávban én pedig 140-nel mennék, akkor ne vegye már zokon, és ne tegyen úgy, hogy mit akar ez a barom, hiszen a megengedett sebesség csak 130. Ezért nem hajlandó lehúzódni.
  Ne haragudj, túl részletesen taglaltam szerintem a dolgokat, amire gondoltam, ezt már nem akartam kifejteni. De remélem értette mindenki hogy mire gondolok. Természetesen nem arra, hogy ne tartsanak attól vissza, ha a kocsim határait feszegetve 150-nel szlalomozok az autók között. Az ilyet hidd el én is lenézem, és egyetértek hogy az ilyet azonnal ki kell vonni a forgalomból. Pl. ha nyáron egy baleset miatt dugóban araszolunk, akkor hiába sietek nincs mit tennem nem kezdek el villogni. De ha ugyanez a szitu úgy néz ki, hogy valaki miatt, aki mondjuk 100-zal megy Martonvásárnál és emiatt kialakul a vonatozás esete, mégpedig úgy, hogy szakaszosan vannak, 50, vagy akár 100 m-es üres szakaszok is a belső sávban, akkor igenis szeretném ha elnézné nekem a sorban első autós, aki előtt 100-re nincs senki, hogy elengedjen és ne foglalkozzon azzal, hogy 100 m múlva úgyis utolérek egy másik autóst. Az legyen az én és a 100m-rel később jövő autós dolga, hogy majd hogyan enged el. De nem szeretem azokat az ítélkezéseket, hogy “most hova rohansz, úgysem tudsz gyorsabban haladni, mert 100 m múlva utolérsz valakit”. Higgyétek el van az az élethelyzet, amikor sietnék, de mondjuk utolérek egy amúgy szabályosan 50 km/h-val a belső sávban haladó autóst, a kétsávos budai felső rakparton, ahonnan majd balra szeretnék a Petőfire felkanyarodni (déli irányból haladva, Lágymányosi). Nem tudok átmenni a külsőbe előzni, mert nekem ahhoz cikáznom kellene. Az illető viszont lehúzódhatna, mivel pont ugyanolyan sebességgel halad mint a külsőben haladók. Ráadásul amikor 10m-re a lámpa hirtelen sárgára vált, akkor a külső sávban haladó gázt ad, míg az előttem haladó beletapos a fékbe. Majd röhögve integet, hogy apukám minek sietsz. Sokszor ilyenkor aztán kihajt egy kukásautó és máris nem 5 percet kések valahonnan, hanem negyed órát.
  Kérek mindenkit hogy kíméljen meg azoktól a hozzászólásoktól, hogy “öregem aki Budapesten él, annak számolnia kell, hogy tovább tart egy út és induljon el előbb”.
  Én kimondottan arról beszélek, hogy ha én nem sietek valahova, és látom, hogy a visszapillantómban valaki megjelenik a semmiből, akkor elengedem, mert nem tudhatom, hogy miért siet és nem is érdekel, mert nem akarom, hogy én miatt kezdjen el cikázni és ezzel engem is bajba sodorhat. Hangsúlyozom hogy akkor segítek, ha lehetőségem van rá! De itt a részemről nem az, amit az előbb írtam, ahogy Der Milan, hogy minek húzódjak le, ha elszórtan jöhetnek kamionok a külsőben.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Üdv az Olvasóknak!

  Mint mindeki, én is azt gondolom, hogy sztársofőr vagyok, néhány 100ekm-rel, meg valamennyi vezetéstechnikai tapasztalattal a hátam mögött. Sok igazságot olvastam, de valahogy mindegyikben van az egyik oldalról, “hadd menjek 200-zal, ha akarok” féle törvényenkívüli habitus, a másik oldalon “őrá miért nem vonatkozik a kresz?!?” sértettség mutatkozik meg. bocs, ha ezzel bárkit megbántok.

  Én is mostanában spórolós vagyok, pályán csak extra sürgős esetben megyek 140 felett, akkor se 200-zal, de óriási fájdalmam, hogy az embereket vezetni tanítják meg, és nem közlekedni. Óriási különbség. Kezdve onnan, hogy kb 1 sávot látnak át, nem néznek körbe, hogy mi !történik! körülöttük, nem készülnek fel vészhelyzetre. Autópályán, városban, vagy pl hóban. sajnos ma már nincs az mint régen, hogy ha pl hó van, akkor az megy ki, akinek megfelelő autója és tudása van, hanem mindenki, hisz “nincs más választásom”. és egerészik 25-tel életveszélyes gumikon, fékrendszerrel, stb.
  A mai autó, bár sokat fejlődött 30 év alatt is, mégsen old meg mindent, még olyan szakik alatt sem, mint mi vagyunk, fórumosok. Gondoljunk bele egy durrdefektre, vagy vészfékezésre 200kmh-nál. Ezt ne mondja senki, hogy sávon belül megfogja bármilyen szituációban. Legalább egy kicsi esélyt hagyjunk másoknak is.

  A másik autóban aki balf@szkodik, azt is várják haza, akármilyen ostaba, akár az X6-osodból nézel le a 20 éves Mutyukiba, akár fordítva. Bosszantóak az “egyenlőbb” emberek, de én ma már igyekszem kevesebb stresszt okozni magamnak az utakon, mint amennyi szükséges.

  Pedig nem tartom magam öregnek, 32 vagyok

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  a tükörbe benézéshez azér hozzászólnék. 1. mazsola vezető benéz a tükörbe 1 kis fekete pont index ki kezdene bejönni itt a hba megint benéz a tükörbe hatalmas nagy fekete saabot lát illetve már hall is mert 4 colos kétoldali oldali renszer van dobok nélkül szoval messziről hallani hogy jövök és mégis bevág elém a barom nem láttya hogy 260nal rábombázok?? nem neki be kell jönni csakazért is hogy satufékeznem keljen emiatt kell a 8 dugattyús versenyfékrendszer hogy a mazsolát ne zúzzam össz utánna ha türelmes vagyok megvárom azta fél órát amíg előz ha nem vagyok türelemmel akkor leálló ennyi a tükörbe 2x 3x be kell nézni és ha nagyon jön aza valami aseggünkbe akkor ne vágjunk be elé. egyébként fehér ginoval értek eggyet aki lassú az ne tartson fel hanem takarodjon jobbra

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  bucar véleményéből csak egy valami amivel nem értek egyet,hogy öt évente ujra vizsgázzon mindenki.szerintem egyszerübb lenne ha az ilyen mark-féléket egész egyszerűen kilőnék a p…ba az útról 🙂 nem kellene sokat csak párat aztán mindenki megtanulna közlekedni.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Fehér Gino-nak megint csak igazat kell adnom (nem először) és bucar -nak is. Nem véleményezem,hogy ki hogyan közlekedik az utakon pláne nem azt ahogy itt még le is írják.Mindenesetre hűen tükrözödik az utakon is az itt elhangzó vélemények. De azért annyit hozzáteszek,hogy aki a tükörből nem tudja felmérni,hogy a mögötte haladó autó mennyivel gyorsabban közlekedik mint ő az vagy vezessen többet és nem csak hétvégén a temetőig vagy a tescoig, vagy üljön buszra mert a vezetés nem neki való az fix. Meg kellene már tanulni vezetni az embereknek!!!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  [i]“Én igen is bevezetném, hogy minden sofőrnek, kortól és nemtől eltekintve minimum 5 évente közúti vezetésből újra és újra bizonyítania kell, hogy alkalmas-e.”
  [/i]
  Ez agyrém!
  Ha valaki 30-50 óra vezetés után jogosítványt szerez, még nem azt jelenti, hogy tud is vezetni, csak azt, hogy már rá lehet egyedül is bízni egy személyautót, tehát önakaratán kívül nem ön és közveszélyes. Vezetni majd később tanul meg 50.000-100.000 km múlva.
  Az hogy 5 évenként mindenkinek újra kelljen vizsgázni, ennek beláthatatlan következményei lennének.
  Egy jogosítvány megszerzése, vagyis a vizsgáztatói vélemény mindig szubjektív. Volt olyan illető, aki 20 tonnás kamionnal 1 millió km-t balesetmentesen levezetett és ezután ment személygépkocsi vizsgára, ahol a vizsgabiztos alkalmatlannak nyilvánította. Vezetési stílusa nem felelt meg a vizsgabiztos szájízének…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  [i]“Ha én 200-zal megyek, akkor hagyjanak 200-zal menni, majd megbüntetnek.”[/i]

