Valójában mi is az a Gymkhana?

Nem csak autós vonatkozású a Gymkhana

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Gymkhana hallatán szinte mindenki Ken Block profi autós videóira gondol, de ez nem helyes, mert a téma sokkal mélyebb dolog, mint egy-egy látványos figura.

Ken Block, az amerikai raliversenyző meghódította az internetes világot. A videó megosztó portálokon letölthető Gymkhana videója immáron sorozattá lett, és szezonról szezonra egyre profibb színvonalat mutat – népszerűségére mi sem jellemzőbb, hogy 2010-ben a YouTube legnézettebb autós témája a Gymkhana 3 volt. De mi is tulajdonképpen a Gymkhana? Kizárólag autósportos dolog, netán maga Ken Block szüleménye? Szó sincs róla. A szó indiai eredetű, és valójában olyan sportot jellemez, ahol nagy hangsúlyt kap a résztvevők ügyessége, miközben különféle akadályokat kell teljesíteni egy kijelölt pályán. Akinek ezen alapdefiníció után mondjuk a lovassport, például a díjugratás jön le, bizony nem gondolkodik helytelenül, a Gymkhana ugyanis nem kizárólag az autósporthoz kötődik: egyszerű jelentése annyit tesz, hogy sportünnepély, és ebbe sok minden belefér.
Az autókra fókuszálva úgy tűnik, a Gymkhana a mostanában erősen feltörekvő drift közeli rokona, de nem szabad vele keverni, mert más szabályok érvényesek rá. Az alapelv nem túlzottan bonyolult, ellenben a pálya rajzolatával, ahol különféle, sokszor összetett feladatokat kell teljesíteni. Az egyvelegben található drift, szlalom, 180 vagy akár 360 fokos forduló, kanyar, nyolcas, és kötelező előírásként hátramenet is. Természetesen az győz, aki a leggyorsabban, a legkevesebb hibaponttal oldja meg a pályát, de ebben a sportban maximális a demokrácia, mert akit csak a Gymkhana látványvilága vonz, az külön show kategóriában is rajthoz állhat, ahol a bírák kizárólag a bemutatott figurákat pontozzák. A Gymkhana versenyeken nincsenek olyan szemkápráztató mutatványok - robbanások, tűzcsóvák, különleges helyszínek -, amelyekkel Ken Block a profi filmjeit fűszerezi, de a feladatok forgatókönyve pontosan ugyanolyan, mint az amerikai raliguru esetében. Kedvcsinálónak íme egy Gymkhana verseny rövid összefoglaló videója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?