Újdonság-dömpingjével friss villanyautókat is ígér a Nissan

Interjún faggathattuk Etienne Henry-t, a Nissan Europe villanyautókért felelős alelnökét

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már most is első helyen áll a villanyautók értékesítésében a Nissan, de a cím megőrzéséért belátható időn belül további 3 emissziómentes járgányt ígér.

Bár eladásaival most sem panaszkodhat a Nissan, hiszen a tavaly 6 százalékkal zsugorodott európai autópiacon is növelni tudta részesedését, de természetesen tovább szeretne növekedni. A kontinensen átlagosan 3,9 százalékot tudhat magáénak az eladásokból, de két kulcsfontosságú országban, Nagy-Britanniában és Oroszországban még komolyabb, 10, illetve 12 százalék az eredménye. Több mint 50 000 Leaf értékesítésével és gyártásával a legjelentősebb villanyautó-gyártó, s a növelt hatótávval hamarosan Angliában gyártásba kerülő európai verzióval még inkább azt mondhatjuk, hogy maga a termék, a Nissan villanyautója is jelentősen a konkurensek megoldásai előtt jár. Nem titok azonban, hogy a növekedés érdekében az elkövetkezendő években komoly modelloffenzívába kezd a márka, s 3 év alatt 15 új modellt fog kigördíteni, pontosabban közülük az új Note és az európai Leaf már készen is van, így 2016 tavaszáig további 13-at várhatunk.
Milyenek lesznek ezek, lesz-e köztük villanyautó, milyenek lesznek a jövő villanyautói? A Genfi Autószalonon prominens személy, a Nissan Europe villanyautó-kínálatáért felelős alelnöke, Etienne Henry válaszolt néhány kérdésünkre.
Hirdetés
AN: Köztudott, hogy a villanyautók legdrágább alkatrésze az akkumulátor. Bár az európai Leaf már nagyobb hatótávval rendelkezik, mint a korábbi, sőt, a ma kapható legnagyobb hatótávú villanyautó, s így a legtöbb ember legtöbb útjára elegendő, számos olyan helyzet adódhat, amikor nem az, s amikor jól jönne a növelt hatótáv. Nem tervezik kiegészítő, utólag megvásárolható, de leginkább rövid időre, például egy-egy nyaralás, hétvégi kiruccanás idejére bérelhető telepek bevezetését?

EH: Érdekes, de nem megvalósítható az elképzelés! A villanyautó szerves, teljesen integrált, a Leaf esetében is a padlóba telepített része az akkumulátor. Meghatározó eleme a karosszériastruktúrának, ezért nem is szerelhető ki onnan könnyedén, s nem is lehetne a helyére nagyobbat helyezni. Az autó nem egy laptop, amiből nem probléma, ha egy vastagabb akkumulátor áll ki. A négykerekű esetében ugyanis a tömegeloszlást, illetve a súlypont optimális helyzetét komoly mértékben és negatívan befolyásolná, ha például a csomagteret kiegészítő akkumulátorokkal raknánk tele.
AN: Számos, még a Leafnél is érdekesebb elektromos autót is láthattunk már a Nissantól. Sportos, Leaf alapú koncepcióként jelent még 2 évvel ezelőtt épp itt a Genfi Autószalonon az Esflow koncepció, majd még abban az évben Le Mans-ban láthattuk a Leaf Nismo RC-t. Mikor tervezik egy sportos villanyautó bevezetését, s melyik lesz majd az?

EH: Jelenleg négy villanyautó szerepel biztosan a terveinkben. A Leaf európai verziója májusban már a legtöbb európai országban elérhető lesz, majd jövő évben már a városi fuvarosoknak is fogunk tudni villanyautót kínálni az NV200 Electric által. Utána merőben másik szegmens, a prémiumügyfelek felé fogunk nyitni az Infiniti elektromos, LE Concept alapú prémiummodelljével. A sportos Nissan EV csak negyedikként fog jönni, s annak kapcsán még sem a modell részleteiről, sem pedig bevezetésének idejéről nem tudok nyilatkozni.
AN: Ha a villanyautókat takarékos és spórolós autónak tartjuk, hiszen üzemükkel feltétlenül azok, akkor a 4,5 méter hosszú Leaf könnyedén túl nagynak tekinthető. Nem tervezik egy kifejezetten kisméretű A (miniautó) vagy B (kisautó) szegmensű, hangsúlyosan városi használatra szánt villanyautó bevezetését?