  Az hogy te 200-al mégy az nem az egyéni döntések kategóriájába tartozik! Ez nem magánügy, hanem közügy, mert ezzel nem csak magadat veszélyezteted, hanem a közlekedés más részvevőit is! Ezt egy közlekedési technikusnak tudnia kell!

  Persze azzal egyetértek, hogy ne ítélkezzünk a másik felett vezetés közben, meg azzal is, hogy a ritmusól kilógókat, ebbe beletartoznak a lassan hajtók is, szankcionálni kell. Meg persze ami a legfontosabb, és nem csak a közlekedésben, hanem az élet minden területén, a TOLERANCIA.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ja és még valami, ha az ilyen mark-féle szituációból (utolér, de nem engedem el, majd jobbról előzve elém vág, mert nem segített a visszasorolásba, emiatt hirtelen fékezés) ha baleset történik, akkor azt nyilatkozza mindenki (mert ugye 90%-a magyar vezetőknek így gondolkodik), hogy a BMW-s a hibás. Pedig ha belegondolunk, akkor bár indirekt módon, mark a hibás valójában.
  Különben is honnan tudhatja mark, hogy a BMW-s nem sietett valahova életbevágóan. Pl. éppen halálán van az édesanyja, és még látni akarja utoljára. Az én egyik közeli BMW-s ismerősöm, nagy büszkén mesélte, hogy amikor a feleségénél elfolyt a magzatvíz, 200-zal viharoztak fel Fonyódról Budapestre nyáron vasárnap délután (no comment az elmeállapotáról). Na de akkor is, mit érdekel engem, hogy valaki miért siet, meg hogy milyen autóval…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Bár nekem is rengeteg problémám van a jobbratartás be nem tartásával és megfogadtam, hogy nem írok be ide.
  Amit azonban mark és Der Milan irogatott rögtön az elsők között az rögtön kiverte a biztosítékot. Hiszen maga a cikk is arról szólt, hogy be kellene tartani a jobbra tartás alapelvet, mégis ők ketten máris úgy nyilatkoznak, amiből az következik, hogy rájuk ez nem vonatkozik.
  Mark felháborodik azon, hogy kilométereken keresztül nem enged el egy autót, miközben késöbb maga is bevallja, hogy bizony van olyan szakasz a külső sávban, ahol lehúzódhatna, csak fél, hogy akkor nem tud visszajönni. Sajnos azt kell mondjam, hogy autómárkától függetlenül az emberek 90%-a így gondolkodik. Illetve nem gondolkodik. Mert egyszerűen nem is néz a tükörbe, észre sem veszi, hogy valaki gyorsabban jön, csak akkor amikor már közvetlenül a seggében van. Nem ritkán, amikor már 10 perce a seggében haladnak. Higgyétek el, amit a BMW-s megcsinál, én is megcsinálom. Pedig egy Suzuki-m van. (Átlagtempóm nekem is több, mint a megengedett, de erről később.) Ha látom, hogy a külső sávban adódik egy hosszabb szakasz, akár csak 50 méter, akkor tudom, hogy az pont elég arra, hogy se lassítania ne kellje, se szenvednie a visszajövetellel. Nem villogtatok, esetleg indexelek és finoman kifelé lógok balra a sávból, hogy az előttem haladó vegye észre, hogy én bizony gyorsabban szeretnék menni. Ha erre nem reagál semmit, én megyek el jobbról. Erre mark fel van háborodva, hogy utána elévág és befékez. Hát persze, mert mark olyan típus, mint az emberek 90%-a, hogy ha már látja, hogy valaki előzi őt jobbról, akkor sem veszi le a lábát a gázról még 1 mp erejéig sem, holott 1 mp gázelvétellel az autó lassul annyit, hogy a jobbról előző lazán eléje menjen. Sőt sok olyan ember van, aki ilyenkor ki kéri magának és még rá is gyorsít és ha nem sikerül a jobbról előzőnek eléjevágnia, akkor röhög a markában, hogy na ezt most elb..tad. Na ez az ami balesetveszélyes, nem a jobbról előzés. Mark az a BMW-s nem eléd vág és befékez, hogy bosszantson egyszerűen az előzés során kb. 20 km/h-s többletsebességet igyekezett visszavenni, hogy ne szálljon belé a 206-osba. De ha te levetted volna a lábadat a gázról, akkor ebből nem érzel semmit, mert addigra már a 206-os és közötted is nagyobb lesz a távolság. Pedig mark megtehetted volna nyugodtan, hogy kicsit leveszed a lábád a gázról, hisz előszöris neked nem sietős, hiszen nem akartál előrébb jutni a sorban, másodszor pedig azzal hogy kicsit lassítasz ilyenkor nem kerülsz rosszabb helyzetbe, hiszen a téged előzni kívánó autó előzésbe kezdésével egy autónyi hely pont megmarad mögötted, hogy a sorban harmadikként haladó az egészből meg sem érezzen semmit. S hogy a 206-ossal is ugyanezt megtette a BMW-s, az csak azt jelzi, hogy működik a 90%, a 206-os sem segítette őt az előzésben.
  Ha én egy ilyen szituációba kerülök, akkor úgy tanultam, hogy a szememmel folyamatosan pásztázzak mindenfelé, a tükörbe is. Ha látom, hogy van lehetőségem úgy lehúzódni, hogy ne kelljen számottevően lassítanom (azaz még a gázelvétel is szóba jöhet), akkor kimegyek, és amint megelőztek visszasorolok a belsőbe, s ha kell akkor gyorsítok is hogy ismét felvegyem a ritmust. Aki fordított helyzetben ezt megteszi nekem, annak mindig megköszönöm vészvillogóval.
  Az is szomorú, hogy mark elgondolkodik azon, hogy ilyenkor belemenjem akár csak egy kicsit is oldalról. És abba most nem is mennék bele, hogy a szerinte a hátsó kerekes BMW, vagy az ő első kerekese húzná-e a rövidebbet. Igazából valószínűleg ő. Egy BMW sokkal biztonságosabb (közelekdésbiztonságtechnikus vagyok), ráadsául ha mind a ketten megússzák élve. Akkor a BMW-s röhögve kifizeti Casco-ból, mark pedig pereskedhet évekig. Ha élve megússza. Mark 110-120 km/h ilyenben ne is gondolkozz, hogy belemész. 2 tonnás autó biztos, hogy stabilabb marad, mint a te autód.
  Der Milan pedig maga is megjegyzi, hogy Németországban úgy közlekedik, hogyha kamionok haladnak a háromsávos autópályán a külsőben, akár elszórtan is, akkor is halad a középsőben. Nem tudom Milan mennyit közlekedik Németországba, én sem sokat, mondjuk úgy 8-10e km-t évente, ez nem sok német viszonylatban. De ott bizony a Milanhoz hasonlókat igen is ledudálják, agresszíven! Nem igaz, hogy ez magyar mentalitás! Németországban sokkal durvább a helyzet. Az tény, hogy a németek (bizonyos tartományokban) elnézőbbek a külöföldi rendszámú autókkal. Ez a német állampolgárok valamivel nyugodtabb életkörülményei miatt van így. De próbálj meg német rendszámú autóval közlekedni a három sávos autópályán úgy, hogy bár a belsőben nem közlekedik senki, a külsőben meg csak elszórtan (500-1000 méterenként) kamionok és emiatt te a középsőben haladsz 130-cal. Utolér téged egy autó 140-nel, simán elmehetne melletted a belsőben, mert épp nincs dugó, de úgy rádd dudál, hogy majd kiugrik a szived.
  Az a baj a magyar emberrel, hogy nem érdekli a másik. (Tisztelet a kivételnek) Ez nem csak a jobbratartásnál érvényesül. Mondok egy példát. Számtalanszor előfordult velem, hogy állok egy vilanyrendőrnél harmadikként és pont ahol állok, ott nyilik egy jobbra 90 fokban elkanyarodó sáv. Valaki utolér és kirakja az indexet jobbra, hogy szeretne elkanyarodni jobbra. Nem tud, mert én pont ott állok. Én észreveszem a szituációt és megpróbálok előrébb gurulni, hátha elfér annyira, hogy mégis el tudjon kanyarodni. Nem érdekel, hogy sikerül-e annyit előrébb gurulnom, hogy ő el tudjon menni, mert úgy gondolom, hogy a gesztus a fontos. Persze minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez összejöjjön neki. Akár annyira is, hogy az előttem álló autó és én közöttem 10 centi legyen csak. Ez a távolság néhány év rutin alatt megtanulható. De tudjátok hányszor fordult elő velem az, hogy én voltam a jobbrakanyarodni szándékozó autós, akire magasról szarnak! Az ember az esetek 80%-ában ráadásul átlát az előtte álló autón és látja, hogy két méterre állt meg az előtte levőtől. Ilyenkor finoman jelzem (tizedmásodpercnyi dudálással), hogy nézzen már a tükörbe, vegye észre az indexemet és próbáljon meg elengedni. De nem, nem érdekli, le se szar. Na ez a baj a magyar vezetési morállal.
