Volvo utazókombi 5,5 millió forintért

50 éves a Volvo Amazon kombi

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pontosan 50 évvel ezelőtt született meg az első önhordó karosszériájú Volvo kombi, az Amazon puttonyos verziója a márka meghatározó modellje lett.

Nem az Amazon kombija volt az első kombi Volvo, ám míg a hasonló méretű Duett létraalvázával és furgon szerű felépítményével szinte teherautónak számított, a már önhordó karosszériás Amazonból az első klasszikus Volvo kombi született meg. Olyan kombi, ami egyszerre kínált alternatívát az utazni sokat kívánó és tudó családok, üzletemberek, valamint a kisiparosok részére is.
Az 1962 februárjában, a Brüsszeli Autószalonon bemutatkozott Amazon kombi ilyen volt, illetve ilyen lehetett, hiszen a fél évszázaddal ezelőtti sajtóközlemény az alábbi szavakkal méltatta: „Az új kombi egy új Volvo modell, amelyhez a lehető legtöbb meglévő Amazon-alkatrészt felhasználták mérnökeink. Az eredmény egy gyors és tágas autó lett, kimagaslóan jó csomagtartó-kapacitással. Négy ajtó és egy osztott csomagtérajtó növeli a pozitív jellemzők sorát a kialakítás, a minőség, a menettulajdonságok és az általános gazdaságosság mellett. A cél az volt, hogy egy tágas családi autót alkossunk a hosszabb távolságra való utazáshoz és a szabadidős igényekhez, illetve egy olyan praktikus gépkocsit, amely munkacélokra is használható. A neve: Volvo 221 Amazon.
Hirdetés

A leírás alapján tehát azon értékeket hozta az Amazon, amiket a mai V-sorozat. Az 1,8 literes, 75 lóerős motorral kínált széria azonban 14 475 svéd koronás árával mai árszintre vetítve és forintosítva mintegy 5,5 millióba került, azaz - Svédországban, illetve ahol kínálták - olcsóbbnak számított, mint utódai.
A Volvo kombi legfőbb jellemzői között akkor is a kényelem, a csomagkapacitás és a variálhatóság szerepelt - miként azt nemrég egy XC70-esnél tapasztalhattuk, ezek ma is a márka meghatározói. Az Amazon esetében a szedán 4395 milliméteres hosszán született meg a kombi is, a karosszériák a B, azaz középső tetőoszlopig egyeztek, a hátsó ajtók csak ablakkeretükkel különböztek, a csomagtér, illetve annak vízszintesen osztott meredek ajtaja azonban teljesen egyedi volt. A lefele nyíló alsó és a felfele emelhető felső rész a mai szabadidő-autók (például Renault Koleos) által ismert megoldás volt. Nem hiányzott a hátsó ülés dönthetősége sem, üléshajtással 183 centiméter hosszúra nőtt a 126 cm széles raktér.

Már a legelső, 75 lóerős, egykarburátoros széria is képes volt 140 km/órás végsebességre, biztonsági ellátmányából természetesen nem hiányzott a Volvo által ekkor már alapfelszerelésként adott első biztonsági öv, fékei 1964-től szervorásegítéses tárcsák voltak (elöl). Fejlesztési mérföldkövet jelentett 1968, amikor az 1,8-as motor teljesítménye jelentős ugrással 115 lóerőre nőtt, s nem csupán a teljesítmény, a biztonság is jelentősen fokozódott, ugyanis bevezetésre került az összecsukló kormányoszlop. 1969-ben a B20 típusjelzésű, 2,0 literes 125 lóerős motor felváltotta a megbízható B18-ast és még ugyanebben az évben mindössze 73 ezer gépkocsi legördülése után befejeződött a modell gyártása.

Az említett dátumra a közel két évtizedes múltra visszatekintő Duett gyártása is megszűnt, akkor ugyanis már új Volvo kombi, a formája szerint is klasszikusnak számító 145-ös is készült, mely két és négyajtós karosszériával is elérhető volt és az Amazon után újabb előrelépést jelentett, hiszen az új kombi még modernebb, még kényelmesebb és még inkább biztonságos volt.
A gyári felmérések szerint az Amazon kombi volt az az autó, amely a társadalom valamennyi rétegében vásárlókra talált. A piacon található néhány egyéb modelltől eltérően ez, az akkor még nem létező fogalommal élve, az életstílus kombik jegyeit mutató „faros” nem fedett fel semmit sem a tulajdonos társadalmi helyzetéről vagy rangjáról. Mindössze annyit mutatott – gyáriak szerint –, hogy az illető ésszerű és praktikus döntéssel választott autót. A prémiumszegmensen belül ez voltaképp a márka mai modelljeiről is elmondható, de azokat már nyilvánvalóan nem az összes társadalmi réteg vásárolja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?