Utolér-e koholt vádjával a román rendőr?

Kamera a román vasúti átjáróban?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

István nem hagyta magát a helyszínen megbírságolni. Vajon utólag számíthat-e a román rendőrök büntetésére?

Az én történetem szívatásnak indult, de a végén megúsztam. Legalábbis, egyelőre.
Nagyszalontáról, Romániából hazafelé (Békéscsabára) jövet, a határ előtti utolsó vasúti átjáróhoz értem. Mivel, biztosítás nélküli átjáróról van szó, meg is álltam és körülnéztem, ahogy az elő van írva. Az átjáró után megállítottak a rendőrök. Miután átadtam az irataimat, közölték velem, hogy nem álltam meg az átjáróban, ezért megbüntetnek. Mondtam nekik, hogy márpedig én, megálltam, de ők azt mondták, hogy van róla videó, hogy nem álltam meg.
Kértem, hogy nézhessem meg a felvételt, de azt mondták, hogy nem lehet. A miértre, „mert nem akarom” volt a válasz, illetve felszólítottak, hogy írjam alá a papírt és 3 napon belül fizessek be valami 300 egynéhány lejt, azaz mintegy 20 ezer forintot.
Mindig megállok ott és körülnézek, egyrészt saját és utastársaim biztonsága érdekében, másrészt, tisztában vagyok azzal, hogy ezek, a rendőrnek látszó, megélhetési bűnözők, erre hajtanak. Nevezetesen, a külföldi rendszámú autók lehúzására, okkal, vagy ok nélkül.
Közöltem velük, hogy nem vagyok hajlandó a papírt aláírni, mert nem követtem el semmit, az aláírással viszont elismerném azt, amit nem követtem el. Jó, negyedórás huzavona után elengedtek azzal, hogy majd a magyar hatóságok fognak elővenni.
Kíváncsi leszek én arra!
Kérdés, hogy hogyan lehet ezek ellen védekezni, illetve, mi várható ez után? Kíváncsi lennék a szakértő véleményére!

Az ügy kapcsán megkérdeztük autójogász szakértőnket, Dr. Mándi Sándort.
Dr. Mándi Sándor - autójogász állásfoglalása
A demokráciák állítólag azért vannak, hogy a polgár ne legyen annyira kiszolgáltatva a hatalomnak, de ez az elv sötét utcán, magányosan, a hatalommal szemben nem érvényesül.
Ilyenkor a jól bevált erősebb kutya elv lép életbe. Legyünk bárhol, bármikor, ha a hatalom ránk nehezedik, igyekezzünk független tanúk tömegét begyűjteni, csak ez segíthet. A konkrét esetben meglepetés ért, hogy Kelet- Európa azon részén is ismerik a videót, de ha lenne felvétel azt kötelesek lettek volna bemutatni. Tehát nincs. Mindazonáltal, ha az adatait fölírták, simán hozhatnak olyan határozatot, mely szerint szabálysértést követtet el, és azt a magyar hatóságnak megküldve a szankciót be is hajtják a polgáron.
Reménykedjünk abban, hogy ideáig nem mentek el, mivel a jogorvoslatot ekkora távolságból nagy valószínűséggel nem lesz lehetőségünk hatékonyan alkalmazni.
Azért jók az ilyen történetek, mert ezek kapcsán kezdjük megszeretni a magyar rendőröket. Pletykaként elmondom, ha elmenne Oroszországba, ott nem fárasztják magukat azzal, hogy bíbelődjenek különböző szabályszegésekkel. Ott ha megállítják, csak egyszerűen elkérik a pénzt - ezt több nemzetiségű családom lévén saját tapasztalatból tudom.
Dr. Mándi Sándor - autójogász
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  A Külügyminisztérium segítségével sikerült megtudni, hogy az autó lefoglalására, semmilyen jogalapjuk nincs. Legrosszabb esetben, nem engednek át a határon, amíg ki nem fizetem a bírságot, az azóta keletkezett kamattal együtt. Már, csak azt kéne megtudni, hogy szerepelek-e a rendszerben!

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Egy barátom, a napokban járt Nagyszalontán és rákérdezett az ottani ismerőseinél, hogy ott tevékenykednek-e még a tisztelt “rendőr” urak, abban az ominózus vasúti átjáróban? Azt mondták neki, hogy balhé volt, mert lebuktak a kiscsávók, hogy zsebre dolgoztak. Szépen, el is lettek küldve. Nem utcaseprőnek, csak egy másik városba, sajnos. Nem tudom, hogy van-e összefüggés a panaszlevelem és ezen fejlemény között, de mindenesetre, örvendetes a dolog.

