Leverték a villanyautók a dízeleket európai eladások terén

Júniusban több villanyautót vásároltak a kontinensünkön, mint amennyi dízelt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még a dobogóra sem került fel a dízel, a benzinüzemű autók után a villanyautók mellett az öntöltő hibridek is jobban szerepeltek.

Az EU tagállamokban mindösszesen 13,4 százalékos részesedéssel zártak a dízelek idén júniusban, ami lényegesen kevesebb az egy évvel azelőtti 17,4 százaléknál. Ennek köszönhetően a tisztán elektromos modellek 15,1 százalékkal - a történelem során először - jobban teljesítettek. Mindez azonban csak a dobogó harmadik helyére volt elég, az öntöltő hibridek ugyanis 24,3 százalékkal vitték haza az ezüstérmet. A dízeleknek egyedül a konnektoros hibrideket sikerült túlszárnyalniuk, ezek a modellek mindösszesen 7,9 százalékos részesedést értek el.
Hirdetés
Az ACEA kutatása szerint a koronát egyértelműen a benzinesek kapják, a vizsgált időszakban ilyen erőforrással kelt el az EU-ban az új autók 36,3 százaléka. Hozzá kell azonban tenni, hogy a teljes EU csökkenő tendenciája ellenére Németországban és közép-kelet Európában is növekedett a dízelek aránya, romániában például az eladott autók 22,4 százalékát gázolaj hajtotta a vizsgált hónapban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.07.26. at 06:42
    Permalink

    Majd akkor kezdjünk “hallelujázni”, ha a támogatások kifutottak, és mindenkinek saját forrásból kell finanszírozni.
    A szabad döntés joga az eu-ban, már rég meghalt.
    (azon túl hogy mindenféle akkumulátoros jármű, életciklust tekintve nem zöldebb, sőt)

Vélemény, hozzászólás?