Új Lada állt szolgálatba rendőrautóként

Az első újkori Lada a rendőrség szolgálatában egy 4x4 Classic

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Adományokból vásárolt új autót Törökbálinti Rendőrörsének az Érdi Rendőrkapitányság. A piac legolcsóbb összkerekesét, a Lada 4x4 Classicot választották.


Egy Lada 4x4 Classic lett az Érdi Rendőrkapitányság Törökbálinti Rendőrőrsének legújabb, a helyi vállalkozók és lakosság adományaiból vásárolt járőrkocsija. Mivel a támogatási összeg összegyűjtése hosszabb időt vett igénybe, a vásárlást Törökbálint Önkormányzata hónapokkal ezelőtt előfinanszírozta, így az autót a napokban át is vehették.
A legendás terepjáró egyedüli használója Pallai Tamás körzeti megbízott, járőrkutya vezető - a belga juhász járőrkutya, Sophie gazdája. Tőle tudtuk meg, hogy több dolog is amellett szólt, hogy választásuk a Lada 4x4-re esett. A legnyomósabb érv, hogy a terep, amelyen Pallai Tamás szolgálatot teljesít, olyan domborzati viszonyokkal rendelkezik, ami indokolttá tette egy kiváló tereptulajdonságokkal rendelkező terepjáró vásárlását. Tamás körzete bővelkedik hegyes-dombos területekben, kevés aszfaltúttal, vagy olyan utakkal, amelyeket személyautóval lehetetlen bejárni. Pedig neki körzeti megbízottként az a feladata, hogy a nehezen megközelíthető helyeken lakókhoz is eljusson. Ehhez kerestek olyan autót, ami terepadottságokban megfelel a kihívásnak.
A következő érv, ami a Lada 4x4 mellett szólt, hogy korábban volt már egy Nivája a rendőrőrsnek, ami tisztességesen állta a sarat és nagyon meg voltak vele elégedve. A harmadik, de semmiképpen sem kevésbé fontos indok az elérhető ár volt, ugyanis az adományozók pénzét felelősséggel szerették volna felhasználni. És persze fontos szempont volt az is, hogy a rendőrautónak alkalmasnak kellett lennie kutyaszállításra is, hisz Sophie hűséges társa a körzeti megbízott rendőrnek.
Hirdetés
„Nagyon meg vagyok elégedve az autóval, jelentősen megkönnyíti a munkámat. A vásárlás után szükség volt egy kis finomhangolásra, de a motor és a futómű szépen teszi a dolgát. Bármerre megyek, mindenhol a csodájára járnak, látszik, hogy az emberek érzelmileg kötődnek a régi Nivához. Az autó terepképességeit napi szinten használjuk, és kijelenthetem: nem ismer akadályt. Többször volt már rá példa, hogy rossz időjárási körülmények között semmilyen más autó nem tudott bemenni az adott terepre, csak az én Lada 4x4-em. Valóban rettenetes útviszonyok között is képes volt közlekedni. Szépen, kitartóan végigdolgozta magát a mély mocsaras, ragacsos, saras részeken, mindezt a négyévszakos gumival. Hamarosan felkerül rá a téli terepgumi, így télen sem lesz előtte akadály.” – nyilatkozta Pallai Tamás. Majd így folytatta: „Bízunk benne Sophie-val, hogy hosszú időn át lesz a munkatársunk a 4x4 Classic. Mivel én használom egyedül, mindent megteszek annak érdekében, hogy megkíméljem. Azt gondolom, hogy ezzel az adományozók jóindulatát és segítségét is megbecsülöm.”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 12:30
  Permalink

  Lehetne vitázni hogy miért nem egy modernebb járművet vásároltak, de szerintem felesleges lett volna túlbonyolítani. A Niva, pardon 4×4 már több évtizeddel korábban bebizonyította rátermettségét olyan körülmények között ahol más modellek csúnyán elvéreznének.

