10 év feletti autókba is fejlett olaj ajánlott már

Fizetett hirdetés

Három kenőanyag-javaslat egy 12 éves SEAT Cordobához

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk 12 éves SEAT Cordobája ajánlott kenőanyaga kapcsán érdeklődött. A modellen túl azért érdekes a kérdés, mert autója jól mutatja, a 10 év feletti autókhoz is modern olaj kell már.

A KSH adatai szerint tavaly év végére 14,2 évre nőtt a hazai autópark átlagos életkora. Ez egyrészt nyilván elszomorító érték, hiszen jól mutatja azt, hogy a legtöbb hazai magánvásárló nem tud magának új autót vásárolni, hanem kénytelen beérni használttal, melyből temérdek érkezik be (zömében 10 év feletti életkorral) az országba, ugyanakkor azt is mutatja, hogy a "régen minden jobb volt" vélekedéssel ellentétben a modern autók bizony tartósabbak. Igenis érdemes egy 10 év feletti, tehát a hazai autópark átlagos életkorát még csupán közelítő autónak is megadni a gyárilag előírt karbantartást, hogy az minél tovább szolgálhasson. Olvasónk ezúttal egy 12 éves SEAT Cordoba ajánlott kenőanyaga kapcsán kérdezte a Motorolajdoktort, aki a jobb hidegüzemi kenés érdekében az eddig alkalmazottnál alacsonyabb viszkozitású kenőanyagot javasolt. Utóbbit egyéb modelleknél is érdemes figyelembe venni, ha alternatívaként kétféle olaj is meg van adva a gépkönyvben (vagy a kenőanyaggyártók katalógusaiban).
Tisztelt Motorolajdoktor!
Kérem, legyen szíves javaslatot tenni az alábbi autó motorolaj típusára: SEAT Cordoba, 1,4 benzines, 2007 évi (13 éves, 84 000 km), eddig 10W40 olajjal futott és nem eszi az olajat.
Köszönettel:
Cs.János

Hirdetés
Üdvözlöm János,
Én a félszintetikus (vagy akár ásványi) 10W40 helyett egy teljesen szintetikus 5W40-et ajánlanék inkább az autóhoz.
A pontos márka kiválasztása mindenkinek az egyéni "hitvallása". Én azt gondolom, hogy az Eneos, Motul, Castrol trió gyártja jelenleg a legjobb minőségű olajokat.
Ilyen módon írok pár, az autóba való olajat:
  • Eneos Premium Hyper 5W40
  • Motul 8100 X-Cess 5W40
  • Castrol Edge 5W40
üdv.
Olajdoki
A motorolajokkal kapcsolatos kérdéseket várjuk a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?