Újabb rekordra kúszhat a gázolaj ára

Gázolaj-drágulás várható a jövő héten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A heti világpiaci változások eredményeként a jövő hét közepétől várhatóan az e hetinél is magasabb áron mérik majd a dízel üzemanyagot a hazai töltőállomások.

Az e heti 2 forintos benzin, illetve 3 forintos gázolaj áremelés után a jövő héten várhatóan csak a dízel üzemanyag ára emelkedik majd a töltőállomásokon.
A portfolio.hu információi szerint ugyanis a gázolaj dollárban mért jegyzésára a héten 2,2 százalékkal emelkedett, míg a benziné 1,7 százalékkal csökkent. A hazai árakat természetesen a dollár-forint árfolyam is befolyásolja, márpedig a múlt heti szinthez képest most 1,3 százalékkal több forintot kell adni az amerikai fizetőeszközért. Ennek eredményeként a benzinnél mindössze 0,4 százalékos, a végfelhasználókhoz, azaz az autósokhoz várhatóan el sem jutó árcsökkenésről, a gázolajnál azonban 3,6 százalékos drágulásról számolhatunk be.
Hirdetés
Utóbbiak természetesen a benzin esetén a töltőállomásokon látható összeg mindössze 44, a gázolajnál 38 százalékát kitevő termelői árakra értendők. Azaz ha csupán az áfával felszorozzuk a dízel üzemanyag árnövekedését, rögtön 4,5 százalékos árnövekedést kapunk, magyarán a jövő héten viszonylag erős, akár 10 forint feletti gázolaj-árnövekedés várható, s egy héttel később, csupán a jövedéki adó emelése újabb 16 forintot ad majd hozzá a gázolaj literárához. Így a jövő héten várhatóan 400 forint, és a benzin literára fölé kúszó gázolajár két hét múlva már könnyedén lehet 420 forint is.
Ennek ellenére persze továbbra sem lesz olcsóbb benzinnel autózni, hiszen míg a két üzemanyagfajta között legrosszabb esetben is mindössze 5 százalék körüli áreltérés adódhat, a dízelmotoros autók rendszerint sokkal jelentősebb mértékben, durva becsléssel 20-30 százalékkal kérnek kevesebb naftát benzines társaikhoz mérten. Az alternatív hajtóanyagok, azaz az LPG, vagy a már Budapesten is tankolható CNG azonban újabb löketet kaphatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?