Az oroszországi Kamaz gyár a börtönből szerezne olcsó munkaerőt

Íme az orosz módszer a munkáshiányra: rabokat állítanának a gyártósor mellé

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Világszerte rengeteg üzem küzd munkaerőhiánnyal, amire az orosz Kamaz teherautógyár egy szokatlan megoldással rukkolt elő. Minek jól fizetett alkalmazott, amikor ott a kiaknázatlan munkaerő az orosz börtönökben?

A Reuters értesülései szerint Sergey Kogogin, a Kamaz CEO-ja nem fogja hagyni, hogy a munkaerőhiány miatt álljon le a termelés: Oroszország legnagyobb teherautógyárában rabokat tervez alkalmazni, ha nem tudják máshogy megoldani a szükséges munkaerő pótlását. Döntés még nem született, de már egyeztetnek a börtönökkel a megvalósításról az országban működő börtönmunka program keretei között.

A szokatlan módszerre minden bizonnyal szükség van, ugyanis jelenleg több, mint 4000 alkalmazott hiányzik a Naberezhnye Chelny gyár zavartalan működéséhez.

A helyi lakosok alkalmazásán túl már üzbég vendégmunkásokat is tömegesen foglalkoztatnak, ám közülük rengetegen a járvány miatt nem tudtak dolgozni, vagy az országban maradni. Éppen ezért olcsó, helyben elérhető munkaerőre van szükség, így kerültek a cég látókörébe a környékbeli börtönök. Hogy végül megvalósítják-e az ötletet az főként a Daimler érintettsége miatt kérdéses: az orosz vállalat 15 százalékát birtokló németek nem támogatják a kezdeményezést, ám jó eséllyel nem lesz más választás, mint rabokat dolgoztatni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?