  És mégegy tipikus magyar mentalitás: Magyarországon ha valakinek BMW-je, Mercedese, Audi-ja van, azt lenézik. Nyilván meg van az oka, mégpedig az, hogy főleg eleinte a kétes értékű emberek jutottak ilyen autókhoz hozzá. Mivel magam is autókkal foglalkozom, már több barátomat segítettem hozzá Németországból behozott 6-10 éves Mercedeshez vagy Audihoz. (Nem vagyok nepper) Még mindig jobb és biztonságosabb autónak tartom őket mint a vadi új Opel, VW, uram bocsá Renault, Citroen-t. Márpedig árban ugyanott vannak: 5 éves Mercedes = 0 éves Citroen. Nem mondom jól meg kell nézni az autót, de értek már valamennyit ehhez. Mégis amikor a bátyámnak vettünk egy 10 éves Mercedes SLK-t, majd regadó és egyéb után rákerült az új rendszám ez akkor K-betűvel kezdődött, akkor mindenki (hozzá nem értek, kb. 99%-a Magyarországon csak képekről ismeri az SLK-t), azt hitte, hogy vadi új Mercedese van. Mert tényleg olyan szépen néz ki. Regadóval együtt volt 3 millió forint. Ennyiért új Opelt is lehet venni. Bátyám cégében elkezdték az alkalmazottak (mérnökök) meggyanúsítani őt, hogy sikkasztott. (Az emberek jó bért kapnak, túlórapénzt is kifizetik nekik.) Egyszerűen az irigység beszélt belőlük. Németországban ha egy mérnökirodában az ügyvezető vesz egy Porsche-t, senkit nem érdekel. Egyszerűen semmi közük nincs hozzá.Mindenki foglalkozzon saját magával. Ha tetszik a munka és a bér, akkor ne terjesszen ilyen dolgokat. Ha pedig nem tetszik, akkor mondjon fel.
  Na ez az amit a mark-féle emberek is gondolnak. BMW, biztos rossz ember. Ráadásul gyorsan megy, köcsög. Az eszébe sem jut, hogy valahova siet. És most a gyorshajtásomra való visszautalás. Igen, és is sokszor túllépem a megendegedettet, sietek mindenhova, ügyvezető vagyok. De kérdem én, ez miért érdekel bárkit is? Ha én 200-zal megyek, akkor hagyjanak 200-zal menni, majd megbüntetnek. De ne az legyen az elv, hogy most minek húzódjak vissza a külsőbe, úgyis csak 130-cal lehet menni. És különben is igaz, hogy van 100 m üres szakasz a belsőben, de utána megint van egy autó, ami miatt úgyis le kell lassítania. Akkor minek villogtat rám? Az ilyen gondokodás miatt alakulnak ki a dugók, az ilyen gondolkodásmód miatt lesznek a stresszes életmódot folytató emberek dühösek és az ilyen gondolkodásmód miatt kerülhet bajba pont a gondolkodásmód követője – nevezetesen mark – aki ha vészhelyzet van, a jószívűsége miatt úgyis belerántja a kormányát a kamionba és örökre lebénul. Pedig ha lassított volna (nem vészfékezésről beszélek!), inkább úgy mondom elengedte volna, akkor megúszhatná.
  Ja és mégegy, tényleg az utolsó. Tipikus eset a frontális ütközés is. Van úgy, hogy előz az ember és mégcsak nem is neccesen, mégis a szembejövő anélkül hogy akár fékeznie kellene felrakja a reflektort. Ez megint a rossz gondolkodásmód. Ha velem szembejönnek egy előzés során, akkor fokozott figyelemmel, akár a lábamat a gázról való elvétellel, súlyosabb esetben akár fékezéssel is, de felkészülök, hogy az autómat elkormányzom jobbra. Nem az árokba! Az útburkolat szélessége szabvány szerint olyan, hogy egymás mellett 3 autónak is el kell férnie. Ha nagyon súlyos a szituáció, akkor feltételezhető, hogy az előzést rosszul felmérő kolléga igyekszik a lehető legszűkebb íven előzni. Jobb esetben (de ez is ritka) az előzendő autó is látván a súlyos szituációt fékez, ha már mellé ért az előző autó és egy kicsit jobbra kormányoz. Ha mindenki így cselekszik, akkor a szembejövő is lehúzodhat egy kicsit neki jobbra és mindenki megússza. A két szélső autónak magyar országúton ehhez nem kell a murvára hajtania. Nyilván nem arról az esetről beszélek amikor 2-3 kamionos a résztvevős. Bár őket akármennyire is anyázzuk, ilyen szitukban (ha nem ők a szabálytalanul előzök), akkor mindig lehúzódnak, fékeznek, stb., segítve a baleset elkerülését.
  Ehelyett az előzendő autó vezetője, csak néz, hogy úristen mit csinál ez a barom és most mi lesz, a szembejövő nem fékez, nem kormányoz jobbra, hanem a lehető legrosszabbat cselekszik reflektorozik! A reflektor pedig mint tudjuk elvakítja az embert, aki pedig éppen minden igyekezetével azon van, hogy ha már elszúrta az előzést valahogy megússza a dolgot. De sajnos elvakították, nem lát, ezért vagy úgy gondolja, hogy még egy kicsi kell hogy elé vághasson a másiknak, vagy úgy hogy már elé vághat. És bummm! Higgyétek el, sok helyszínelésen voltam már, sokszor elkerülhető lett volna egy-egy halálos baleset ha így cselekedtek volna az emberek.
  Én igen is bevezetném, hogy minden sofőrnek, kortól és nemtől eltekintve minimum 5 évente közúti vezetésből újra és újra bizonyítania kell, hogy alkalmas-e.
  És mégegyszer autóstársaim: Ne ítélkezzünk, hogy kinek milyen autója van és miért megy gyorsabban a megengedettnél, arra ott van a rendőrség. Nem a gyorshajtókat kellenek büntetni, hanem az úton való haladást akadályozókat. Dícséretes, hogy a sokat szidott Szlovákiában már büntetik a lassan haladókat is, nem csak a gyorshajtókat.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Belső sávban 100m-ként fel kellene tenni egy ébresztő bordát – olyat ami a kanyarok előtt van.
  Nem fekvőrendőr, hanem egy kicsit vastagabb festék.
  A sok hülye magyar ezeket a kanyar előtt a záróvonalat átlépve is megpróbálja kikerülni, pedig csak kicsit csattog – hangja van – kasznin semmi mozgást nem eredményez.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A tábla ötletével a legmesszebbmenőkig egyetértek!!! A többséggel meg amúgy is nehéz mit tenni, hisz önző, figyelmetlen, tapló. A rendőrség meg tényleg csak a pénzbeszedésre hajt ahelyett, hogy leszedje a szennyest a belső sávból, vagy hogy egyáltalán a rendet fent tartsa!
  Kiemelt köszönet jár ezért a témáért! Csak lenne eredménye is!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ez az egész párhuzamos közlekedés egy európai butaság. Kinek jó? A száguldozóknak,folyamatos gyorshajtóknak, az ide- oda cikázni imádóknak és akik ennek haszonélvezői. Autójavítók.
  Eredmény: orvos , patikus halottszállító,temető.
  Az egész USA párhuzamosan hajt.Mindenki megy egymás mellett.Aki a sávokat váltogatja azt a földről és a levegőből is látják rögtön. Aba kellene hagyni ennek a hülye szabálynak dicsérgetését…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A tolerancia, az hiányzik az emberekből. Na meg az sem ártana, ha a közlekedés nem a küzdelemről hanem az együttműködésről szólna, mind1 ki milyen autóban ül. Egy korrekt, szigorú és következetes rendőrség sem ártana aki nem a lehúzásra megy rá hanem a rend fenntartására, és kiszűri a szemetet. Az emberek fejében is jó lenne rendet rakni….

