Gázolajjal igazán isteni a CX-60!

Amikor a Mazda építi meg korunk legjobb utazó-prémiumautóját: tényleg mindent visz a dízel CX-60?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az utóbbi évek talán legjobb soros hathengeres motorját próbáltuk egy olyan autóban, amilyennek lennie kellene a modern prémum-SUV szegmensnek. Lehet ezt még tovább fokozni?

Régen talált már be nálam ennyire autó, mint ez a Mazda. Tagadhatatlan, hogy feleslegesen nagy, ám ezen kívül minden részletét olyanra faragták a mérnökök és dizájnerek, hogy a hosszú utakra kényelmes, tágas és takarékos legyen. Mindemellé visszafogottan bánik a modern technikával, mégsem érződik régimódinak vagy elmaradottnak, helyette ügyesen integrálja a jelent a múlt hagyományaiba. Mindez már-már marketing bullshitnek is hangozhat, pedig nem az, és ezt be is bizonyítom az elkövetkező néhány bekezdésben.
Hirdetés
A szokásos séma szerint a méretekkel kezdeném a sort, ám nem csak a számok szintjén, mert azok alapján aligha realizálódik bárkiben, hogy ez mennyivel nagyobb mint a CX-5. Érdemes a Mazda szalonban odaállni melléjük és összehasonlítani a méreteket, mert ég és föld a kettő. Az első sorba beülve már valamelyest kevésbé érződik a hatalmas terjedelem, a sofőrt és az utast ugyanis jól körbeveszik a berendezési tárgyak. Így leginkább a látványosan elnyújtott műszerfalról és a melletted ülő utas távolságáról észrevehető a terebélyes tér. Köztetek a hatalmas, kétfelé nyíló tetővel és korrekt tárolóval ellátott kartámasz, illetve az automataváltó klasszikus karja tölti ki a teret a Mazda kiváló infotainment vezérlőjével együtt, amely tökéletesen kézre áll. A sofőr előtt egy 12,3 colos, teljesen digitális műszeregység-kijelző párosul a szélvédőre vetített adatokkal, míg a műszerfal közepén egy szintén 12,3 colos infotainment kijelző áll rendelkezésre.
Hirdetés
Az utastér anyagminőségére mindenképp megéri kitérni: elöl és hátul is zseniális a végeredmény: a szövet, a bőr, a fa és a minőségi műanyagok változatos palettáját felsorakoztatva lényegében mindenhol kiváló felületeket tapinthatsz, mindez pedig látvány terén sem utolsó. A műszerfal széleire került álló formátumú szellőzőnyílás az egyetlen pont, ahol a dizájn az ésszerűség rovására ment, ezt én nem tudtam magamnak úgy beállítani, hogy elég alacsonyra fújja a levegőt. Ezen kívül azonban minden ergonomikus, az összes gomb hibátlan helyre került és tökéletesen alkalmazkodnak a részletek az emberi test sajátosságaihoz, ami manapság nem szokott az összes gyártónak sikerülni. A fent részletezett csomag hátul is kellő mennyiségű hellyel társul, ahová nem csak szellőzők és villanyablakok jutottak a panorámatető hátsó harmadán túl, hanem fűthető ülések és pohártartós kartámasz is. Elöl azonban teljesen elektromosak a fotelek és a fűtés mellé szellőztetést is kaptak, illetve ez a két pozíció saját klímazónával is rendelkezik. Az alapesetben 570 literes csomagtartóban azonban nincs két extra ülés, ilyet felárért sem tud az autó, és ez így van rendjén.
Hirdetés