 • 2017.10.27. at 13:32
  Permalink

  Az a baj, hogy a Lada maradt is azon a színvonalon, amivel “több évtizeddel korábban bizonyított”, mások meg már kétszer elmentek mellette. Szerintem nincs olyan terep, amin mondjuk egy Jimny ne verne rá köröket – de megkockáztatom, hogy az olcsó SUV-któl (pl. Duster) is csak egy kicsit jobbak a Lada 4×4 terepképességei, felező ide vagy oda. Aszfaltúton viszont életveszély.

 • 2017.10.27. at 16:18
  Permalink

  Manapság a márkahűség óriási ráfizetés is lehet, ha nem vagy elég körültekintő, de a Niva esetében nem kell ilyesmitől tartani, mivel a változás szele csak egy gyengécske kis fuvallat formájában érte el:)

  Sok régi autót birtokló és kocsijával elégedett tulaj szokta mondani, hogy “ha kapni lehetne újonnan, akkor ilyet vennék”. Túl sok ilyen típust nem lehetne felsorolni, de a Niva ilyen. Vannak területek, ahol a primitív, faék egyszerűségű munkagépek mellett döntenek még ma is: az sem véletlen, hogy a Posta is Mahindra Goa pick-up flottát vásárolt. Az sem sokkal különb felépítését tekintve, mint a Niva.

  A “Retróautók a keleti blokkból” c. kiadványsorozat modelljét pedig jó látni az autóban. Ez egy átalakított példány lehet, mert pirosban jött ki anno. A szoci verdákról szóló számokat én is megvettem:)

 • 2017.10.27. at 16:56
  Permalink

  Hát pont ez az… Több évtizeddel ezelőtt bebizonyította, azóta viszont elhaladt mellette a világ.
  Ahogy írták lentebb, pl. egy Suzuki Jimny ugyanott elmegy, mint egy Niva, bár kétségtelenül drágább, ugyanakkor kifinomultabb, biztonságosabb is. A felárat viszont évek alatt bőven visszahozná a jóval alacsonyabb fogyasztással és a feltehetőleg jobb rendelkezésre állással.

 • 2017.10.27. at 20:58
  Permalink

  Én azon a véleményen vagyok jobb döntés volt a Niva mint a Jimny mert: nagyobb pl.csomagtartó N:267L J:113 hasmagasság N:215 J190mm terepszög elöl/hátul: N:30/40 J34/46fok gázlómélység N:50 J35cm utastér is nagyobb a nivának. Motor N: 1,7l J1,3l nomaték N133nm J110nm fogyasztás átlag N9,5l J8,2l garancia N:2év de vásárolható hozzá 78e ft-ért átrozsdásodás 6 év J 3év/6év ár N2,9m ft J4,8m ft. Ezt a többlet árat az életbe nem hozza vissza a Jimny. Meg hát nivának van egy lélektani hatása Jimnyinek nincs. Jimny tulajdonképpen inkább női autó.

 • 2017.10.27. at 23:27
  Permalink

  Szubjektív dolog, hogy egy jó 30 évvel modernebb, minőségibb, korszerűbb motorral szerelt, kidolgozottabb, tartósabb, kevesebbet fogyasztó, amúgy közel azonos terepjáró adottságokkal rendelkező típus jobb-e ár-érték arányban, vagy a Niva.
  Lélektani hatása legfeljebb a szociautó-rajongó geek-ekre, meg az 50 fölötti korosztályra van.
  A Jimny, a vadászok kedvence, mint női autó? 😀 Nem sok típus van, aminek a kormánya mögött nem láttam még nőt, de a Jimny az egyik ilyen.

 • 2017.10.29. at 21:54
  Permalink

  A Lada Niva a mai napig az egyik legkeményebb terepes. Kanadában is veszik, mert az erdőkben kicsi méretével jobb nincsen. Illetve van, a Suzuki Jimny, de terepviszonyok közötti összehasonlító teszteket eddig a Lada nyerte.