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A tükörből nem igazán lehet megmondani, hogy mennyivel jönnek a belső sávban, csak amikor már közel van, mert szemből érzékelhetetlen a pontos sebesség. Mikor belenéz, még 2-300m-rel hátrébb vagy, amíg előrefodul, és kihúzódik, te már taposod a féket, mert közben ez a távolság pillanatok alatt lecsökkent. Ezért mondtam, hogy a nagy sebességkülönbség a veszélyes.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ja és a lényeget csak kihagyom FIGYELEM MINDEN ILYEN HÉTKÖZNAPI VAGY HÉTVÉGI VEZETŐNEK, HOGY A BELSŐ VISSZAPILLANTÓ TÜKÖR AZÉRT VAN MINDEN AUTÓBA HOGY NÉZZÜK BELE, NEM DÍSZNEK VAGY HA UNATKOZUNK AKKOR FORGASSUK. MERT MINT AHOGY IS FEL KELL TUDNI MÉRNI HOGY SZEMBE ELŐZÉSNÉL ELŐZHETEK E, MERT BE FÉREK VAGY ÉPPEN MÁR NEM, ÉS NEM KEZDEM MEG AZ ELŐZÉST. A BELSŐ TÜKÖR IS SZOLGÁL ERRE UGYAN ÚGY, AKI ÉRTI ANNAK NEM KELL MEGMAGYARÁZNI, AKI NEM ÉRTI ANNAK ELMAGYARÁZOM, HOGY BELE NÉZEK ÚÚÚÚ EZ 180 – AL BIZTOS repeszt HÁT AKKOR NEM VAGYOK HÜLYE KI MEGYEK ELÉ MERT LEHET MEGHALOK, AKKOR MEGVÁROM HOGY ELMenjen!! Na Magyarországon ez az ami a pályákról hiányzik, ezt külön oktatni kéne a ratyi vezetőknek. Ennyi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Jó mondjuk, nem lehetünk egyformák. Mert ha mindenki olyan lenne, mint én, akkor mi lenne 😀 !!! NA mind1 is az én hozzászólásom az lenne, hogy ne ítéljünk el senkit, azért mert mennyivel megy autópályán. Mert minden ember más, minden. Nekem kedvtől függ mennyivel szeretek menni, ha nincs kedvem és mások is ülnek velem, akkor normál tempóba állok át, igaz úgy 2-3 órával tovább tart az út, ami azé baj, de ez van kész. De mikor egyedül vagyok és alattam van 3000 köbcentis irdalatlan nyomatékkal megáldott autó, akkor miért ne mennék annyival, amennyivel akarok, vezetni tudni kell. Az hogy a bunkó vak veréb kijön elém úgy hogy a hátam mögött 10 km-es körzetbe senki nincsen, és megvárhatná a kis buzi, aztán menne ki és előzni meg az előtte lévő autót, a másik ha már kijött akkor mi a kurva francér nem tudja azt a kibaszott gázpedált lenyomni mert megy az autó csak ő a béna ratyi ember és hamarabb befejezné az előzést, és lehet az hátha mögött lévő mondjuk tényleg siető kocsi (ebbe a rohanó köcsög világba előfordul) akkor nem tartom fel, mert nincs közöm hozzá hagy menjen. Ennyi. De lehet erről vitatkozni napokat mindenki másképp látja. De azt soha nem fogom megérteni engem érdekes mondom nem izgat és nem is érdekel ha siet valaki és gyorsabban megy, és el kell engednem.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Pár megjegyzés:
  -Mo-ban ha nincs korlátozás Te annyival mész amennyivel jólesik, a belső sávban haladónak van elsöbsége. Tehát ha mellédér 200al és épp akkor rántod át akkor te hibád. Viszont az megint más tészta ha már előtte belsőben előzől és megérkezik mögéd 200al. Általában megvárják, hogy előzől. Persze villogtatnak is. 70 millióból van elég barom itt is, de ha a forgalom miatt megy mindenki a belsőben( kamion, busz, baleset) akkor nyugisabbak a németek.
  – Sok Tv adásban foglalkoznak a pályán való közlekedéssel. Itt is nagyon propagandálják a jobbra tartást, mert sokan az üres autópályán (pl vasárnap, amikor kamioin sincs v alig) a középsőben kullog. Ez szabálytalan és büntetik
  -Ha pl beleállsz a másik seggébe 140nél azt is keményen büntetik
  -ezen kívül én úgy jellemezném a német közlekedést mint a szétszéledt brikák. Nem indexelnek, nem tudják merre mennek, mit akarnak és mit csinálnak. Bambulnak, telefonálnak, nézelödnek persze minden fele, csak arra nem amire kéne. Városi közlekedés sem jobb, bárki bárhol sávotvált, kikanyarodik stb. Ma reggel is majdnem lebontottam egy Pug 107est.
  – Nem mindenki megy 130 felett. Mert itt is azért drágább lett az üzemanyag. Persze nem kell őket sajnálni, van lové, csak nem egyszer volt már hogy a Panamera 110-120al döcögött. Ez van sokat eszik. De pl sokan kisebb autókkal is 110el mennek mert ekvesebbet eszik. Napi ingázásnál én is elgondolkoznék rajta.
  -Viszont sokszor tényleg dinamikusan mozog az egész pálya. Értem ezalatt, hogy ha legkülsőből beljebbmegyek akkor az ott haladó beljebb sorol. Persze utána mindenki vissza és időben történő jelzéssel értem a dolgot. Időben indexelsz, nézed hogy a másik is átmegy, átmész, visszaindexelsz visszamész, másik is beljebb jön… és igy tovább.

