Vészfékezés az új autók piacán, ám használtra még bőven keresnek

Csúnya számokat mutat az új autók piaca, a használtakén még van remény

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az első negyedév és főként a március után már egyértelmű volt a lassulás az autópiacon, az áprilisi számok nem is cáfoltak erre rá: új autóból az előző évi mennyiség fele fogyott, a használtak iránti kereslet azonban csak negyedével apadt.

Ahogyan arról már beszámoltunk, míg tavaly áprilisban 12 041 új személyautó kapott rendszámot hazánkban, idén mindössze 6170, azaz a negyedik hónapban mintegy 50 százalékkal csökkent az új autók piaca. Pontosabban regisztrációja, ami ráadásul nem is az újonnani megrendeléseket, hanem sokkal inkább az átadásokat mutatja, akár korábbi szerződéskötések eredményeként. Emlékeztetőül januárban még 4,1%-kal bővült, februárban 1,3, márciusban 14,3 százalékkal apadt ez a szegmens, most pedig már éves szinten is 16,9%-os mínusz látható a DATAHOUSE Kft. adatai szerint.
Hirdetés
A használt autók piacáról több adatot is említhetünk. Szintén a DATAHOUSE Kft. adatbázisából látható az import és a hazai tulajdonosváltások alakulása.

A használtautó-behozatal, azaz az import kapcsán nagyjából ugyanaz a tendencia látható, mint az új autóknál, ám ott szerényebb mértékű a visszaesés.

A januári 2,4 százalékos bővülést februárban 1,7, márciusban 12,3 és áprilisban is „csak” 42,5 százalékos csökkenés követte. Április végéig így 13,7 százalékkal lassult az import, amivel ez a szegmens még mindig jobban áll, mint az új autók piaca. A hazai tulajdonosváltások alakulását egyelőre csak március végéig láthatjuk. A negyedév visszaesése mindössze 0,4 százalékos, ám mindez úgy adódott, hogy januárban 14,4, februárban 10,5 százalékos bővülést láthattunk, majd márciusban 23,5 százalékos csökkenést. A Használtautó.hu keresési számait természetesen az újautó-regisztrációkhoz hasonlóan látjuk április végéig is. Utóbbiak szintén reményt keltő adatok.
Hirdetés

A használt autók piaca túl van a mélyponton!

A hazai használtautó-keresések kapcsán március 18-a, azaz az első már iskolai tanítás nélküli hét közepe volt a mélypont, akkor a Használtautó.hu az előző évi keresésék felét sem regisztrálta, s március második felében több alkalommal is 30-40 százalékos visszaesést mutattak a keresési statisztikák. Április első hete után azonban már 10-20 százalékos hiány mutatkozott csupán, de még olyan nap is adódott (április 19-e és 26-a, azaz a húsvétot követő két vasárnap), amikor az előző évinél is jelentősebb, már 1 millió feletti keresési szám adódott. Április egészére a Használtautó.hu statisztikája 26%-kal mérséklődött érdeklődést regisztrált, ami jól mutatja,

ha csökkent mértékben is, de használt autókra továbbra is van igény.


A Használtautó.hu csapata nem csupán keresési számait vizsgálta, megkérdezte mintegy háromezer partnerét, hogy mit várnak a mostani - mindenki számára - bizonytalan piaci helyzetben. Többségük alapvetően bizakodó, ám legtöbbjük úgy véli, csak korlátozottan vannak tartalékai, így csupán bízni tud abban, hogy túléli az üzletük a mostani időszakot. Ami az elbocsátásokat illeti, 39,4 százalékuk véli úgy, hogy kénytelen lesz leépítéseket eszközölni, 37,8 százalékuk pedig már meg is lépte ezt. A jelekből egyértelmű: az újautó-piac visszaesése alighanem be fog gyűrűzni a használtpiacra is, kevesebb lesz a beszámított autó, ugyanakkor az importot az utazási korlátozások után is minden bizonnyal jelentősen vissza fogja vetni a forint gyengült árfolyama, ahogyan a hazai tulajdonosváltásoknál is további csökkenés várható, hiszen a veszélyhelyzet ideje alatt a vevők zöme kivár. Aki viszont most tud vásárolni, legyen szó új vagy használt modellről, a fél évvel korábbi szintnél jellemzően kedvezőbb áron teheti meg. Némi áresés már most látható a használt autók áránál, az újaknál pedig megkezdődött az akciók, ármérséklések licitje - lásd tegnapi cikkünket. A közeljövő ugyanakkor várhatóan áremelést tartogat, hiszen a most kínált autók árainál jellemzően még nem érvényesül az euró árfolyamának elmúlt időben történt jelentős emelkedése.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?