  • 2017.12.13. at 03:37
   Permalink

   Ne haragudj, ki kell javítsalak!
   Nem vesz senki Lada-t Kanadában! Nem jár senki Lada Niva-val Kanadában!
   Szerencsére!

   Miért?
   Mert egyetlen, a 70-es évek technikáját alkalmazó vas sem száll versenybe a korszerű pickup-okkal. Egy alapfelszereltségű F150-hez, vagy Sierra-hoz/Silverado-hoz, vagy 1500-as RAM-hoz képest a Niva egy fapados, kőkorszaki technika. Egy ócsakvas!
   Sok kanadai cégnél (olaj- és gáz kitermelő telepen, szállítmányozó, faipari, fakitermelő, acélipari cégeknél, vállalkozásoknál, stb.) megfordultam az elmúlt 2,5 évben MB/SK/AB/BC tartományokban, de senki nem használ Lada-t!!
   Ellenben full extrás, pár éves, vagy egy kicsit korosabb, de bőrbelsővel és minden létező kényelmi szolgáltatással felszerelt pickupot viszont igen.
   És még miért nem kell a Lada 4×4 senkinek?
   Mert egyáltalán nem lehet kapni! Azon kívül, az IIHS tesztjén porrá törne az autó és azt senki sem szereti. Nincs gyűrődőzóna, légzsák, övfeszítő… Az ABS is talán csak extra listán létezik, ahogyan az alvázvédelem is.
   Aztán ott van még a Consumer Reports, aminél szintén el fog vérezni a 4×4 a minősíthetetlen minősége miatt… kelet-európában még vannak balekok, akik megveszik (lásd Totalcar cikkek), de Kanadában, USA-ban max. akkor, ha ingyen adnák oda egy full extrás pickup mellé.

   Ha a ugyanonnan jön az új Niva Kanadába (remélem, nem!), ahonnan ezek is jöttek, akkor annak 4×4 típusnak, ha nem az egész márkának, reszeltek Észak-Amerikában.
   https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2017/12/04/neha_ugy_felgyujtanam_-_masfel_ev_egy_uj_ladaval/
   https://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2017/12/06/olvasoi_lada_6500_km-rel_osztomu-_es_valtocsere_meg_a_tobbi/

   Egyébként a Lada 2019-ben tervezi a visszatérést az Észak-Amerikai piacra. Bár, ha jót akar magának és komolyan veszi a paicot, akkor csak az új típusokat (Vesta, Piora, Xray) hozza, a 40 éves szemetet (Niva, vagy 4×4) otthon hagyja.
   https://www.guideautoweb.com/en/articles/42206/lada-to-return-to-canada/

  • 2017.12.13. at 04:09
   Permalink

   Ami a belteret illeti: rettentesen lepukkant.
   És megint csak a Ford/GMC (és Chevrolet)/RAM/Toyota hagyományos, mindennapi melós pickup-jaihoz hasonlítom.
   A Niva-ban (4×4) nincs ABS, légzsák, csendes motor, fullos bőrbelső, modern műszerfal LCD kijelzővel, nincs klíma, automata váltó!! És még sok-sok más olyan extra (vezetést segítő szolgáltatások, hi-fi, DVD lejátszó, kényelmes, nagy fotelek, stb.) hiányzik teljes egészében ebből az orosz ipari hulladékból, ami a többi gyáró autóiban benne van.
   Továbbá mekkora súly t bír el? Mert ha nem tudod megpakolni 2 tonnával a rakteret, vagy elhúzni vele 4-5 tonnás utánfutót, akkor ez mire kellhet? Az 1.7 benzines motor meg a 82LE-vel egy vicc. V6/V8, 250-350LE kell erre fele a T. Vevőnek, nem egy ózsdi vacak a múlt századból.
   Ha valaki netán valami olyasmire vágyna, mint amit a 70-es években tervezett szovjet technika tud, akkor vesz AKÁRMI MÁST. Mert van és nem kerül pénzbe.