  Én anniyt tanácsolnék ,mindenki használja az indexet és a tükröt és jobbra tarts ha lehet, természetesen vigyázva saját és mások testi éppségére.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  azért Németországgal példálózni erős, mert ugye ott az ajánlott a 130, és nem a maximum,plusz ott nem látsz 15 évesnél idősebb autót, szemetes útszéleket stb…hogy miért?Mert nincs rohanás, idegeskedés, kapkodás.És miért nincs mindez sem?Na ugye mindenki tudja! Pénz, pénz, és hogy nincs kiszipolyozva az ember sem a magánéletben, sem a munkában.Magába nézhet mindenki hogy mikor boldogabb kiegyensúlyozottem.Pont mikor a családja megélhetése nincs veszélyben, és el is tud tölteni velük egy kis időt.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  csintapala!
  sokat járok németországban is ott ugye nem mindenhol van ez a baromság h sétálgatunk 130 cal érdekes a németeknél eddig max 3 at kellett villantanom ebben az évben(2 hetente járok át) ott mindenki a saját tempójába megy a gyorsabbat a lassabb nem bosszantja hanem marad a külső sávban

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  [i]“Ha balról előzni volt hely, addig talán lehúzódni is lett volna. Ezen kéne gondolkozni! És az sem biztos, hogy a “barom” túl gyorsan ment mögötte, mivel kilómétereken keresztül ment ez a történet. Jó vagy matekban csak felfogni nem bírod a helyzetet! De “3.: ha szar napom van és nem a kreháccsal vagyok akkor visszaelőz, szépen elfoglalom a sávot, kiszállok, és letépem a fejét, majd a torkába sz@rok.” Erre van eszed, meg kamerát felszerelni, akkor ki a barom az utakon?”[/i]

  A balról előzni az jobbról volt, amit azért hagytam ki mivel nem voltam a helyszínen, így az akár lehetett veszélyesebb is.Pl: Kivág jobbra az autók közé, majd élesen vissza balra.Igy hirtelen fékezésre kényszerít egy másik autóst is.De ezt -mondom- hagyjuk ki.
  Igen, a letépem a fejét-re van eszem.Majd ha egyszer veled csinálják ezt a fékezgetősdit pár tucatszor OK NÉLKÜL, csak mert szabályosan közlekedsz, és veled van a terhes feleséged, vagy a pár hónapos gyereked, akkor remélem majd te is legyintesz egyet, ahogy én is tettem sok sok éven át mig nem volt családom.Az ilyenek előbb utóbb a Híradóban végzik, és az ártatlan fog meghalni a balesetben.A kamera pedig BIZONYÍTÉKOT szolgáltat egy ilyen köcsög ellen aki a “családjára, meg a gyerekei életére” is esküdözik hogy nem csinált semmit ha balesetet okoz.Na ki a barom az utakon?

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nyilván! Általános hír, hogy egy BMW-s megölt valaki az út szélén, mert az a megengedettnél lassabban ment. Már a hiradóban sem mondják be, mert annyi ilyen eset van. Kisit kevesebb filmet kéne nézni…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Az a baj hogy mi itt beszélhetünk akármit, adhatunk ötleteket egymásnak , de az az igazság hogy a sok BMW-s és egyébb terepjárós- bűnöző és más pénzeszsák – nem olvassa ezeket és nem fog elgondolkodni az itt írtakon. Látott már valaki terepjárós, kopasz, kigyúrt, tetovált barmokat kiszállni az autóból könyvvel a kezébe? Esetleg baseball ütő,pisztoly és egyebek amivel “elégtételt” vesznek a sérelmekért. Az a baj hogy még a rendőrök sem tesznek velük semmit mert megveszik őket kilóra. Szóval viselkedhetünk itt mi akárhogyan is az utakon akkor is a terepjárósok fognak letolni minket az útról, és esetleg még meg is ölhetnek minket mert nekik mindent szabad a korrupt rendőrség vezényletével.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nem, menjen mindenki 130-cal, legalábbis a belső sávban, és akkor jogosan anyázza az őt utolérőt. Ne fájjon már egy kicsit lejjebb nyomni a pedált, hogy ne tartsunk fel mást. Persze ez nem jogosítja fel a másikat villogásra, jobbról előzésre… Természetesen ne húzódjunk be egy 10m-es résbe, de ahol belefér jobbról beelőzni, ott szerintem egy gázelvétellel, esetleg pici fékkel be lehet húzódni a szélső sávba. És máris nincs villogás és mutogatás. Én csak azt mondom, hogy lustaságból, rossz indulatból (mer’ a köcsög BMW-s) ne tartsunk fel mást. Pl. nekem rohadt jól esik, mikor a kamion irányjelzéssel jelzi, hogy előzhetek, mert tudja, hogy nem látok ki mögüle. A tőle telhetőt megteszi, hogy én minél hamarabb mehessek.
  Ami viszont engem sokkal jobban bosszant, az a főúton 60-70-nel utazók, mert ott viszont sokszor hosszú km-ekig nem lehet előzni a forgalom miatt. Egy jó okot mondjon valaki, hogy miért nem lehet a megengedett 90-et tartani?

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Senki sem játszhat rögtönítélő bíróságot az utakon mások vélt vagy valós szabálytalansága esetén!
  A tapasztalatok szerint éppen egy bmw-s tudja legkevésbé jól megitélni mások szabálytalanságát, a magáét pláne nem! Ergo: felesleges az ‘önkéntesrendőri’ villogtatás, gyorshajtás, fékezgetés, stb.

  Normál(is) autósnak a legjobb nem figyelni a szabálytalanokra, hanem csak nyomni azt a qrva gááázt…
  …mert én is haladni akarok, nahát!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Senki sem játszhat rögtönítélő bíróságot az utakon mások vélt vagy valós szabálytalansága esetén!
  A tapasztalatok szerint éppen egy bmw-s tudja legkevésbé jól megitélni mások szabálytalanságát, a magáét pláne nem! Ergo: felesleges az ‘önkéntesrendőri’ villogtatás, gyorshajtás, fékezgetés, stb.

