Élmény a javából! BMW i8 teszt

BMW i8 teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Háromhengeres benzinmotorral és szintetikus motorhanggal is hatalmas élmény a BMW i8. Aki vezette vagy akár csak hallotta, vigyorgott, mint a vadalma.


Ezt azért nem gondoltuk. Úgy voltunk a BMW i8-cal, mint parasztbácsi a műrepülővel, tudtuk, tudtuk, de azért ezt nem gondoltuk volna. Nem gondoltuk volna, hogy ennyire egységesen fogunk rajongani a háromhengeres sportautóért. Akik beleültünk, mind egységesen leborultunk előtte, s az i8 nem csak az eddig alig eltelt év, az évtized eddigi legnagyobb autós élményének számít. A BMW valóban nagyot alkotott, s látszik az autón, hogy ebbe aztán tényleg apait-anyait beleraktak.

Különleges, de használható. Az egész egy technikai csemege, minden részlete az, de ennek ellenére minden eleme pofonegyszerűen használható. Alumínium-magnézium vázra épül a szénszálmerevítéses műanyag karosszéria, ami szárnyas ajtajával valóban igényel egy kis leborulást. De persze telis tele van további műszaki csemegékkel is az autó, ami nem mellesleg keresztben beépített farmotoros. És az a motorka egy háromhengeres TwinScroll turbós, közvetlen befecskendezésű 1,5 literes, olyasmi, amit a Mini Cooperben is próbálhattunk már, csak itt 231 lóerős. Hajtás pedig elöl is van, 131 lóerős villanymotor hajtja az első kerekeket, összesen tehát 362 lóerő áll rendelkezésre, sőt, hátul még a 11 lóerős villanymotor is rá tud egy kicsit segíteni, ha egy padlógázas gyorsítás azt igényli. Nyomaték is van bőven, hátul a turbós benzinmotor 320, elöl a villany 250 newtonmétert ad.
Nem csak papíron erős. Az i8 az az autó, ahol egyáltalán nem tűnik kamunak a teljesítmény. Kezdjük ott, hogy iszonyatosan alacsonyan ülünk, a tömegközéppont mindössze 46 centiméternyire van a földtől, fenekünk sem sokkal távolabb. A tömegeloszlás tökéletes, 50:50 arányú a tengelyek között, s az a tömeg sem vészesen magas, mindössze 1485 kg, amit az üres autó jelent. Oké, ez nem szerény, de a két motoron túl van egy 7,1 kWh-s, konnektorból tölthető, meg persze menet közben, főként fékezéskor is töltődő lítium-ion akkumulátor is, ami 37 kilométeren át emissziómentes üzemet is tud adni. Az i8 amúgy elég jól mozog a kézzel is kapcsolható eDrive üzemmódban is, úgy 120 km/óra lehet a végsebessége, s a forgalom ritmusát városban, országúton is simán tudja tartani. Különlegesség, hogy ha az alapáras navigációba címet írunk, a fedélzeti elektronika automatikusan úgy osztja be a töltést, hogy az út egészét tekintve a leginkább környezetbarát módon autózhassunk, a lassú, városi menetekhez tartalékolja az emissziómentes üzemet.
Hirdetés

Sport mód. Bár az i8 alapból sem egy lomha autó, s padlóig taposott gázpedálra mindig heves gyorsítással és gyönyörű, szintetikus, részint hangszórókból, részint kipufogó(k)ból érkező, V8-ast idéző motorhangot ad, de ha a váltókart balra húzzuk, akkor bizony még egy kicsit keményebb lesz ez a motorhang, átváltozik a teljesen digitális műszerblokk képe, kapunk fordulatszámmérőt, s maximális teljesítményre kapcsol az autó. A 4,4 másodperces gyorsulás még nem szupersportautós, az i8 nem az, inkább csak egy dinamikus túraautó, ami azért gyomorral is jól érezhető dinamikát tud adni. Mindezt úgy, hogy a konnektoros töltéssel, annak 37 kilométeres emisszió- és fogyasztásmentes üzemével 2,1 l/100 km vegyes fogyasztást ad. Ez persze felejtős a gyakorlatban, de 7,5 literes fogyasztással akkor is kalkulálhatunk, ha épp nemigen tudjuk tölteni. Autópályán akkor is az utóbbi érték körül fogyaszt, ha a benzines 130 km/órás tempónál is csak 3000 1/perc körül forog.
Ingyenes parkolás. A konnektoros tölthetőség jelenleg sok előnnyel jár, számos helyen ez adhat felmentést a dugódíj, illetve behajtási díj alól. Ilyen itthon mondjuk (szerencsére) még nincs, viszont az i8-cal is ingyen tölthetünk és parkolhatunk számos helyen. Ez is előny, de még nagyobb előny, hogy bár egy csöppet sem feltűnésmentes, szárnyas ajtóin és vaskos küszöbein keresztül ráadásul nem is túl egyszerűen megközelíthető autó, ám a hétköznapi használhatósága meglepően jó. Csaknem 4,7 méteres hossza miatt mondjuk helyigénye bőven van, de alapáras tolató- és feláras 360 fokos kamerarendszerével meglepően könnyű vele parkolni. És ez, valamint az is megdöbbentő, hogy az elöl kettős keresztlengőkaros, hátul ötkaros független futómű a malomkőnyi, 20 colos, elöl 195/50, hátul 215/45 méterű abroncsokat hordó kerekekkel egészen megdöbbentő csillapítást ad. Közben persze stabilitást is ad bőven, hiszen hova dőlne a nem egész 1,3 méter magas, de csaknem 1,95 méter széles karosszéria.

