Skyline sztori – 45 éves a Nissan GT-R

Modelltörténet: 45 évesek a Nissan GT-R modelljei

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Skyline csúcsaként lett ikon a GT-R, mára önálló modell. 45 éves a rizskályha, amit arra fejlesztenek, hogy Porschékat reggelizzen.


A határ a csillagos ég, azaz pontosabban csak az égvonal - ezt jelenti angolul a skyline szó. A Nissan Skyline sorozata változatos életutat járt be, de mi most csak a széria oldalágát, a GT-R-eket fogjuk górcső alá venni. A sportos csúcsváltozat négy és fél évtized alatt önálló modellé nőtt, igazi sportkocsivá és saját jogán ikonná is vált. Az első Skyline GT-R 45 éve, 1969-ben jelent meg, és kövezzenek meg a rajongók, de valahol mélyen volt benne egy kis Mercedes is. A Nissan ugyanis 1966-ban átvette a Prince-t, ami Mercedes-Benz licensz alapján készített sornégyes és sorhatos motorokat, ezzel a későbbi Nissan sorosokban is volt egy kis csillag. Maga a Skyline sorozat is a Prince örökség része volt, de a sportos GT-R kivitelek már a Nissan éra termékei.
Hirdetés


A Prince egy sikeres autót adott át, aminek a pályaverseny-pedigréje sem volt rossz. 1972-ig több mint ezer futamgyőzelemmel büszkélkedhettek. Az alapját adó C10 szériájú Skyline 1968-ban mutatkozott be és a szedánon kívül volt kombi és kupé variánsa is. Az alig 88 lóerős 1.5-ös alapváltozathoz képest nagyon nagy ugrás volt az 1969 elején kihozott PGC10 kódú változat, amit a sportos modelleknek fenntartott S20 kódú sorhatos hajtott. A 2,0 literes, Prince eredetű motort építették kis szériában a Z kupé rendőrségi változatába is, de a kor szintjén persze a Skyline szedánt is elég virgoncul mozgatta. A motor súlya 200 kiló volt, ereje 160 lóerő, amit 7000-es fordulaton adott le, és mellé 180 Nm nyomatékot lehetett beosztani a hozzá csatolt ötfokozatú kéziváltóval.

1971-től kupékasztnival is lehetett kérni, az a KPGC10 kódot kapta, és vele együtt sem készült 2000 darabnál több az első generációból. 1100 kupé és több mint 800 szedán épült, így nem kérdés, hogy ma már drága ritkaságnak számítanak. Bár a motoron nem változtattak, a második széria hozott több újdonságot is, például négy tárcsaféket. A leghosszabb gyári kódnevet viselő KPGC110 az újabb, C110-es Skyline alapjaira épült. 1972 és 1977 között 670 ezer készült belőle, de a GT-R kivitel nem lehetett sikeres, mert pont az első olajárrobbanás évében debütált. Alig 195 legyártott példányával ritkább elődjénél a már csak kupékánt árult kettes széria.

Ezután eltelt 16 év, kimaradt három széria, míg az R32-es Skyline-ból megint kiadták a Gran Turismo Racer, azaz GT-R csúcskivitelt. Persze azért voltak sportosabb változatok: még a színész- és versenyzőlegenda Paul Newman is a Nissan hírét öregbítette ezekben a daliás időkben, aláírásával is kiadtak Skyline-t, de a GT-R tetszhalott volt. 1989-ben hozták vissza a régi típusnevet, ami még abból az időből származott, amikor a japánok mindenáron az európaiakat akarták másolni. Pedig az R32-es Skyline nagyon is a maga útját járta; a konkurenseivel szemben maradt hátsókerékhajtású és emiatt külön népszerű. Vele eljött a kockaforma, a nem túl szép, de technikailag annál érdekesebb GT-R-ek korszaka.