  Normál(is) autósnak a legjobb nem figyelni a szabálytalanokra, hanem csak nyomni azt a qrva gááázt…
  …mert én is haladni akarok, nahát!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A toleranciát illetően teljesen igazad van, de számomra is érthetetlen, miért nem lehet a megengedett sebességgel menni. Ő is legyen toleráns, előzzön 130-cal. Ha fél annyival menni, ne üljön autóba, ha sajnálja arra a pár km-re azt a 0,1 dl benzint, akkor pedig menjen busszal. Nem a gyorshajtókat védem, hanem azt, aki a megengedett sebességgel állandóan fékezni, előzgetni kényszerül. Ez könnyen veszélyhelyzeteket szülhet, ha pl. valaki rosszul méri fel a szembejövő sebességét. Utóbbi persze nem pályára értendő.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Köszönjük Emese.

  A saját véleményem, hogy amíg szabályt nem szeg, addig mindenki annyival megy amennyivel akar. A 130 a sebességkorlát felső határa, nem a kötelező minimum, olyan meg nincs a kreszben, hogy menyivel “illik” menni. Pályán is lehet előzni a belsőben 110-zel is, és 2-3-5 kamiont sem tilos egyszerre előzni, pláne ha nincs köztük biztonságos távolság a kihúzódáshoz [i](a jobbratartás nem azt jelenti, hogy pánikszerűen ki kell ugrani minden 10 méteres lyukba a kamionok közé)[/i].
  Ha közben valaki utolér 200-zal, az egyet tehet: biztonságos követési távolsággal kivárja míg a lassabbik befejezi a “manővert”, aztán mehet tovább dolgára. A másik tolása 10 centiről, villogtatás nem segít, csak ront a helyzeten, plusz balesetveszélyes. Kis tolerancia kéne, ha már valaki előzésben van egy kamion mellett, az nem tud köddé válni csak azért, mert megjött Jani a bömössel és lövöldözik xenonágyúval. Ha valaki eleve gyorsan hajt, akkor nem a többieknek kell hozzá alkalmazkodni, hanem neki kell jobban figyelni és lenyelni a békát.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  hát ehhez csak annyit tudok hozzászólni annak a sok autópályás gyökérnek aki kamiont előz 100 zal a belső sávban hogy köszönöm nekik az ínhüvelygyulladásomat a sok villogtatás miatt. én nem bajor autóval járok hanem svéddel bajorok visszapillantó. aki a belső sávban sorol át index nélkül és megy 120 al azis veszéjes alig lehet megállni hiába van 8 dugyttaús versenyfékrendszerem. autópályán a 130 meg baromság ojan mintha sétálna a saabom kb de a 720 nm nyomaték meg az 540 lóerő kárpótol a sok fékezgetés miatt mert gyorsan felrepülök utazósebességre igazából az egészben csak aza bosszantó hogy nagyon drágák a fékbetétek meg aza sok benzim amit gyorsítgatáshoz kell elhasználni. amikor csak tehetem északa utazom autópályán nappal csak idegeskedek és nem tudok haladni.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Bírom hogy szinte minden vezetési mórálról szóló témában feljön a köcsög BMW-s téma. 🙂 Nem tagadom van köcsög a márkatársak között, de bőven találni barmot szinte minden típusban (Street racer Astra, Swift, ismerős?). Az én ismeretségi körömben főleg 10 évnél idősebb BMW-k tulajai vannak, akik nem bodzaszedésből élnek, és többségük teljesen kulturált sofőr. Kicsit benne van ebben az irigy mentalitás is, hogy a BMW-st jobban kiemeljük a bunkók közül, mert drága autója van.
  És azért azt se feledjük el, hogy nem sokkal kevésbé veszélyesek a tötymörgők, akik úgyszintén sebességkülönbséget idéznek elő az utakon. Ugyanis nem a sebesség nagysága a [b]fő[/b] veszélyforrás, hanem a különbsége. Ahányszor autóba ülök, mindig találkozok olyannal, aki a főúton is 70-nel megy. Ha nem mer többel menni, akkor nem kéne neki autóba ülni. KRESZ szerint lehet, hogy szabályos, de attól még akadályoz, és csökkenti az utak biztonságát.
  Abban egyet kell értenem Gével, hogy ha jobbról előzni volt hely a pályán, akkor bőven lett volna lehúzódni is. És illett is volna, attól függetlenül, hogy szabályos volt, vagy sem a másik fél. Csak azért nem kéne feltartani senkit, mert nem szimpatikus a vezetési stílusa. Aki siet, azt én mindig elengedem, viszont a tötymörgőket sem villogom le, hanem megvárom, amíg meg tudom előzni, attól függetlenül, hogy bosszantanak. Érdekes, nekem szinte sosincs gondom villogó, mutogató, előttem satuzó emberekkel.
  Mark, szerinted akinek 100g feletti a CO2-je az már jó ember nem is lehet? Azt hiszem Te is belátod, hogy lehetetlen, hogy mindenki priussal járjon. Neked is illene elfogadnod, hogy vannak más emberek is, akik pl. szegények, vagy épp a gyors autókat szeretik, esetleg a luxust. Lehet, hogy pazarlás, de én pl. nem lelném örömöm egy ilyen autómban, míg a BMW-met nagyon szeretem. És annyiban én is kímélem a környezetem, hogy miattam nem került zúzdába egy 15 éves autó, és nem kellett helyette újat gyártani. Azt hiszem ezzel többet spóroltam CO2-ben, mintha egy új hibridet vettem volna. Sőt, segítem az államot, mert jó sokat adózok a benzin után, és a MOL-t sem kell bezárni. Emellett segítem eltartani az alkatrészipart és pár autószerelőt. 🙂

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A sztorid elején még több kilóméter volt és az, hogy jobbról előzött aztán előtted fékezett, majd ezt csinálta még két autóval. Kicsit olyan veled vitatkozni mint Orbánnal, ha egy állítás megdől akkor az már nem is úgy volt… De most már tényleg befejezem, legyen igazad. Sőt azt is elismerem, hogy sok barom vezet BMW-t, de országot is, és az meg a Te fajtád.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A 8-as utas példát köszönöm, a gyalázatos útminőség szerintem is felmentés, olyan kivétel, ami erősíti a szabályt… Persze a rossz utakon is illik betartani a szabályokat, de van, ahol én is a belső sávban megyek, hiszen nem célom idő előtt leamortizálni a futóművet.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nincs szó balról előzésről, jobb oldalról került meg, bevágódott a két kamion közé és !JOBBRÓL! rám húzta a kocsiját. A volt hely az túlzás, illetve mint ahogy írtam is felkent fél tank gázolajt a pályára. Az a km-en keresztül az max 2 volt. Határnál lehet van hosszabb is kamion konvoj, de Bicskénél csak ennyi adatot meg.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ha balról előzni volt hely, addig talán lehúzódni is lett volna. Ezen kéne gondolkozni! És az sem biztos, hogy a “barom” túl gyorsan ment mögötte, mivel kilómétereken keresztül ment ez a történet. Jó vagy matekban csak felfogni nem bírod a helyzetet! De “3.: ha szar napom van és nem a kreháccsal vagyok akkor visszaelőz, szépen elfoglalom a sávot, kiszállok, és letépem a fejét, majd a torkába sz@rok.” Erre van eszed, meg kamerát felszerelni, akkor ki a barom az utakon?

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Üdv

  Azért már ez a cikk is beérett, már vártam.

