5500 villanyautó-töltőt épít 700 millió euróból az Ionity

A BlackRock befektetésének hála 1500-ról 7000-re nő az Ionity villámtöltők száma 2025-re

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

255 milliárd forintnyi euróból bővül Európa villámtöltő-hálózata. A forrást a BlackRock és az Ionity részvényesei adják, a BMW csoport, a Daimler, a Ford, a Hyundai-csoport és a Volkswagen-csoport közös hálózata így 7000 töltővel rendelkezhet 2025-re.

A 2017-ben, nagy autógyártók összefogása nyomán alapított vállalat európai bővítése nem akármekkora számokkal operál, 3 éven belül közel ötszörösére növelné a minimum 350 kW teljesítményű egyenáramú töltőinek számát az Ionity. Ahogy eddig is, a töltők főként a forgalmasabb autópályaszakaszokon kapnak majd helyet, de fontos szempont a felhasználói élmény javítása is. Ennek okán több úgynevezett "oázist" is létrehoznak majd, amelyek amolyan útszéli pihenőként funkcionálnak majd, hogy ne csak az autók, hanem a sofőrök is feltöltődjenek a kényszerpihenő során.
Hirdetés
Egy helyszínen 6-12 töltőre lehet majd számítani, igény esetén pedig a jelenleg is üzemelő töltési helyeken is várható bővítés. Az amerikai Blackrock az első olyan jelentős befektetője az Ionity hálózatnak, amely nem gyárt autót, a környezetvédelem viszont a profiljukba vág, korábban a szél- és a napenergia előállításához járultak hozzá a pénzükkel. Az ilyen támogatók is azt igazolják, hogy a villanyautós jövő egyre közeledik, hiszen már a vagyonosabb magányszemélyek, valamint a nagyobb cégek is potenciált látnak benne. Az Ionity hazánkban is jelen van, pillanatnyilag 5 töltőállomásuk üzemel Magyarországon. Az még nem nyilvános, hogy pontosan hol építik majd ki az 5500 új töltőt, de szinte biztos, hogy hozzánk is fog jutni néhány.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?