Ogier az új király, Loeb búcsúzóul esett egy nagyot

Tetőn végezte minden idők legjobb ralipilótája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogy az borítékolható volt, a Francia ralin Ogier megkoronáztatott, viszont az, hogy győzött is az elzászi aszfalton, több mint meglepő. Loeb mester buktával búcsúzott.


Sébastien Ogier és navigátora úgy indult el a Francia ralin, hogy tuti meglesz az első világbajnoki cím, s hamar meg is lett, hiszen már a csütörtöki Power Stage-en eldőlt a dolog. Ogier megérdemelten ért a csúcsra, számtalanszor bizonyította már tempóját, és hát okosan is igazolt. Át a Citroëntől a Dakar- után a WRC-trónra törő Volkswagenhez. Okosan, mert tavaly "csak" tesztelgette a Polo WRC-t, plusz egy Skoda Fabia S2000-essel végigkocsizta a helyszíneket - adatgyűjtésileg. Idén pedig tönkreverte a mezőnyt.
Hirdetés
Szóval a 2008-as JWRC-bajnok már abszolút világbajnoknak is mondhatja magát, nem sokkal 30. születésnapja előtt. És továbbra is Franciaország adja a győztest, immár tizedik esztendeje. Az elmúlt 9 évben ugye az a Sébastien Loeb uralkodott, aki most elvileg utolsó raliján vett részt. Nos, a jövőre már a WTCC-ben igyekvő mester nem úgy búcsúzott, ahogy tervezte, mert jól tetőre rakta a DS3-at. A vasárnapi első gyorson. Négyen voltak 5 mp-en belül (Latvala, Sordo, Ogier és Loeb), sietett, az eső esett, az út csúszott, sok volt, eldobta. Be a fák közé. Ő is ember, néha ő is hibázik. "A negyedik helyen álltunk, tövig nyomtam a gázt, szerettem volna győzni. Egy gyors jobbosban elvesztettem az autó hátulját, s ennyi volt. Sajnálom a nézők és a csapat miatt" - mondta Loeb, akire szülővárosában, Haguenauban és a strasbourgi finisben is rengetegen vártak, s akinek nullázása azt is jelenti, hogy vélhetően a konstruktőri cím dettó a Volkswagené lesz. Az alábbi videón 1:07-től látható a baleset.

Különben a 20 szakaszból és 312 szelektív km-ből álló ralit Ogier nyerte, s nem az aszfaltmenő Sordo vagy Neuville, ami üzenet a Volkswagentől és az eddig inkább "csak" murván vagánykodó Ogier részéről is. Lehet, hogy a következő évek róla szólnak majd? Lehet bizony. Úgy fest, Neuville az, aki elkaphatja. Vagy az ex-F1-es Robert Kubica? A lengyel fenomén mindenesetre bajnok lett a WRC2-ben, nem semmi. A folytatásban: Katalán rali, a szezon utolsó előtti versenye október 24-27. között.

A Francia rali végeredménye (élcsoport)
  1. Ogier, Ingrassia (francia, Volkswagen Polo R WRC) 2:53:07.6 ó
  2. Sordo, Del Barrio (spanyol, Citroën DS3 WRC) + 12.2 mp
  3. Latvala, Anttila (finn, Volkswagen Polo R WRC) + 19.5
  4. Neuville, Gilsoul (belga, Ford Fiesta RS WRC) + 1:14.1 p
  5. Novikov, Minor (orosz, osztrák, Ford Fiesta RS WRC) + 3:10.9
  6. Hirvonen, Lehtinen (finn, Citroën DS3 WRC) + 3:37.7

Az egyéni vb állása (élcsoport)
  1. Ogier, Ingrassia (francia, Volkswagen Polo R WRC) 238 pont - már világbajnok
  2. Neuville, Gilsoul (belga, Ford Fiesta RS WRC) 143
  3. Latvala, Anttila (finn, Volkswagen Polo R WRC) 125
  4. Sordo, Del Barrio (spanyol, Citroën DS3 WRC) 117
  5. Hirvonen, Lehtinen (finn, Citroën DS3 WRC) 111
  6. Östberg, Andersson (norvég, svéd, Ford Fiesta RS WRC) 81

A konstruktőri vb állása (élcsoport)
  1. Volkswagen Motorsport 339 pont
  2. Citroën WRT 259
  3. Qatar WRT Ford 157

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?