  Szerintem a probléma ott kezdődik M.o-on (meg úgy kb a volt Keleti-blokk országaira nézve), hogy régen csak mindenki csak szar egyen-trabikat, meg zsiguliket vehetett. Persze a voltak csajkák is, csak éppen azt a “magasabb” pozícióban lévők vezethették – ergó volt presztízsük. Szerintem emiatt van az, hogy az emberfia megveszi a bömöwöt, meg az ódit, aztán azt hiszik ők a májerek. Akik mindent megtehetnek, mert elértek egy olyan szintet, hogy ők már nagyurak. (tisztelet a kivételnek)

  Bár szerintem nem csak velük van gond, csak éppen ők teszik ki a közúti szabályszegések döntő hányadát.
  A gond ott kezdődik, hogy mindenki rohan. Hova?????? OK, hogy kell egy jó lendületes tempót tartani, de azért mégse kéne 90km/h megengedett sebességű úton 140ennel szabdalni, mert neki úgy tetszik. Közlekedésbiztonsági szempontból, meg eleve életveszély.

  Urak (tisztelet a szerény kivételnek), el kéne gondolkodni, hogy egy 20-30 perces út alatt mennyit ér egy komolyabb gyorshajtás az életünknél?! Egy 30 perces út során épphogy csak 1-2 perccel előbb ér el az ember A-ból B-be, viszont ezzel kockáztatva saját magunk és mások épségét.

  Lehet agyalni a témán.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  tök f@stság amin vitatkoztok.
  Megyek a pályán a szélső sávban 100-zal, akkor tuti utolérek pár kamiont amik 80-nal mehetnek.Mivel nincs előzni tilos tábla, tökörbe néz, autó 200 méterre, irányjelző ki, 120-ra felgyorsít, alőzöm a sort ami esetenként 4-5 kamion is lehet.Csóringer utolér villog.Naná hogy nem húzodok be két kamion közé, mert azon nem fognak fékezni, valamint 2 méterrel felettem van a sofőt, és lehet nem is látja hogy mennék elé, csak mikor már ott vagyok előtte…
  De lássuk ki a szabálytalan?A kamion 80-nal nem, nekem megvan a 20km/h-s sebességkülönbségem a biztonságos előzéshez, valamint nem 70 alatt megyek amit ugye nem lehet autópályán.Az autó aki utolér 200 méteren az kb 60 másodperc kellene hogy mögöttem legyen, mivel én 120, ő 130, közte 2.7m/sec a különbség.A kamionok és köztem 40Km/h a különbség, tehát 60 sec alatt simán megteszek 70 méter pluszt a kamionokkal szemben.Tehát akkor hogy jött mögöttem 130-cal?Persze hogy sehogy, de én vagyok a szabálytalan, mert nem a megengedett MAXIMUM sebességgel előzök.Ezt előírja valami?
  Természetesen a bevágós fékezgetős köcsögökről megvan a véleményem.
  1.Ha egyedül vagyok valami krehácccsal (mert van mellette másik kocsim is) simán beleszállok, mert kit érdekel?Biztosító fizet, autó lead bontóba,majd biztosítást megszüntet.
  2:Ha nem egyedül vagyok, esetleg az úton nézik az előadást akkor a kreháccsal szintén bele hátulról, majd közúti veszélyeztetés címén a kiérkező rendőrnél a tanúkkal feljellentést teszek.
  3.: ha szar napom van és nem a kreháccsal vagyok akkor visszaelőz, szépen elfoglalom a sávot, kiszállok, és letépem a fejét, majd a torkába sz@rok.
  NA ilyen már fordult velem elő, a csávókám úgy fogta menekülőre a dolgot mikor meglátott kiszállni a kocsiból hogy majdnem letörte a nyitott ajtóm.

  De a jobbra tartásról is essék még szó:
  Próbált valaki jobbra tartani a Budaörsi úton mikozben mondjuk a Margit hídra szándékozna menni?
  Ugye hogy mindenki tudja melyik a jó sáv?És az nem a szélső..Onnan átverekedni magad csúcsforgalomba miközben az előbbiekben taglalt barmokra kell figyelned az kész balesetveszély.
  Vagy más: 8-as út Veszprém Litér között.Ment ott valaki a szélső sávban?A kátyúkat nem tudod kikerülni annyi van, mig a belső az szép sima.
  És itt megint jön az hogyha a belső sávban haladok a megengedett maximummal, akkor mi jogon villog le “szabályosan” egy másik jármű?
  Közlekednék én szabályosan ha nem kellene tartanom:
  1: a többi közlekedőtől
  2: a szarrá ment utaktól amik idő előtt tönkreteszik a felnit, gumit, futóművet….

  BMW/Merga/Audis gyökerekről meg csak annyit: hamarosan a kocsimban lesz egy akciókamera, és szépen dobom fel a szégyenfalra őket ahogy közlekednek.
  Az utolsó ilyen poénom egy 535-ös 2005-ös bömössel volt.
  Megyek város 50, tele gyalogátkelővel.MIndegyiknél megállok, mert van gyalagos.Na az állat úgy ment el a 4-ik átkelő után hogy a szembejövőket figyelembe sem vette.Mindenki dudált meg villogott rá..De biztos sürgős dolga lehetett….

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Egyenlő, de pl az engedjük át a gyalogost és ezért valaki padló fékezik kifelé a korforgalomból nem normális, egyrészt veszélyes másrészt amíg 20mW-ból megáll és újra elindul a 80 kg tömege addig mi az 1,5 tonnát kell újra mozgásba hozzuk. Vagy pl sebesség korlátozás egy völgy alján, holott pont ott kéne a leggyorsabban haladni, hogy az emelkedőn elvesztve a lendületet, a lejtő előtti állapotba térjünk vissza. 1000 ilyen van. Sebesség korlátokat sem kéne kötelezővé tenni csak ajánlottá, az üzemanyag árát meg a mögöttes energia felhasználásra beárazni súlyozva az ÜHG adatával..
  A Ft gyengülése a külső eladósodásunkat növeli.
  Mindenkire legalább ugyan olyan mértékre kihatnak saját cselekményei mint másokra.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A gyaloglásnál 2x hatékonyabb a kerékpár akkor már.
  Háttérben kész van már egy országútiból átalakított fekvő kerékpár hátsó kormányzással.
  Szakival a 300W-os villany hajtást kell még rátenni, meg az eső ellen a merevítőket és műanyag fóliát. Rajta vagyok.
  A Prius is egy ilyen projekt, azoknak akik nem akarnak max 25km/h-val közlekedni.
  LPG kompresszoros HSD rendszer. 81g/km

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  🙂 Én mindig a természet szabályzó rendszerére szoktam hagyatkozni..
  Az a megoldás jó ahol alacsonyabb az energia felhasználás, az a kevésbé rossz.

  A KRESZ mindaddig módosítgatva lesz amíg nem ez alapján állítják össze a szabályokat.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Nyugdíjas, vagy nem, aki “bemerészkedik” a belső sávba, annak illik 130-al, vagy óra szerint max. 140-el menni, legalábbis addig míg benn van, mert különben feszültséget gerjeszt a többi részvevőben, ami számára is többlet veszélyforrás. Sajnos ezt nem mindenki látja. Persze ugyanígy elvárható az is, hogy nem azért van a 130, hogy 160-180-200-al száguldozzunk helyette!
  Az ilyen vállalása nem tartozik egyéni döntések kategóriájába, hanem a 130 betartása kollektív kötelezettség!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Legrövidebb csatolás:
  Olaj pazarlás, Ft gyengítés, adósság emelés = még több adó. Ez egy negatív tulajdonság.
  Örülök hogy te tudsz bánni az autód adta hatalommal, de ehhez a stílushoz lehet, hogy nem is kellene ilyen autó_?
  Én is tiszta ideg voltam váltós autókkal ezért is váltottam.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Jaaah, a kamionos pont az a fajta, aki lelassít pályán mert érdekli bárki más nyomora. Tényleg bocs, de minél tovább magyarázod, annál hülyébben jön ki. Nem vitázok többet erről, és vigasztal a tudat, hogy én a BMW kisautómmal olyan helyeken tudok manőverezni, ahol a Prius se indexelni, se lehúzódni sem képes. Vagy ne általánosítsak? Költői kérdés volt!

