Zaklatás a reptéri parkolóban

Szabad-e megállni a várakozni tilos táblánál?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kollégánkat a repülőtéri parkolóból utasították ki, miután megállt a várakozni tilos táblánál. Utánajártunk miért tették.


Korábban már megosztottuk olvasóinkkal, hogy a budapesti repülőtér parkolójában a várakozni (nem pedig megállni) tilos tábla mögött megállva, de az autót el nem hagyva, sőt folyamatos rakodást végezve, azaz a reptérre vittek kiszállásának ideje alatt azonnal érkezett a biztonsági őr és feljelentéssel fenyegetőzve szólított a távozásra. Mivel a KRESZ szabályai szerint álltunk meg, nem éreztük jogosnak a fenyegetőzést, kérdéseinkkel megkerestük a repülőtér kommunikációs osztályát, ahonnan harmadik e-mailünkre kaptunk választ.
Íme a kérdések és a válaszok:

 1. A Ferihegy I. épülete előtti útszakasz, illetve a repülőterek parkolói budapesti közterületek, vagy a Budapest Airport Zrt. közforgalom számára megnyitott magánterületei?
 2. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja előtti útszakasz a Budapest Airport vagyonkezelésében lévő terület, mint ilyen a közforgalom számára megnyitott magán terület a jogi státusza.
 3. Az In-Kal feliratot viselő személyek a Budapest Airport Zrt. megbízásából, vagy valamely In-Kal belső utasításra, esetleg saját elhatározásukból zaklatják a repülőtér előtt a „Várakozni tilos” tábla hatálya alatt a ki- és beszállás idejére szabályosan megálló autósokat?
  -Az In-Kal Security munkatársait a Budapest Airport Zrt. alkalmazza – egyebek mellett – a forgalmi előtér rendjének védelme érdekében. Az In-Kal biztonsági munkatársai senkit sem „zaklatnak”. Az viszont előfordulhat, hogy az autósok egy része figyelmen kívül hagyva az útburkolati jelzéseket, olyan helyen áll meg, ahol ezt nem szabad. Az 1-es terminál előtti gyorsparkoló területén, a sorompón áthaladva, pontosan 5 perc áll rendelkezésre mindazok számára, akik az utasokat ki- és beszállítani kívánják, majd parkolás nélkül továbbhajtanak.
 4. Miért nem került kialakításra Ferihegyen az európai repülőtereken megszokott ingyenes gyorsparkoló, ahol az utasok ki- és beszállásának idejére megállhatnak az autósok?
 5. A fentiekből az is kiderül, hogy az ingyenes gyorsparkoló lehetősége adott az autósok számára, ennek hossza 5 perc a sorompóval védett parkoló területén. Ezzel a megoldással egyébként a Budapest Airport igyekszik az ún. taxis hiénák ellen fellépni, akik rendre megszegték a várakozás, a parkolás szabályait és miattuk nem volt elég szabad hely a járdaszigetek mellett az utasok gyors ki- és beszállítására, rendre forgalmi akadályok és balesetveszélyes helyzetek alakultak ki a terminálok előtt.


A kapott válaszokból egy részletet nem tudunk kommentár nélkül hagyni:

... az autósok egy része figyelmen kívül hagyva az útburkolati jelzéseket, olyan helyen állnak meg, ahol ezt nem szabad.


A KRESZ szerint a tábla utasításai az irányadók, márpedig az említett helyen e szerint csak várakozni tilos, tehát a ki- és beszállás idejére meg szabad állni.
Engedjék meg, hogy az Autónavigátor.hu a következő ajánlást tegye:
 1. Az említett útszakaszon helyezzenek el a szándékaik szerinti forgalmi rendet egyértelműen szabályozó közlekedési táblákat.
 2. A forgalmi előtérbe behajtáskor jól látható módon jelezzék, hol állhatnak meg ingyenesen az utasokat hozó, illetve értük jövő autósok.
 3. Tegyék lehetővé, hogy a fizetős parkolót a csak ki- és beszállás idejére igénybe vevő autósok torlódás esetén is elhagyhassák fizetés nélkül a területet, ami a jelenlegi működési mód mellett nem mindig lehetséges.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 15:59
  Permalink

  Mikor parkoltál utoljára? Nekem ez 1 hetes “élmény”.

