Üzemanyagárak: megint a dízelesek járnak jól

Hogyan változnak az üzemanyagárak?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nemzetközi szinten drágultak az üzemanyagok az elmúlt héten, a hazai kutaknál azonban a forint erősödése miatt nem kell majd többet fizetni a jövő héttől.

[kepallobal=420726]Örülhetnek a dízelesek, szerdától 3 forinttal apadhat a 3 héttel ezelőtt még rekordmagasságú gázolajár[/kepallobal] Miután november 1-jétől a gázolaj jövedéki adójának emelkedése miatt, majd később a világpiaci változások okán is rekordmagasságba emelkedtek a hazai kutak gázolaj-árai, az elmúlt időszakban folyamatos enyhülésnek lehettünk tanúi.
November 30-án csak a gázolaj ára esett - 3 forinttal - a hazai töltőállomásokon, majd e héten, december 7-én ugyanilyen mértékben lett olcsóbb a dízel üzemanyag, míg a benzin ára 2 forinttal apadt literenként.
A jelek szerint az elkövetkezendő héten ismét a dízel autók tulajdonosai örülhetnek, ugyanis ismét literenkénti 3 forintos árcsökkenést jövendölnek a portfolio.hu elemzői az alapján, hogy a világpiaci jegyzésárak szerint e héten a gázolaj átlagos jegyzésára 0,8 százalékkal csökkent, a benziné pedig még emelkedett is.
A hazai árakat tovább csökkenti, hogy az elmúlt héten a forint erősödni tudott az amerikai dollárhoz mérten, így aztán forintosítva a gázolaj ára 1,7 százalékos enyhülést, a benziné pedig stagnálást mutat. Utóbbi esetében nem várható árváltozás e héten. Amennyiben a gázolajnál megvalósul az árcsökkentés, jövő hét közepétől 424-425 forintos átlagár várható, ami a benzin 396 forintos átlagáránál továbbra is közel 30 forinttal lesz magasabb.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?