Élhető. Bár az utastér mindössze 2+2 üléses és hátul iszonyatosan szűk, az i8 olyan élmény, olyan hangja van, hogy még magam is el tudtam viselni ott egy Eplény-Budapest távot. Közben kár, hogy a jobb egyben ülő utas is olyannyira előre kényszerül húzni az ülését, hogy igazán neki sem jó, de mindez bőven megéri azért, hogy egyszer a volán mögé kerüljünk. Mert az i8-cal úgy lehet élményautózni, hogy utána tankoláskor nem kell vészes árat fizetni, csak annyit, mint egy 1,5 literes turbós benzinessel. De annál azért nagyságrendekkel komolyabb élményt kapunk. Persze nem annyira nyers, nem annyira brutális, mint egy szupergép, de így is bőven elegendő.
Mindenkinek tetszik. Az i sorozattal egyértelműen jó lóra tett a BMW. Ha a márka egyes modelljeihez csatlakoznak is negatív sztereotípiák, az i sorozattal ez teljesen elfelejtődött. Az i3-ra mindenki mosolyog, az i8 mindenki állát leejti. Koros Astra F-ből, Golf III-ból, Bangle-féle (E60-as) ötös BMW-ből egyaránt tetszésüket fejezték ki a szemlélők, de egy rendőr Astrából is heves lassítást és azonnali visszafordulást váltott ki a parkoló, nyitott (szárnyas) ajtajú i8 is. Készültem is a papírokkal, hogy miként került hozzám az osztrák rendszámos tesztautó, ám a járőrök nem azokat kérték, hanem csak a szemle lehetőségét: „Jöhetünk nyálat csorgatni?”.
Nyálcsorgatás. Az bőven volt, elvittük biztonságos keretek között, a Hungaroring vezetéstechnikai centrumjába is az i8-ast, ott próbáltuk körpályán, csúszós műgyantán, de még friss hóban is, s azt kell mondjuk, az i8 még kikapcsolt ESP-vel is megdöbbentően kezes, már-már bolondbiztos. Csomagtere persze parányi, mindössze 154 literes, hátul Isofix-gyerekülésrögzítő is van benne, egyértelműen a kéne kategória, sokak számára, hiszen jelenleg úgy is sorban állnak érte a vevők, hogy alapára 40 775 000 forint. Csodás volt vele az együtt töltött idő, de a sorba azért most még nem állok be érte.
Értékelés
Pozitív
Vérpezsdítő motorhang, akár emisszómentes, takarékos üzem, brutális gyorsulás, egyedi forma, kényelmes futómű és elülső ülések
Negatív
Ár, korlátozott helykínálat hátul, jelképes csomagtér
Árak
Tesztautó ára
0 Ft (2015.02.12.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1499 cm3
Teljesítmény:
170 kW (231 LE) 5800 1/min-nél
Nyomaték:
320 Nm 3700 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
4,4 s
Végsebesség:
250 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
2,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4689 mm
Szélesség:
1942 mm
Magasság:
1293 mm
Saját tömeg:
1485 kg
Össztömeg:
1855 kg
Terhelhetőség:
370 kg
Tengelytáv:
2800 mm
Karosszéria-kivitel:
kupé
Csomagtér:
154 l
Belső szélesség elöl:
1530 mm
Belső szélesség hátul:
1335 mm
Belmagasság elöl:
860-950 mm
Belmagasság hátul:
790 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
70 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
390 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin üzemű
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
1499 cm3
Hengerek/szelepek száma:
3/12
Sebességváltó:
automata - 6 fokozatú
Nyomaték:
320 Nm 3700 1/min-nél
Teljesítmény:
170 kW (231 LE) 5800 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
250 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
4,4 s
CO2-kibocsátás:
49 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
2,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,2 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
67 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Ja, még valami. Szóval azért tetszenek nekem a BMW-k, csak nem a maiak. Lehet, hogy eretnek vagyok, de nekem az eddigi legszebb BMW a Bangle-féle E60. Na az nagyon adta nekem, örök kedvenc… 😀

