Gyári védelemmel nehezíti a katalizátor tolvajok életét a Toyota

Egy acélpajzzsal állítaná meg a tolvajokat a Toyota

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Világszerte elterjedt bűnözési forma a katalizátorok eltulajdonítása, ami ellen a Toyota is fellép, egy szerényebb ráfordítással komoly anyagi kárt úszhat meg a tulajdonos.

Néhány hónapja írtunk róla, hogy az Egyesült Államokban is komoly problémát jelentenek a katalizátortolvajok, a Toyota modelljei pedig különösen érintettek. A gyártó az autóinak védelme érdekében a MillerCAT nevű céggel közösen fejlesztett egy pajzsot, ami először idén lesz elérhető, de nem csak a Toyota, hanem a Lexus típusaihoz is. A 2023-as modellek közül elsőként a Prius extralistáján jelenik meg a védelem (egyelőre csak az Egyesült Államokban). A hibrid kompakt különösen veszélyeztetett, mivel az átlagosnál több nemesfémet tartalmaz a katalizátora, ezért vonzó célpont a bűnözők számára. Az alumíniumból és acélból készült pajzs a gyári rögzítőpontokhoz illeszkedik, így nem kell plusz lyukakat fúrni az autóra. A rosszban sántikálók dolgát nehezíti, hogy egyedi, hamisíthatatlan csavarkészlettel rögzül a védelem, így nehezebb és hosszadalmasabb az eltávolítás. A pajzs ára is emészthető, mindössze 140 dollárba, azaz 56 ezer forintba kerül, egy új katalizátor viszont milliós tétel.
Hirdetés
A koronavírus alatt megszaporodtak a lopások, ami annak köszönhető, hogy a pandémia feltornázta a nemesfémek árát. A tavalyi év első félévében csak Houstonban több mint 6000 katalizátort loptak el. Az amerikai piac sajátossága, hogy rengeteg SUV és pickup fut az utakon, a nagyobb hasmagasságú járműveket még emelni sem kell, aláfeküdve pillanatok alatt kivágható a katalizátor.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?