  Egyébként onnan gondoltuk ezt a trükköt, hogy ki van írva, hogy a parkoló díj fizetése után 15 perc van a kihajtásra. Azaz 5 percig ingyenes, majd kezeled a jegyet és 15 perced van hogy kihajts a sorompón.

 • 2017.10.31. at 15:59
  Permalink

  1 kérdés : Ezt a 4’59” + 14’59” free Te honnan tudtad ? Én ezt sehol nem láttam kiírva pedig igen sokszor jártam ott !
  Saját kútfőböl l biztosan nem jövök rá egy ilyen irracionális dologra, azaz hogy 5′-re kapsz még 15′-et !!!
  Az 5′ -n mindig túlcsúsztam és aztán pedig kövéren tömtem az automatát !

 • 2017.10.31. at 15:59
  Permalink

  Én pedig rendszeresen az általam vázolt és leírt módszerrel parkolok. Mivel, ahogyan Te is említetted, a 4.perc 59. másodpercéig érvényesítve a jegyet díjmentes volt a várakozásod, ami után (a jegykezeléstöl számítva plusz 14 perc 59 másodperc) időd van áthajtani a parkoló sorompóján. Ennyi. Müködik.

 • 2017.10.31. at 15:59
  Permalink

  Sajnos ez a 5 percen belül kezelem a jegyet és még 15 percig maradhatok, nem működik. Személyes tapasztalat, először én is így gondoltam, majd 710 Ft-om bánta. Ha 5 percen belül kezeled akkor csak azt írja ki hogy nem kell fizetni MÉG! De a 6. perctől már díjköteles.

  Ami meg a retptéri parkolást illeti, mind Ferihegy 1 és 2-n FELHÁBORÍTÓ!
  A kettes terminálon most csinálták meg az indulási szintet, új aszfalt, festés, stb. Ez úgy sikerült, hogy ha esik az eső akkor kb 5 centis tócsába, ehhh, az már nem is tócsa, kell kiszállni.
  A felfestéseket szűkebbre vették, nehogy egy Suzukinál nagyobb autóból ki lehessen szállni anélkül hogy a másik autót leverné az ember. Kb 2 parkolóhelyet nyertek vele. Innen is GRATULÁLOK annak aki megtervezte!

 • 2017.10.31. at 15:59
  Permalink

  Az egész csak arra van kitalálva hogy minnél jobban lehuzzák az embert.
  Kb. 1 hónapja történt, kimentem várni érkező rokonokat de mivel késett a gép és nem szerettem volna több ezer Ft-ot parkolásra költeni megkerültem a parkolót és a bérautók parkolója előtt leáltam és az autóban ülve vártam hogy teljen az idő. Megjegyzem fél éve itt még nem volt tilos megálni, ráadásul itt még tényleg a legyet sem zavarod és van hely bőven. Hát 20 perc múlva jön a sünös autó, fotó, feljelentés (helyszíni bírság kizárva !), pár napja jött a csekk : 30.000,- Ft
  FELHÁBORÍTÓ !!!! Tavaly egy felelötlen nő több szabályt sértve és veszélyesztetve 7 ember életét + közel milliós kárt tett az autómban és mennyit szabtak ki rá ? Hát 15000 Ft. -ot !!!
  Érti ezt valaki, kétszer annyit fizetsz ha a “senki földjén” leálsz, mit az aki csak a szerencsének köszönheti hogy senkit nem juttatott kerekesszékbe. (mindkét határozatot meg tudom mutatni)
  Ez bizony jogbiztonság !!!

 • 2017.10.31. at 15:59
  Permalink

  A gyorsparkoló úgy müködik, hogy a behajtásnál húzott parkolójegyet 5 percen belül érvényesítve díjmentesen további 15 perc áll rendelkezésre a parkoló elhagyására. Tehát ennyi idö elég arra, hogy az utasok kiszállhassanak, csomagjaikat kipakolják, a jegy érvényesítésre kerüljön, az ember visszaérjen az automatától a kocsijáig, kiállja az esetlegesen torlódó sort a kihajtásnál.
  Szerintem bőven elég mindenre az így keletkezö 18-20 perc…

Vélemény, hozzászólás?