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Jobb oldali sáv kb 10m-enként kamion, bal oldali sávban én előttem két alsó közép és mögöttünk a bénavés. Minden esetben jobbról előzött. Már a kamionosok nemtudták nézni és helyet hagytak 😀

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Kevés hely lehetett a külső sávban ha három autó ment 120 körüli tempóval és mindegyiket egyesével balról előzte meg és még rájuk is fékezett. Haggyadmá’…:D

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Előttem is volt 2 ugyan ilyen tag ugyan ezzel a tempoval… azokkal is ezt csinálta, és amire végzett már jött is a kamion konvoj vége és mind lementünk 120al a külsőbe.
  Ez ugyan olyan, mint itt körforgalomból ki dombon fel megelőz a béenvés szembe mindenkivel, majd padló fék és lekanyarodik jobbra..

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Ja… a sztorid szerint a BMW balról előzött meg mikor volt hely, visszaállt elég és direkt fékezett. Na akkor kérdem én, ha ennyi hely volt, nem lett volna egyszerűbb neked lehúzódni? Elengeded a “barmot” aki 130-as tempóval merészel menni a belső sávban, majd visszamész belülre. Irányjelzővel ahogy tanították, és akkor mindenki szabályos, nincs baleset. De nem! Mert te ennyi hely ellenére is inkább bent maradsz, sort csinálsz magad után, holott elképzelve még lassítanod sem kellett volna, mire utóléred a kamiont kívül, már elmegy melletted pár autó, és te megint besorolsz. Ennyi lett volna. Csak Te meg a nyugdíjjasok, inkább bent maradtok, nehogy beszoruljatok két kamion közé a külső sávban, így kilómétereket mentek és lám ott a sor mögötted, persze, hogy majd beszorulsz. EL kéne engedni mikor lehet és akkor nincs mögötted sor ami tényleg nem szeret visszaengedni. Jobbra tartás! Látom, hogy nehéz…

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Az is megérne egy cikket, hogy a tötymörgő, telefonáló, audis/bmws/mercedeszes és más barmok, amikor éppen megelőzöd őket, miért taposnak a gázba, hogy ne tehesd?! Nem szeretik a jobbratartás “megsértését”?
  Megoldás? Pl.: kormány”mozdulat”, “enyhe” fékezés, stb. Eddig ezek váltak be! 😉

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A BMW tulajok nem képviselnek pozitív értékeket.. ezt itt le is szögezhetjük.
  Sőt általában a nem HSD vagy IMA rendszerű autó tulajok nem képviselnek pozitív értékeket az átlag userekhez képest.
  Csak egymáson próbálnak túltenni egy értelmetlen harcban, amiből másokat gazdagítanak és a saját környezetüket rombolják.. autóikba ágyazva csupa negatív emberi tulajdonságaikat megjelenítve.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Én arról a szituációról beszélek amikor jobbról elém vágott és 30centin rám fékezett egy 30km/h-sat..
  Akkor mi van, ha belerongyolok, vagy a kamion elé fordítom az ütközéssel?

  Tegyük fel a változatokat:
  “A”: 130ról csökkenti a sebességét 120ra, jön velünk 2 km Budapestig ez az én szakaszomhoz viszonyítva az út 3%-án 7,7%kal alacsonyabb sebességgel halad, majd ugyan ennyit felgyorsít.

  “B”: Én lemegyek jobbra csökkentem a sebességem 25%-kal, majd újra ennyivel növelem..

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Indexnek hívják amire gondolsz és ki kell tenni, jelezvén, hogy te lehúzódsz. Akkor nem rongyolsz bele a mögötted lévőbe aki akkor még szabályosan próbál meg ráébreszteni téged, hogy nem vagy a belső sávba való, vagy csak addig amíg nincs mód lehúzódni.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Azért itt vitatkoznék, sőt Mark esete engem is felhúzna és nem azért M3-ban ülök, hanem mert a nagyobb hely ellenére sem húzódott le. Mert akkor beszorul… Ugye milyen szar? Viszont te elvárod, hogy más a 120-as tempódat felvegye autópályán. Én is tudom, hogy a kétsávos pálya nem enged annyi lehetőséget, mint a nyugati formák, de ha kilómétereken keresztül feltartasz valakit ne csodálkozz. Tudod a parasztság is olyan, hogy háromszor adnám vissza.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Hát ő is ezt csinálta amire én egyszerűen elbillentettem a vissza pillantó tükröm fény el nyelősre..
  Szerintem marad a video, telo készenlétbe aztán szépen leadni a jardoknak.. azt csókolom.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  A jobbra tarts mindig is probléma lesz, de ezen nem csodálkozok, amikor sok embernek a belső ill. külső sáv fogalmával is problémája van. Pl. Németországban a 3 sávos autópályán sokan a középsőben mennek, mert úgy gondolják a külső az a kamionoké. Én ezen már nem is problámázok, próbálom kikerülni, otthagyni és túlélni a közlekedni képtelen autóstársakat.

  mark:

  Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a kocsi, annál kevesebb az ész. Sajnos rendsezresn előfordul, hogy kamion előzésénél feltorlódott autóssornál megérkező autúskollega villog,dudál stb, de arra már képtelen, hogy kb 100 méterre előre nézzen. Rá van tapadva a kmórára, az átlagnak meg kell lenni… Ilyenkor lehúzódom elengem, visszaállok és felnyomom a refit neki. Bunkóság, de nem érdekel.

 • 2017.10.31. at 07:09
  Permalink

  Múltkor mentem pályán a Prius-szal 122km/h-val és többed magam ebben a tempóban előztünk szórványos kamion sort, ami ilyen 85-90km/h-val ment.. mögöttem feltűnt egy pezsgő színű 3mas BMW permanens reflektorral és dudál, kb 2 km-en ez ment de én nem mentem le mert akkor én ragadok be és a pályán amúgy is csak 130 a max szóval az előttem haladó tempójával mentünk tovább. Jött egy nagyobb hely jobb oldalt, máris repült a korom köd hátra, fekete ecset az úton, jobbról mint az állat kivágott és be elém, ez még nem elég a hülyéje fékezett egy 20kmhsat az orrom előtt. Majd ugyan ezt megcsinálta az előttem haladó 206-ossal is. Kár hogy nem videóztam le csak navigáció ment a telóról. De általánosságban a minél nagyobb/nehezebb autó, minél nagyobb motor, értetlen tuskó emberekkel van tele.. 10/9 permanens szabálysértő, szóval én pl simán poénből az összes ilyet körbe büntetném úgy véletlen szerűen, mert biztos hogy garázdálkodik.

  Gondolkoztam, hogy lehet belefutok a BMW hátuljába, de akkor én vagyok a bűnös mert hátul jövök. Erre mi a megoldás?

Vélemény, hozzászólás?