Videó: vizes úton a 113 km/h is elegendő egy totálkárhoz

Nem maradt ép eleme a vizes úton megpördülő Mazda RX-8-nak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Fedélzeti kamerás felvétel, ezúttal Angliából. Nem csak hóban és jégen, vizes úton is könnyedén meg lehet csúszni.

Múlt hónapban egy 38 éves férfi haladt egy angliai autópályán. A vizes útfelületen elég volt egy sávváltás ahhoz, hogy elinduljon az autó hátulja, és az út széli árokban landoljon. A balesetet a vezető sértetlenül megúszta, az autóról ugyanez nem mondható el. A biztosító által végzett kárfelmérés alapján nem maradt egyetlen ép karosszériaelem sem az autón.
Hirdetés
A baleset egyébként 70 mérföld/órás, azaz 113 km/h sebességnél történt. Autópályán haladva ez egyáltalán nem tűnik soknak, azonban a videóban jól látszik, hogy kellően nedves útfelületen elegendő egy sávváltás is ahhoz, hogy felússzon az autó a vízfelületen és aquaplanning jöjjön létre. Ebben az esetben a jármű irányíthatatlanná válik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Se nyomvájú, se vízátfolyás. Yotubon 1080-ban nézzétek meg…
    Viszont az látszik, hogy a gumik kb kopásjelzőn vannak.
    Ez simán megúszott, mind a négy kerekén.

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Menőmanó kommentjéhez még annyit hozzáfűznék, hogy lehet nem is volt sávváltás. Csak simán megcsúszott. Ugyan is szerintem kevesen vették észre, hogy utolért egy kamiont. Tehát esze ágában sem volt sávot váltani, simán csak a nyomvályú és az eső miatt.

    Vagy pedig, sávot akart váltani, és fékezett. Na az ilyen körülmények között,(eső gumi út) egy hátsókerekes autónál ez a manőver ESP nélkül halálos ítélet.

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Ha jól megnézitek a videót akkor lehet látni ,hogy egy vízátfolyáson megy át és ott úszik el a hátulja… Ez rossz guminak az eredménye…. Lehet hogy előtte jampiskodott egy gumiégetéssel is lófütty minta volt rajta….

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Számos nyugati országban automatikusan leveszik a megengedett pályatempót egy huszassal ha esik. Nem véltetlenül: az aquaplaning esélye exponeneciálisan nő a sebességgel.

    Az hogy egy kereszborda “megvicceli” az autóst evidens, de nagy sebességnél a sima vízből álló filmen is felfut az autó. Ilyenkor semmi drámai nem történik csak irányíthatatlanná válik az autó. Ez esetben épp akkor szoktak elszállni az autósok, amikor az értetlenkedve elfordított kormánnyal lefut a vízről és ferde kormánynál újra elkapja az utat.

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Szerintem ez nem a “civilizált országokról” szól, hiszen mindenhol vannak felelőtlen és tapasztalatlan sofőrök.
    Egyébként egyet értek. A jó sofőr tudja, hogy mikor kell visszavenni a tempóból. Az sem árt ha tisztában van a jelenlegi gumijának kopottságával és annak vízelvezető képességével, hiszen egy 7mm-es és egy 3mm-es profilmélységű gumi tudása közötti különbség pont ilyenkor számít igazán.

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    “Nagyobb sebességnél midig kerülni kell a nyomvályúkat komolyabb esőben vagy az után”. Vagy a realisztikusabb, civilizált országokban alkalmazott alternatíva: komolyabb esőben vagy az után kerülni kell a nagyobb sebességet. Asszem valahol 100kmnél válik reális veszéllyé. Ha nagy a gáz én inkább nem szégyellem a jobb sávot.

    Sajnos itthon azt hiszik hogy a menő márkajelzés már garancia a sérthetlenségre. Volt hogy percekig nyomult rám valami lúzer az öreg hármasával, aztán meglátta mellettünk a szalagkorlátban a nagyobb és újabb márkatesót, és rögtön visszavett az arcából.

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Szerintem teljesen egyértelmű, hogy a hátsó kereke felúszott a nyomvályú víztócsájában. Ez kopottabb guminál ilyen sebességnél már teljesen reális lehetőség.
    Mivel enyhén balra tartott, így jobbra indult meg a fara.
    Nagyobb sebességnél midig kerülni kell a nyomvályúkat komolyabb esőben vagy az után, épp az ilyenek miatt. Még hosszában áthajtani rajta (sávváltás) is igen rizikós, nagy odafigyelést igényel.

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    Miért váltott volna sávot? Előtte ment egy kamion, neki akart volna menni?! Szerintem ez nem vízen futás miatti baleset. Egyszerűen elbambulhatott a vezető!

  • 2017.10.28. at 23:54
    Permalink

    egy jó darabig ott élve “gumifanatikusként” rengeteget lesegettem őket…Ritka az az autó ott,amin ne négy teljesen más gumi legyen,ami fent is van,az is borzasztó állapotú…bár tudni nem lehet ennek a pórul jártnak milyen összeállítása volt,de nem lennék meglepve…aki közlekedett ott (én rengeteget) az tudja,hogy nagyon vicces képet adnak az autópályák,a “lerohadt” autóktól hemzsegnek a leállósávok 🙂 múlt hónapban London-Manchester oda-visszán 23 elakadt autót számoltunk meg.Nem foglalkoznak ilyen “apróságokkal”,mint a kocsi állapota,gumi,stb.

Vélemény, hozzászólás?