Változás az autósoknak: jövőre már a NAV szedi be a gépjárműadót

A gépjárműadót érintő változás a NAV szerint nem okoz majd fennakadást

A megváltozott fizetési határidőkről és bevételi számláról 2021-ben még mindenkit értesítenek, ezt követően viszont már csak változás esetén érkezik figyelmeztetés.

A gépjárműadót jövőre már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedi be, továbbá a fizetési határidők is megváltoznak. Az első részlet befizetése 2021-től egy hónappal később, tehát április 15. napjáig esedékes – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A második részletet befizetési határideje változatlanul szeptember 15. napja lesz.
Hirdetés
A díjat az újonnan létrehozott gépjárműadó-bevételi NAV-számlára kell eljuttatni. Értelemszerűen 2021. január elsejétől az adóhatóságnál kell bejelenteni a mentességet, a szüneteltetést, és az adókedvezményt is. A bejelentés lehetséges interneten, vagy az ehhez szükséges nyomtatványon.
Hirdetés
A fizetendő adó összegéről, a megváltozott fizetési határidőkről és az erre a célra létrehozott új gépjárműadó-bevételi számláról 2021-ben még minden autótulajdonost értesítenek, 2022-től viszont már csak újabb változás - például összegmódosulás - esetén. A NAV leszögezte, hogy az állampolgárok részéről a változás nem jár több kötelezettséggel. A már bejelentett és jövőre is változatlanul fennálló gépjárműadó alóli mentességet és szüneteltetést a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján. 2020 végéig viszont a keletkezett, megváltozott vagy megszűnt adókötelezettségek ügyében továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell fordulni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?