Üzemanyagárak: most a forint tarthatja őket változatlanul

Fordultak a tendenciák az üzemanyag-piacon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg az elmúlt hetekben a forint gyengülése miatt emelkedtek az üzemanyagárak, most annak erősödőse miatt maradhatnak szinten.

Hiába lett olcsóbb a benzin és a gázolaj világpiaci ára az elmúlt hetekben, a múlt héten jelentős drágulást könyvelhettek el a hazai autósok, a forint gyengülése miatt ugyanis hazai fizetőeszközben mérve és ez alapján a benzinkutakon is nőttek üzemanyagárak. Most pont ellentétes képletnek lehetünk szemtanúi.
A világpiacon drágábbak lettek a kőolajból finomított hajtóanyagok, a portfolio.hu számításai szerint a benzin ára 3,2, a gázolajé 4,2 százalékkal emelkedett. A forint azonban ezúttal erősödött a dollárhoz mérten, immár 3,8 százalékkal kevesebbet kell fizetni egy dollárért, mint egy héttel korábban. E képlet alapján jósolható, hogy a jövő héten az e héten megismert szinten maradnak az üzemanyagárak, bár a gázolaj ára kis mértékben akár tovább nőhet.
Két hét múlva, azaz november 1-től drasztikusabb emelés szintén csak a dízel üzemanyagot érinti majd, a jövedéki adó növelése miatt annak ára 16,25 forinttal kúszik majd feljebb, jövő év elejétől pedig a 27 százalékra emelendő ÁFA miatt mindkét üzemanyagfajta esetén 10 forint körüli árnövekedés várható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?