EH: Miként az előbb vázolt villanyautó-modelltervünkből is kiolvasható, nem. A Nissan nem kíván a legkisebb kategóriában villanyautót kínálni, ezt a lehetőséget szövetségesünk, a Renault számára hagyjuk meg.
AN: Van-e információjuk arról, hogy milyen szegmensekből szerez vevőket a Leaf, Európában hol a legnépszerűbb a Leaf?
EH: A Leaf különleges autó, így gyakorlatilag bármilyen szegmensből tud vevőket szerezni. Korábban sokkal nagyobb, akár prémiummárkás autókból is sokan pártolnak át, hiszen a halk villanyautós üzem és az a tény, hogy nem kell bele benzint vagy gázolajat tölteni, sokakat meg tud nyerni. Természetesen azon országokban a legnépszerűbb, amelyekben komoly állami támogatást kap. Közülük is kiemelkedik Dánia, ahol adójóváíráson túl ingyenes parkolási lehetőséget kap, illetve az infrastruktúra is kényelmessé teszi használatát. Míg számos országban marginális eladásokat tudunk csak elérni, a dán piacon a Leaf a 10 legkelendőbb modell között van.

Itt le is járt a számunkra kijelölt idősáv, megköszöntük Etienne Henry ránk szánt idejét és válaszait, s nyugtáztuk, a villanyautó működőképes lehet, leginkább ott, ahol például a vasúthálózat is elég jó ahhoz, hogy a 200 kilométeresnél hosszabb távokat azzal, gyorsan és kényelmesen lehessen megtenni. Nyugat-Európában számos ilyen ország van.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 05:49
  Permalink

  [i]“Eladhatatlan lenne egy autó, amibe nincs pl. elektromos ablakemelő meg még isten tudja milyen extra, ami amúgy hasznos meg minden, de drámaian csökkenti a hatótávot.”[/i]

  Remélem nem gondoltad komolyan, hogy az ablakemelő drámaian csökkenti a hatótávot. Vagy ha mégis, akkor modnom, hogy nem úgy van. A Leaf kb. 20 kWh-nyi maximálisan felhasználható energiájából néhány ezerszer fel-le lehet húzni az ablakot, átlagos esetben ennyit hosszú évek alatt használja az ember az ablakemelőket.

  [i]“éppen ma láttam a tévében, 88 ezer dollárért árverezték el. 1914-es villanyautó, egy töltéssel ! 130 ! km-t tud megtenni, ami azért lássuk be, hogy van olyan jó, mint a maiak!”[/i]

  Ez megint igen érdekes kijelentés. Az a jármű szinte az ég világon semmiben sem felel meg a mai igényeknek, sőt a legtöbb helyen forgalomba sem lehetne helyezni a mai szabályok alapján. A 130 km-es hatótáv meg elég vicces ha azt is figyelembe vesszük milyen átlagsebességgel és milyen viszonyok között képes rá az a szekér. Ilyen tötymörőzős stílusban a mai legjobb kereskedelmi forgalomban is kapható elektromos autó akár [b]677 km[/b]-t is meg tud tenni egy feltöltéssel:

  [url]http://editorial.autos.msn.com/blogs/autosblogpost-fe.aspx?post=52e604f8-234b-4a91-9fca-458035496b56&icid=autos_3823[/url]

  ráadásul ha megelégszik az ember 200-400 km hatótávolsággal, akkor ugyanez a jármű képes arra is, hogy messze maga mögé utasítsa az összes többi 99,99%-át a menetteljesítmények tekintetében.

 • 2017.10.30. at 05:49
  Permalink

  Jók ezek a villanyautók, csak egy gond van, a mai modern embernek szinte mindenhez áram kell. Eladhatatlan lenne egy autó, amibe nincs pl. elektromos ablakemelő meg még isten tudja milyen extra, ami amúgy hasznos meg minden, de drámaian csökkenti a hatótávot. Pedig lenne jövője, ahogy múltja is van az elektromos hajtásnak. Ha nem sértődik meg a kedves szerkesztő linkelek egy képet (forrás: google.hu) http://autoteszt.mandiner.hu/gallery/image/magazin/setz_museum/img_7124.jpg éppen ma láttam a tévében, 88 ezer dollárért árverezték el. 1914-es villanyautó, egy töltéssel ! 130 ! km-t tud megtenni, ami azért lássuk be, hogy van olyan jó, mint a maiak!

Vélemény, hozzászólás?