3500 ház áramellátását biztosíthatja a gigantikus dízelmotor

Cummins QSK95: 95 literes dízelmotor 4000 lóerővel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az amerikai Cummins a nagyméretű, nagyteljesítményű dízelmotorok specialistája, legutóbbi termékük 16 000 Newtonméterrel vonatokat is elhúz.


Még a Goodwood Festival of Speed sokat tapasztalt közönsége se látott akkora és olyan erős motort, mint, amilyet az idei rendezvényen állít ki a világszerte 44 000 főt foglalkoztató, dízelmotorokat tervező, gyártó, értékesítő és szervizelő amerikai Cummins.
Hirdetés
A Cummins QSK95 dízelmotor felhasználási területe persze nem hagyományos, hatalmas bányákban dolgozó, 400 tonna feletti teherbírású, többemeletes teherautókba és irdatlan méretű dízelmozdonyokba szerelik be a gigászi gázolajost. Számai önmagukért beszélnek: 95 literes hengerűrtartalom 16, egyenként közel hatliteres hengerre leosztva, 4000 lóerő feletti teljesítmény és 16 000 Nm-t meghaladó csúcsnyomaték...

Persze előfordulnak esetek, amikor ez, a józan ésszel felfoghatatlannak tűnő teljesítmény is kevésnek bizonyulhat, de a cég erre is kínál nemsokára megoldást, amikor bemutatják az erőmű várhatóan QSK120 nevet viselő, ennek megfelelően 120 liter lökettérfogatú, 20 hengeres, logikusan 5000 lóerőnél is izmosabb változatát. A mellékelt videón megtekinthető a QSK95 hivatalos leleplezésének igazán ihletett pillanata, a filmben be is röffentik egy időre a motort, mely az egyik cégvezető jellemzése szerint generátorként használva akár 3500 brit otthon áramellátását is képes lenne megtermelni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?