Az igazi érdekességet azonban az autó másik oldalán kell keresni, a gépháztető alatt. Itt ugyanis valami olyat vállalt be a Mazda, amihez kell bátorság rendesen 2023-ban, amikor úton-útfélen, okkal és ok nélkül egyaránt divat köpködni a dízelre. Ez a hosszában elhelyezett, teljesen új fejlesztésű, 3,3 literes erőforrás azonban minden kételkedőt meggyőzhet. Dízel létére a legdrágább selyem finomságával jár, gyönyörű, hathengeres orgánummal kényeztet és az alapvetően hátsókerék-meghajtásos platform, illetve a lehető leghátrább tolt motor adta kiváló súlyelosztás miatt éppen eléggé játékos is. Nyilván nem egy drift-szörnyeteg a maga 1,9 tonnájával és a puha, mindenen átlibbenő futóművével, de képes megmozdítani a fenekét. Számomra azonban a valódi hibridrendszer hiánya a legnagyobb pozitívum. Így ugyanis még egy igazi, régivágású hajtásnak érződik az egész, valódi váltásokkal, valódi hanggal, valódi élménnyel. Mindeközben azonban a lágy hibrid rendszer egyensúlya is nagyon a helyén van, ez már nem csak egy jó start-stop, hanem egy rendszeresen vitorlázó, a motort szinte észrevétlenül ki és bekapcsoló, illetve a megfelelő pillanatokban akár 150 newtonméter feletti erővel rásegítő rendszer, amellyel a dinamikus városi fogyasztás is 8 liter környékére szorítható le. Ez az érték autópályán, 130 km/órára állított tempomattal 6 liter környékén mozog, míg országúton még akár 5 liter alá is eshet. Ehhez a teljesítményhez, mérethez és kényelemhez kimondottan költséghatékony fogyasztás ez, ám az igazi spórolás már az autó megvásárlásakor elkezdődik. A 16,34 millió forintot közelítő alapár szinte hihetetlenül kedvező ebben a méretosztályban, ám a Takumi csúcsfelszereltség az erősebbik, összkerékhajtásos dízellel 22,55 millióról indul, míg a Rhodium White gyöngyház fehér fényezéssel, a panorámatetővel és a korrekt Bose hifivel csúcsra extrázott tesztautó is megáll 26,36 millió forintból, ami szintén kedvező a hasonló színvonallal szolgáló, prémium termékként árazott modellek mezőnyében. Ha szereted a kiváló utazóautókat, amelyekkel a takarékos és kényelmes üzem mellet azért néhanapján lehet is menni egy valamire való játszós kört, akkor aligha lesz most ár-érték arányban ennél jobb választás a piacon, legalábbis szerintem.
Értékelés
Pozitív
Tágas, kényelmes autó, kiváló dízelmotorral
Negatív
Túl nagy tömeg
Árak
Tesztmodell alapára
22 550 900 Ft (2023.08.03.)
Tesztautó ára
26 355 900 Ft (2023.08.03.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
3283 cm3
Teljesítmény:
187 kW (254 LE) 1500-2400 1/min-nél
Nyomaték:
550 Nm 3750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7.40 s
Végsebesség:
219 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5.3 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4745 mm
Szélesség:
2134 mm
Magasság:
1686 mm
Saját tömeg:
1950 kg
Össztömeg:
2516 kg
Tengelytáv:
2870 mm
Karosszéria-kivitel:
kombi
Csomagtér:
570 l
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
3283 cm3
Hengerek/szelepek száma:
6/24
Sebességváltó:
automata (8 fokozatú tiptronic) sebesség
Nyomaték:
550 Nm 3750 1/min-nél
Teljesítmény:
187 kW (254 LE) 1500-2400 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
219 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7.40 s
CO2-kibocsátás:
137 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5.3 l/100km
Fogyasztás a használónál:
7.5 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.08.03. at 18:42
    Permalink