A Skyline R32 GT-R változata sem jöhetett volna létre, ha a Nissan nem nyomult volna az akkori A csoportban. Eredetileg egy turbós és hátsókerekes pályaautó alapját akarták kifejleszteni, de mivel az alkalmazott 1,7 szeres szorzó miatt a 4000 köbcentis ellenfelekkel eresztették volna össze a 2.4-esnek és jó 300 lóerősnek tervezett autót, ezért tovább reszelgették. A reszelgetés persze a korszak csúcstechnikáját jelentette: összkerékhajtású lett, és végül az RB motorszéria 2,6 literes változatát kapta meg a GT-R. A szériaváltozat 280 lóerőt adott le és 380 newtonmétert, ami az 1430 kilós súllyal simán hozta a 250 km/h feletti végsebességet és a 4,7 másodperces gyorsulást. A váltó ötfokozatú Getrag gyártmány, a kg/LE arány 5,11, míg a motorja egy liter lökettérfogatból 109 lóerőt hozott ki. A legyártott 44 ezer R32-es közül a legkülönlegesebb az 500 darabos homologizációs Nismo széria, amivel megegyező 60 kocsit megtartott a gyár sportrészlege versenyautó-alapnak.

Az egyre finomodó vonalú, hátsó körlámpáit védjegyként viselő Skyline GT-R a következő két generációjában még tovább fejlődött. Az 1995-ben kijött R33-nál már például aktív differenciálzár és négycsatornás ABS javította az elindulást és a megállást. Az R34-ben már hatfokozatú volt a váltó, és bár alapkivitele nem volt erősebb - ez is maradt 280 lóerős - a tunerek rászálltak a típusra, így a határ tényleg a cikk elején már említett csillagos ég lett. A már klasszikus R34-et a fejlesztéséhez helyszínt adó Nürburgringről elkeresztelt limitált szériával búcsúztatták, de az igazi trófeavadászat csak ezután kezdődött.

Több évi koncepciómutogatás és tervezgetés után, csak 2007-ben, újabb öt év szünet után mutatták be a ma is gyártott GT-R-t, ami már nem a Skyline sorozat része. Az égvonal átmatricázott Infiniti lett, meg szégyenszemre crossover is, de azért megmaradt a GT-R, sőt ki is emelkedett. Maradt összkerekes és dupalturbós, meg kerek hátsó lámpás, de az új motorja már 3,8 literes és V elrendezésű hathengeres. A VR38DETT kódú egység valóban forrása ám az erőnek, mert alaphangon 485 lóerős és 588 Nm a nyomatéka. 2011-től ezt 530, majd 2012-től 549 lóerőre (632 Nm) húzták még fel, így az 1815 kilós kocsi gyorsulása 100 oktános prémiumbenzinnel 2,7 másodperc százig, a végsebessége meg 315 km/h.

Hogy mindez mire jó? A konkurens Porsche 911-es ára alatt ezekkel a számokkal, ha nem is nálunk, de például a tengerentúlon kifejezetten jó ajánlat a GT-R. Meg aztán lehet kakaskodni, és szítani a rajongókat és az ellendrukkereket. Az 595 lóerős GT-R Nismo például 7:08.68 alatt ért köbre a nürburgringi Nordschleifén, nem marad más, mint hogy a két gyár átkokat szórjon egymásra és gyanúsítgassák a másikat mindenféle ordas csalással. Akinek meg futja akár GT-R-re, akár 911-esre, az örülhet, mert bizony révbe ért. Akinek meg csak a poszter, vagy inkább a monitoron beállított háttérkép jutott, annak is lehet boldogsága: az hogy még ma is gyártanak ilyen gazdag történelmű autókat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    T. Hollósy

    Köszönöm a válaszát. Teljes mértékig megértem, tiszteletben is tartom hogy milyen szókészletet használ, elvégre ez az iromány az Ön szellemi terménye, joga van “közérthetőbbé” formázni a megfogalmazásait. Sajnos én is napi szinten szembesülök vele, hogy egyre több a Taigetosz pozitív barom, ill. a funkcionális analfabéta, persze hogy velük is szót kell érteni, feldolgozhatóvá tenni a szöveget. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy az említett kifejezések negatívan befolyásolják az oldal szakmai színvonalát. De vegyük figyelembe, hogy
    1. Belepofázási jogom nem sok van (sőt a nullával egyenlő)
    2. Én voltam az egyetlen akinek szemet szúrt, “többség dönt” alapon is jól van úgy megírva ahogy van, érthető a szöveg.

