40 éve készül a Lada Niva

Tavaly teszteltük újként, idén 40 éves a Niva, vagyis a 4x4

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nagy az ünnep a Ladánál, az oroszok a Niva gyártásának 40. évfordulóját ünneplik. És mi mással is tehetnék ezt, mint egy különkiadással, mivel a 4x4 lényegében változatlan formában azóta készül.


Idén ünnepelhetjük a Lada Niva, valamikori Taiga, most pedig 4x4 néven ismert terepjáró 40. évfordulóját. A gyártás pontosan 1977. április 5-én indult meg Togliattiban, ahol tavaly decemberig készült a háromajtós karosszériával készülő Niva. Azóta is gyártják természetesen töretlenül, csak egy tető alá hozták a többi Lada modellel, valamint az ötajtós karosszériával készülő 4x4 gyártásával. Tavaly tesztelhettük is a Magyarországon frissen értékesítésbe kezdett Lada klasszikus modelljét, ami az 1994-es frissítés óta – ekkor váltott hátul fekvő lámpákról állókra – szinte változatlan formában készül.
Hirdetés

Az évfordulóra a Ladánál készültek egy kis aprósággal, méghozzá egy különkiadással. A 4x4 40th Anniversary Edition modell a sok kis apró kiegészítővel tiszteleg saját maga előtt. Kapott kis plakettet hátra, a sárvédőkre, de még a kesztyűtartóra is. Emellett krómozott, 4x4 feliratos küszöbléceket, világos varrású bőrborítású légzsák nélküli kormányt , továbbá világos műbőrrel, rajtuk dombornyomott feliratú kárpittal borított üléseket és ajtókárpitokat is kapott. Az évfordulós modellből stílusosan 1977 példányt gyártanak, amiknek egyedi sorozatszámát a kesztyűtartó plakettjére írják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 19:56
    Permalink

    A fotókat nézegetve komolyan fantáziálgatni kezdtem, milyen jó lenne lemenni a dzsindzsába egy jót nivázni:) Boldogsághormonból nem lenne hiány, az biztos. Van azért ebben valami szívet melengető: “Anniversary” feliratokkal díszített Lada… Van okuk ünnepelni a gyáriaknak, én is csatlakozom hozzájuk, mint Lada-rajongó:)

Vélemény, hozzászólás?