    Motorikusan technikailag mestermű az autó, de..!

    A belső bármily csodás ezzel a szövetborítással, a való életben egy átok, a gyerek csak egyszer törölje bele a csokis kezét és kitisztíthatatlan.. hófehér ülésekről nem beszélve..és ez még a kisebbik gond.
    Nem tudom mire fel írta a tesztelő hogy elöl hátul a hely és kényelem kiemelkedő..mert nagyon nem az. Tapasztalatból írok, elől ülve az üléslap nagyon rövid, lelóg lábam, és elzsibbadt 50-60km alatt. Az ülés kicsi és szük, de elől még elfogadható (átlagos alkat 180cm vagyok) De hátul az maga a borzalom, elképesztően szük ajtónyilás, ki be szálláskor vagy a fejed vagy a lábad vered be..és ez mindig így lesz, képtelenség rendesen beszállni vagy ki. Az ülés olyan rövid hogy gyakorlatilag a combom közepéig se ér, és kicsi a lábnak a tér, meredek a támla, annyira bénán ülsz bent mintha egy lócán ülnél. Ablak pici alig látsz ki, első ülés rengeteget takar, ha nincs üvegtető, mintha bunkerben ülnél, ha meg van, annyira felmelegszik, hogy égeti a fejed. Bár ez sok típusnál taapsztaltam. Annyira nem erőltetném én az üvegtetőket. Szóval az ülések hátul max 10 éves gyerekeknek felelnek meg…Nem tudom hogy a japánok mikor tanulnak meg 160cm magasabb emberre belső teret meg üléseket tervezni. Komolyan elől akkora kaland lenne egy kihúzható combtámasz? lásd pl Kodiaq..nem akkora dolog, de ilyen nincs. Kár érte..Nagyon tetszett az autó, de próba menet után fekete filccel húztam ki a listáról, pedig a technika remek..de utazni vele kínszenvedés

    • 2023.08.04. at 13:27
      Permalink

      Én is voltam tesztvezetni, az eltérő tapasztalataim alapján én megrendeltem a kocsit.
      Volt CX-5-öm, abban is elfértem, a CX-60 meg annál tágasabb.

      A fehér belső valóban csak katalógusfotókra való, mert hamar koszolódik, de a Homura felszereltség az sötét belsővel készül, én azzal rendeltem.

      Üvegtetőt nem rendeltem, az fölösleges.
      Kihúzható combtámasz van a jelenlegi kocsimban, attól még kényelmetlen az ülés, a fém váz nyomja a combomat. A Mazdában valóban nincs, de nem hiányoltam.
      Kíváncsi leszek a hosszútávú tapasztalatokra.

  • 2023.08.03. at 23:45
    Permalink

    Jó próbálkozás, pár évre aki autót vesz biztos jó a dízel egy rétegnek, csak ilyen bemzin dízel árak mellett egy üzemanyagcellás vagy hidrogénbefecskendezésű, tán szintetikus üzemanyaggal is működő motor lehet jobb lenne mindenesetre az hogy nem elektromos vagy fullhibrid az elég nagy baj. Ki veszi ezt? Még cng vagy lpg-vel is életképesebb volna.

  • 2023.08.04. at 15:32
    Permalink

    A szintetikus üzemanyagot amit elsősorban a Porsche szeretne és a Forma 1-ben is ez lesz ha jól tudom 2026-tól az mennyire van előbbre? Ki állítja elő méregdrágán? a hidrogén talán olcsóbb lesz előállítva (igaz a szintetikus üzemanyag is hidrogén alapú)
    Amúgy a motor létezik mindegyik üzemre állítva, a toyota hidrogénes 3 hengeres 1,5 ös GT yaris és Corollával versenyeznek már egy ideje.
    A teherautóknál/munkagépeknél is elkezdik alkalmazni MERT a megylévő technikát amit sorozatban gyártanak benzines/dízel formában alig kell átalakítani a gyártáshoz.
    A legnagyobb hátulűtője a sima hidrogénnek hogy kidiffundál egy este alatt egy tele üzemanyagtartályból jó része. + robbanékony + nem 0 emissziós a dugattyús motor csak az üzemanyag cellás
    A szintetikus üzemanyaggal működő motor meg nem 0 emissziós ugyanúgy.
    (A dugattyús motorok mind használank motorolajat amely végett a kipufogón távozik valamennyi emissziós gáz)
    A villanyautó hiba meg az (számomra) hogy brutálisan ég ha meggyullad és esély mindig van rá amíg nem lesz valami átütő talán szilárd elektrolitos akksi.. + alapban drága.
    Amúgy a hirdogéntartályok elférnek nagy nyomáson kis tartályban mínusz 200valahány fokon cseppfolyósítva sok belefér.
    Ki fogják építeni (építik) az infrastruktúrát főleg északnyugat európában meg észak amerikában.
    Amúgy a Toyotának kész sokadik generációs üzenyanyagcellás technikája van, ma már a hondával karöltve a legjobb, Usa-ban a kamion fülkék mögé az üzemanyag tartály helyére komplett üzemanyagcellát hirogéntartályokkal elektromos kimenettel a villanyteherautókhoz vagy az utólag villanyosított teherautókhoz árulnak vagy építenek át dízeleket.
    Komplett régi flottákat is át lehet alakítani költséghatékonyan a “csőrös távolsági” kamionokból. a toyota komplett egységének köszönhetően.
    Valahol video is van róla a youtubeon.