    Szőrszál hasogatni nem akartam, ahhoz a meglátásomhoz tartom magam, hogy a színvonalnak nem megfelelő kifejezések.

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    Kedves Gery3!

    Köszönöm a hasznos kiegészítést, csak ez nem a szakbarbár fizikusok időszakos kiadványa. Igyekszem az igényes köznyelvben bevett formulákat használni és szakszavakat csakis akkor, ha szükség van rájuk, mert a cikkben hangsúlyosak, esetleg az értést segítik.

    Üdv.

    HB

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    T. Hollósy:
    [i]“A motor súlya 200 kiló volt, ereje 160 lóerő, amit …”[/i]

    A motor súlya nem lehetett 200 kilo, mert a kilo az nem mértékegység. Az csak egy praefixum, ami az ezret jelöli. Vagy 200 kiloNewton (és ez a helyes a súly mértékegységnek), vagy 200 kilogramm, de az meg nem a súlya hanem a tömege lesz a motornak.

    160 lóerő nem lehetett a motor ereje, mert az a teljesítmény mértékegysége. Szóval a teljesítménye volt 160 lóerő (amit át lehet számolni kilowattba, de kiloba semmiképp).

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    Igen, Ár-érték arányban nagyon jó. De nem érdemes belemenni ebbe a “ennyi pénzből ezt meg ezt”, mert aztán azt is lehet mondani, h az is hülye aki GT-R vesz, mert a GT-R árából veszek egy használ 370z-t, és még fel is tuningolom 600 Le-re, aztán jön valaki azzal h az is hülyeség, mert annyi pénzből veszek egy elsőgenes 3.2 TT quattrot, és azt is fel lehet húzni 600 Le-re, és még marad is pénz, a sor végén meg ott lesz majd valaki, aki egy Ariel atom- szerű vázba beb*szott egy 6.2-es Corvette motort, kevesebb mint 1000 kg össztömeggel lealáz mindent, kevesebb pénzből mint a GT-R. Ezért nincs értelme belemenni ebbe a “ha ennyi pénzem lenne inkább ezt meg azt tuningolnám”.

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    Akár a Nür. köridőket is megemlíthetted volna… 🙂 Ez a “nagyot mondás” a Renault-csoport miatt van, előtte nem csinált ilyet a Nissan (lásd: Ren. Meg. RS Trophy, ami 4-500 Le-s Ferrarikat lever a ‘Ringen.)

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    Valóban így van.
    A legjobb ár értékű sportkocsi.
    Az egyik kedvencem, de ettől még nem kéne valótlan adatot megadni a gyorsulásra.
    Értem én, hogy jól hangzik a 3mp alatti idő, de teljesíthetetlen. Így megadni pedig nem korrekt.

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    Hát, ha a földön járásról beszélünk, akkor valaki mondjon egy sportgépet 30MFt-ig, bármilyen márkát, ami lenyomja a GTR-t gyári állapotban. Ha pedig a kétszer ennyibe kerülő német vagy olasz paripák árkülönbözetének csak kicsiny hányadát rálapátoljuk GTR tuningra, akkor már nem egy ligában lesznek tuti.
    Láttam a neten több videót, ahol a Bugatti Veyront, lazán leveri, kevesebb mint tizede árból, lehet utánanézni – a szó szoros értelmében is… Láttam már 2500 LE-s változatát is. Ennyi pénzért nem kapni más gyártótól ami minden tekintetben mellé tehető – szerintem.

  • 2017.10.28. at 23:59
    Permalink

    Nagyon szimpatikus az új GT-R, de a korrektség végett érdemes megjegyezni, hogy ha jól tudom még egy tesztelőnek sem sikerült bevinnie 3mp alá az autót 100-ig.
    Gyorsulási versenyben meg szinte mindig veri a Porsche turbó, legalábbis jelenleg.
    Kár érte, de azért nem ártana a földön járni. Az ilyen nagyot mondásban nem kell a többieket (főleg a németek) utánozni.

Vélemény, hozzászólás?