Vizet pöfékel a Microcab H2EV

Microcab H2EV: tesztüzemen a legújabb üzemanyagcellás kisautó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Középnyugat-Angliában fogják tesztelni a hidogénhajtású minit.

A Coventry-i székhelyű Microcab ezen a héten adja át legújabb, hidrogénhajtású üzemanyagcellás, H2EV elnevezésű típusát a nagyvárosi közlekedésnek.
A Microcabeket az Anglia középnyugati részén működő CABLED (Coventry and Birmingham Low Emission Demonstrator) elnevezésű tesztprogram felelősei veszik át, akik ezt követően hosszú távon, életszerű körülmények között tesztelik, majd értékelik az elektromos piac legújabb jelentkezőjének alkotását. Az autó megjelenése egyébként csak pár nappal követi az ország első, nem magánkézben levő hidrogén-töltőállomásának megnyitását Swindonban.
Az első két kút is ezen a környéken található, a Coventry Egyetemen és Birminghamben. A Microcab és az elektromos autókra specializálódott Delta Motorsport által tervezett autó futóművének hangolását a Lotus végezte. A 3 kW-os üzemanyagcellával hajtott H2EV hatótávja a használat módjától függően 80-160 km. A nagy teherbírású műanyagokból és fémötvözetekből épített karosszéria tömege mindössze 550 kg, a magas és széles ajtók, valamint a küszöb nélküli építés jelentősen megkönnyítik a ki- és beszállást.

Golyóálló fémötvözetből készített üzemanyagtartálya 630 g hidrogén tárolására képes, és kevesebb, mint négy perc alatt teljesen feltölthető. Az üzemanyagcella a tárolt hidrogént a légkörből kivont oxigénnel reagáltatva fejleszt elektromos áramot, az ezzel hajtott elektromotorok pedig 64 km/h-s végsebességet adnak a kisautónak.
A Microcab ügyvezetője, John Jostins, aki mellékesen fenntartható közlekedési megoldásokról is tanít a Coventry Egyetemen, így foglalta össze az eseményt: “Nagyon izgatottak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a CABLED következő tesztalanya hidrogénhajtású jármű lesz. A H2EV fontos előrelépést jelent a technológia fejlesztésében, legalább akkora jelentőséggel bír, mint az ország harmadik hidrogén-töltőállomásának megnyitása Swindonban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?