    • 2023.08.04. at 16:56
      Permalink

      Ja, hogy a Toyota kísérleti motorját raknád a CX60-ba? No comment…

      “kidiffundál egy este alatt egy tele üzemanyagtartályból jó része”
      Rossebeket diffundál az ki. Szerinted hogy a rákba szállítana régóta az ipar számára 200 bar nyomáson tárolt hidrogént pl. a Linde? Ki a rosseb vette volna meg azt a pár tízezer Toyota, Hyundai meg Honda személyautót, ha egy este alatt eltűnne belőle a hidrogén?

      “Amúgy a hirdogéntartályok elférnek nagy nyomáson kis tartályban mínusz 200valahány fokon cseppfolyósítva sok belefér.”
      Most akkor cseppfolyós hidrogénről beszélsz, vagy nagy nyomáson gáz halmazállapotban tároltról? Csak mert rohadtul nem ugyanaz.

      “Komplett régi flottákat is át lehet alakítani költséghatékonyan a “csőrös távolsági” kamionokból. a toyota komplett egységének köszönhetően.”
      Maci farkát. Egy belső égésű motor helyére rohadtul nem lehet csak úgy tüzelőanyagcellás hajtást heftölni, ezt ittasan gondolhattad ki.

      • 2023.08.04. at 23:36
        Permalink

        köszi, hogy összeírtad, kb ezt akartam én is. Sok ezer km ipari hidrogén vezeték van Európában, és irtó drága –> nem hagyják kidiffundálni

  • 2023.08.04. at 20:04
    Permalink

    Mennyire kísérleti motor az ha már versenyeznek vele?

    Nem cseppfolyós állapotában diffundál ki hanem gázként de ezt nem tudom épp most hol tart, milyenek a tartályok de nemrég még így volt.

    Szállítani cseppfolyósként szállítják pont ezért is.

    mínusz 200 fok alatt tárolni a tűző napon a személyautóba pláne ha sokáig parkol biztos nem túl könnyű semilyen tartályba mivle elég nagy hűtési igénye lenne gondolom.
    Az autókba már nem folyósként kerül bele és ilyen hidegen.

    Én nem azt írtam hogy a belső égésű helyére üzemanyagcellásat hanem hogy mindegyiket tudja a toyota legfejlettebként.

    A belső égésű marad csak kissé átalakítják.

    itt a cikk ezen oldalról:
    https://www.autonavigator.hu/cikkek/ennyit-a-villanykamionokrol-mar-gyartjak-a-jobb-alternativat/

    • 2023.08.04. at 23:00
      Permalink

      Dehogy versenyeznek, legfeljebb versenypályán próbálgatják a technikát.

      “Szállítani cseppfolyósként szállítják pont ezért is.”
      Magyarországon biztosan nem, mivel nincs hidrogén cseppfolyósító üzem, így nálunk kizárólag gázként szállítják.

      A Toyota kamionokba fejlesztett hajtáslánca komplett, ott nem csak a motort cserélik, hanem mindent, gyakorlatilag az alváz marad.

  • 2023.08.05. at 12:03
    Permalink

    Sziasztok : Lehet rosszul emlékszem de mintha aBMW vagy 20-éve probálkozott a hidrogén-belsöégésüvel legalább is így rémlik. Aztán semmi valoszinüleg nem jött be.

Vélemény, hozzászólás?