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Új fejlemény van az esettel kapcsolatban. Nem hagytam annyiban a dolgot, ezért, panaszt tettem a Külügyminisztériumnál. Ők, továbbították a romániai magyar konzulátusra, akik lefordították románra és elküldték – a romániai Országos Rendőr-Felügyelőségen keresztül – a Bihar megyei Korrupció Ellenes Igazgatósághoz és megígérték, hogy tájékoztatnak az eredményről.

  A mai napon, (2011.12.13.) kaptam egy levelet, közvetlenül, a Korrupció Ellenes Hatóságtól, amiben tájékoztatnak többek között arról, hogy a videó-felvételen egyértelműen az látszik, hogy elmulasztottam a megállást, a kérdéses vasúti átjáróban.

  Mivel biztos vagyok az igazamban, ezért, két dolog merült fel bennem:

  1.: Kizárólag, manipulált videó-felvétel igazolhatja a rendőrök állítását.
  2.: Tételezzük fel, hogy valóban nem álltam meg és az, a (nem manipulált) videó-felvételen is látszik. Akkor, miért nem mutatták meg a felvételt a rendőrök, annak ellenére, hogy kifejezettem kértem őket erre?

  Itt, valami nagyon sántít.

  Tisztelt Mándi úr! Mi a véleménye az esettel kapcsolatban, figyelembe véve a fejleményeket? Mire számíthatok ezek után?
  Nem elhanyagolható az a tény, hogy időnként át kell lépjem a határt, mert feleségem, kolozsvári születésű és járunk oda, látogatóba.

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Engem a határ előtt 300m-re állítottak le a román rendőrök 2004-ben.
  Kérdezték, mennyit keresek? 45 ezret mondtam, erre azt mondta 10 euro lesz. 🙂
  Úgy kellett oda adnom neki hogy a társa ne lássa…

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Nagyjából, én is így gondolom, de azért, eléggé kellemetlen a dolog.
  Biztos, hogy vannak hasonló tetvek, a mi rendőreink között is, de tudok ellenpéldát mondani.
  Sógornőmék, jöttek hozzánk látogatóba, Kolozsvárról. Magyar oldalon igazoltatták őket, amikor kiderült, hogy le van járva az autó műszaki vizsgája. Simán elengedték őket, holott, mindenki tudja, hogy mivel kellett volna járjon a dolog.
  Szintén kolozsvári barátainkat 3.000-re bűntették, indokolatlan ködlámpa használatért. Úgy tudom, ezért, 30.000 a tarifa. Igaz, el is engedhették volna őket.

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Van roman es magyar rendszamu autom,mindket oldalon megy a lehuzas illetve probalkozas.Azt a vasuti atjarot ismerem es ott mindig vadasznak.Semmi kovetkezmenye nem lesz az ugyednek egyszeruen a nem nyert tetelbe teszik

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Nem tudom, honnan veszed, hogy a románok, előttünk járnak útjavításban? Ugyanolyan szarok az utak, mint nálunk és az útburkolat minősége, csak egy dolog. Egyéb tényezők is nehezítik az ottani közlekedést.

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Miután feleségem, kolozsvári születésű, kénytelen vagyok Romániába utazni. Mivel, a fent említett jelenséget, eddig, csak a nagyszalontai rendőrökkel kapcsolatban tapasztaltam, egy ideje kerülő úton járok. Amikor az eset történt, Nagyszalontán volt dolgom, így nem volt lehetőség kerülő útra, illetve, csak nagy kerülővel lett volna. Legközelebb, inkább vállalom.

 • 2017.10.31. at 10:21
  Permalink

  Többször jártam én is balkáni országban és igaz, hogy ott a rendőrök pénzt gyűjtenek, és legalkalmasabb a külfölditól azt bezsebelni. Olyan tapsztalatom is volt, hogy addig nem engedtek tovább még valamennyi pénzt nem kaptak. Mikor az ember szeretne menni nyaralni inkább fizat csak tovább mehessen. Tanácsom, hogy lehet ezt elkerülni? Nem kell balkáni országba menni!

Vélemény, hozzászólás?