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Egyetértek Menőmanóval, mert az akksilemerülés problémája már az I3-nál is előjött:
    http://totalcar.hu/magazin/hirek/2014/10/13/veszelyes_hiba_a_hipszter-bmw-ben/

    Pontosan lejtőn, előzés közben gyengült el drámaian az I3, ami azért valljuk be, nem valami biztató. Igaz, hogy itt más azért a hajtáslánc, de attól még egy fékezésmentes hajtós rész után, ahol nem tud dolgozni a regeneratív fékrendszer, simán előjöhet a rendszer gyengülése, amit több külföldi lap is említ.

    De nincs is ezzel semmi baj, a gond ott volt az I3-mal, hogy gyakorlatilag bárminemű figyelmeztetés nélkül történt a dolog.

    Nekem még néhány dolog azért odavert rendesen I8 témában. Többek között az első “motorháztető” felnyitása, illetve az ablakmosófolyadék betöltése. Na, ezek kritikán aluli megoldásokat takarnak.

    Érdemes megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=2Eps7ej7hrU#t=153

    És nem, nem vagyok irigy senkire, mert akkor sem kellene egyik sem, ha megtehetném. Számomra mindkét modell nagyon csúnya, ízlést pedig nem ugyanazt kapjuk ugyebár… 😀

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Kempelen Vs Menőmanó!!!

    Fejezzétek már be b+ kur* szánalmasak vagytok.
    Mindenki írja le a szubjektív véleményét, mi tudatlanok meg elolvassuk azt ennyi.
    Mire jó ez????
    Ki van a f*m az ilyenekkel már, írjatok arról amiről kell.

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    tipikus majomkodásra való 😀 nem sportgép ez…1.5-ös motorral? 😀 41 millióért? :D:D:D:D még mindig szakadok a röhögéstől :D:D:D apám, abból olyan porkét kapsz, 25x kifujja ennek az orrát….de még sokkal inkább tesla-t vennék (ha már elektró), mint ilyen bohócgépet, milyen kerekek vannak rajta? 185-ösek? :D:D:D:D Vagy lambó, ha már mindenképp sportgép és 2 ülés.

    Kempelen : majd 10 év múlva meglátjuk mennyit ér használtan és hogy ki tud a közelébe kerülni, csak nehogy az legyen, hogy majd a kutyának sem kell, csak a méh-be! :D:D:D:D
    Sportgépnek értelmetlen/használhatatlan, hibridnek mindennapra szintén és ezt ennyi millióért..szuper párosítások! 😀

    A nagy érdeklődést betudom annak, hogy a formája nem rossz és újdonság (bár a virsli gumik nagyon viccesek még mindig meg az idétlen hátsó denevérszárny) plusz mert bmw, plusz sok a hülye újgazdag, térjünk vissza rá mondjuk 5-6 év múlva, h elektróban ki a jobb..én tesla-ra tippelek akkor is (most egyértelműen tesla az első), bmw-nek még sokat kell hozzá tanulnia.
    Idétlen denevérszárny nélkül, normális sportautós gumimérettel és egy 400 lovas biturbóval ez a gép teljesen jó lenne akár most is, a 8-as széria utódjaként, ha meg az elektromos hajtás is kiforront lesz a bmw-nél, akkor jöhetne a komolyabb hibrid…de így…37km-t tud menni elektromosan, áhhhh kivagyok ezen nem bírom :D:D:D:D:D P85D tulajok most nagyon röhöghenek, akik megrendelik ezt a műmájer”sport”propelleres 😀 inkább vennének M4-et 😀

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Borítékoltam ezt a válaszodat, de tudod hülyékkel nem vitatkozom többet. Így veled sem. A sas nem fog legyet…
    Azért azt a hülyeséget gondold át, amit problémaként felvetettél. Vagy kérd meg, hogy töröljék. 😀