   Semmi olyan tulajdonsága nincs, ami miatt keresni valója/piaca lenne az Észak-Amerikában a Niva-nak.

  • 2017.12.13. at 04:51
   Permalink

   +1 észrevétel: a kanadai erdőségekben (pl. BC, Alberta), vagy a prérin (pl. Saskatchewan) sem kell kis autó. Minek kellene? Földutak vannak, az igaz, de jó minőségúek, kb. 95%-a rendszeresen karbantartott.
   A farmokra, illetve a farmokon, gazdaságokban is pickuppal járnak, full-size, full extrás Ford, Chevy, GMC, vagy RAM (volt Dodge). Vagy ritkábban Nissan Titan, Toyota Tundra. A half-size pickupokat ,mint pl. a Chevy Colorado, Honda Ridgeline, Toyota Tacoma, vagy a Ford Ranger is inkább városban használják és kevésbé igáslónak, vagy melós autónak.
   A fentiek közül egyik sem annyira igénytelen sz*r, vagy fapados ócskaság, mint a Niva (4×4). Az ilyen itt nem kell senkinek.

   Ahova könnyedén bemegyek a semi-vel (csőrös kamionnal) meg az 53 láb (16,1 m) hosszú félpóttal (amin a 20 méteres csöveket viszem), vagy a tartályos, illetve rönk szállító kollégák a dupla póttal (superb), ott otthonosan mozog az amerikai, vagy a japán pickup. Földutak vannak az erdőkben, meg kint a prérin, nem is kevés, de ha a 40 tonnás kamionnal elférek és nem süllyedek el, akkor elfér ott az 5 méteres, 2,5 tonnás pickup is.

 • 2017.10.29. at 21:57
  Permalink

  A 30 éves technikai elmaradás? Nos annyi nincsen, igaz a Lada csak nyolcszelepes, a Jimny 16 szelepes motorral készült. Ráadásul a Jimny alváras, ami előny lenne, mégis a Niva bírja jobban.

 • 2017.10.30. at 15:34
  Permalink

  A Niva/4×4 egy 40 éves konstrukció, amin ez idő alatt egy enyhe “faceliften” kívül semmit nem módosítottak.
  A motorja pedig ugyanaz az öreg 1.7 L-es 82 lóerős benzintemető, mint évtizedekkel ezelőtt, csak némileg átalakították, hogy megfeleljen az Euro 6-os normának.
  Mármint hogy érted, hogy a Niva bírja jobban? Tartósságban? Mert nem ismeretlen ám a Niva a magyar rendőrségnél, több százat kaptak még az ezredforduló előtt a szovjet államadósság ellentételezéseként, mégis többségüknek az ötéves kort sem sikerült megérniük, selejtezésre kerültek, pedig igény lett volna kemény terepesekre akkor is.

  De legyen jobb, mint a Jimny, én már azt is elhiszem, hogy speciális Lada “Feature” az ujjnyi hézagbeli különbségek és hogy gyárilag olyan hullámosak az oldallemezek, mint a Balaton víztükre viharban.

 • 2017.10.31. at 19:42
  Permalink

  Ne hasonlítsuk a ’90-es Nívákhoz ezeket.A ’90 utáni Ladákat szó szerint összehányták.Nekem van egy ’94-es Samarám, a csomagtérajtónak a zsanérjait fejtetőn rakták rá,2 cm-t elállt az ajtó,a kormánymű gumiharmónikák elszakadva,karbi beállíthatatlan,motor szimeringek eresztik az olajat,ablaktörlő kapcsoló bedöglött,elektromos csatlakozók szétcsúsznak stb.,93000 km van benne garantált.(Ismerős bácsié volt) Volt ’88-as is 193000 km-el adtam el,minden működött,olaj nem folyt.Ég és föld.A mai Ladák talán már jobb mínőségűek lesznek.Meg ugye a szerviz és alkatrészárak.valamint a faék effektus.

Vélemény, hozzászólás?