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Látod nem hiába vagy te esztelen kempelen.
    Mindig rászolgálsz a nevedre.
    Az a legszánalmasabb amikor valaki okoskodik, de fingja sincs a dolgokról. 🙂

    • 2017.11.23. at 11:17
      Permalink

      Sport üzemmódban tisztán benzines hajtással feltölti az akkumulátort elég hamar…és megint elektromosan is lehet haladni ,7,1 literes fogyasztást is el lehet érni…a 37 km elektromos hatótáv elegendő a városban..a csupán elektromosan működő autónál nincs nagy biztonság,ha elfogyott az “elektromos üzemanyag”…csak a töltés marad…elég macerás egy nyaralást megszervezni egy elektromos autóval,ha pl.7-800 km szeretnénk megtenni…Az 1,5 literes motor nem fogyaszt annyit mint pl.egy lamborghini ami persze egy szuper sportautó,de a fogyasztás 14,7 liter/100km alatt nem kalkulálható…a 362 lóerő elegendő ahhoz,hogy gyorsan tudjunk mozogni…összkerékkel télen is használható és nem olyan kényes mint más sportautók,amihez már fűtött garázs kell stb.ez egy szimpla hétköznapi autó…a funkcióját illetően nem igényel semmi extrát…egyébként a bmw 100ezer km-ig garanciát vállal az akkumulátorért vagy 8 év garancia 100 ezer km-ig,sajnos nem tudom a tesla is hasonló konciciókkal bír…Az autó lényege: kevés fogyasztás “sportautó funkció-hatás”,elektromos hajtás városban,nem
      Dízel! karbonvázas ld.versenyautók,dizájn ízlés kédése,az ár magas az új autónál,biztosítás,adó,szervíz szempontjából kedvezőbb,mint egy lambo vagy porsche..összefoglalva reagáltam több véleményre is!

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    [i]“Ha lemerül az akku, akkor szívás van, hiszen még egy igazi pályanapot sem lehet vele abszolválni egy hosszabb húzós útról nem is beszélve. Az 1,5-ös motor meg a vicc kategóriája. Szánalmas egy ilyen autóban.”[/i]

    Ebből látszik, hogy halvány lila gőzöd sincs. De nem gond, mert életedben nem fogsz ennyi pénzt keresni, de annyit se, hogy valaha használtan a közelébe menj. Ez az élet igazsága! :-DDD

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Lehet rajta vitatkozni, hogy túlárazott vagy nem, de minden viszonyítás kérdése.
    Szerintem is túlárazott, úgy ahogy a legtöbb BMW. A tudásához képest mindenképp.
    Az, hogy van aki megveszi az nem mond ellent ennek, hiszen mindig voltak, vannak és lesznek olyan gazdagok, akiknek 5-6 millió indokolatlan plusz nem számít.
    Ez egy magamutogató autó. Akik ilyenek azoknak jó.
    Ha lemerül az akku, akkor szívás van, hiszen még egy igazi pályanapot sem lehet vele abszolválni egy hosszabb húzós útról nem is beszélve. Az 1,5-ös motor meg a vicc kategóriája. Szánalmas egy ilyen autóban.

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Tipikus bömbös. Nevetségesen túlárazott, teljesen értelmetlen környezetszennyező trágya. Mint szokásosan, a legprimitívebb véglényeket célozza. 15 miskánál egy fillérrel sem ér többet de értelme akkor is nulla lenne.

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Mennyire életszerű az, hogy egy család ezzel megy együtt bevásárolni és kell a nagy csomagtér.
    Legalább ne lett volna beírva negatívumba a csomagtér meg a hátsó üléssor egy sportautó esetén ahol szinte senkit se érdekel, mert ezzel csak az autósújságíró magáról állít ki egy bizonyítványt, hogy olyan dolog is hiba neki ami senkit se érdekel.

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Dehogy van túlárazva. Ha túl lenne, akkor raktáron állnának az autók, de várni kell rájuk.
    Drága a többségnek, ennyi. nem ez az egyetlen ilyen termék. Nem kell mindenkinek i8-at vennie és kész. Lehet nélküle élni. (De minek????)

  • 2017.10.28. at 21:37
    Permalink

    Egyenlőre a bmw i sorozata igen erősen túl van árazva. BMW fetisiszta milliomosokon kivül nem tudom igazán hogy kit tudnak majd megnyerni vele. Átlagembernek még nyugateurópában sincs ennyire kolbászból a kerítés.

Vélemény, hozzászólás?