A hazai autópark ötöde eltűnhet Budapestről

Dízeltiltás és a hazai autópark? Mi maradna a korlátozás után?

A Levegő Munkacsoport már 2022-ben megkezdené az elavult dízelek kitiltását a fővárosból. Vajon milyen autókat érintene ez, milyeneket nem, azokból mennyi található a piacon? Mutatjuk!

Még a nyárról származó információ a Levegő Munkacsoport azon javaslata, hogy 2022 júliusától kezdve több éven át fokozatosan vezessék be a korszerűtlen dízelautók Budapestről való kitiltását. Először a védett övezetekből, majd a Nagykörút és a Budai körút által határolt területről, végül a főváros teljes területéről. Mégpedig úgy, hogy 2024-től csak a legalább Euro 5, 2026-tól pedig csak Euro 6-os (vagy annál jobb besorolású) dízelautókkal lehessen közlekedni. Fontos puhítás, hogy a felvetés szerint a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.
Hirdetés

Milyen autókat érintene a dízeltiltás?
Mivel az Európai Unió területén 2011-től elvárt az újonnan forgalomba helyezett autóknál az Euro 5-ös emissziós norma, a 2024-től javasolt tiltás a hazai autópark 15 éves átlagéletkoránál fiatalabb, akár csupán 13 éves dízeleket is érintené majd. A 2026-tól javasolt még szigorúbb, már az akkor 11 évnél idősebbek dízeleket is tiltaná, hiszen az Euro 6 norma 2015 szeptemberétől elvárt.

Bár a dízelautók budapesti forgalomkorlátozása még csak javaslat, a fővárosban is közlekedő dízelautó-vásárlóknak már most érdemes felkészülniük a lehetséges szabályzásra, s ennek megfelelően autót választani.

A helyzet nem reménytelen, ugyanis az ország legnépszerűbb autóhirdetési oldalának számító Használtautó.hu felületén az állomány közel 10%-a már ma is az Euro 5-ös és Euro 6-os besorolású. Ezek zömében fiatal, 4,2 éves átlagéletkorú autók, köztük jelentős mértékű valóban újszerű, ugyanakkor a vadonatújaknál kedvezőbb árú szalonautóval és akár teljesen új autókkal. Utóbbi tényező jelentősen felfelé húzza átlagárukat, ami 5 millió forint feletti, míg a belvárosi területekről már jövőre tiltani javasolt legfeljebb Euro 4-eseké 1,5 millió forint alatti.
Hirdetés
Felforgathatja a piacot a szabályzás
Bár a használt autók piaca jelenleg is pezseg – a hazai tulajdonosváltások száma már meghaladja a 2019-es rekordév adatait is – a felvetett emissziós korlátozás további vásárlási rohamot indíthat, hiszen a DATAHOUSE Kft-től származó állománykimutatás szerint

a 3,91 milliós személyautópark mintegy 20 százaléka Euro 5-ösnél rosszabb besorolású dízel.

Ezeknek nyilván csak egy része közlekedik Budapesten, ugyanakkor mégis nagyobb állományról lehet szó, mint amennyi hibrid és elektromos autó összesen fut az országban. Az emissziós szabályzásra nem csak a fővárosi közlekedésben, az importban is erősen szükség lenne, hiszen a DATAHOUSE Kft. adataiból az is kiolvasható, hogy az elavult, Euro 5 norma alatti dízelek aránya az idei használtautó-behozatalban, vagyis az importban is jelentős, az idei évben is 37%, amivel jelentősen nő az arányuk a hazai autóparkon belül. A szabályzás elsőre talán sokaknak fájdalmasnak tűnhet, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy a fővárosi levegőminőséget javítani kell. Könnyű belátni, hogy a Budapestről kitiltott autók értéke jelentősen csökkenhet majd. Sőt, már most látható a tiltani tervezett dízelek árcsökkenése, ami a jövőben tovább fokozódhat. A dízel autók, főként az idősebb és olcsóbb, de korábbi, tiltani tervezett emissziós normájú dízel autók vásárlásakor tisztában kell lenni azzal, hogy

a Használtautó.hu keresési statisztikája szerint már ma is csaknem kétszer annyi vevő keres benzines, mint dízel modellt a használtpiacon.

Ugyanakkor még mindig fogynak persze a gázolajosok is, a használt dízelautók piacának vezetője a Használtautó.hu adatai szerint a Volkswagen (Passat, Golf, Sharan), második helyen a BMW (3-as, 5-ös és X5 sorozat), harmadikon a Ford (Focus, Mondeo, Galaxy) áll. A dobogósok után márkaszinten az Audi, a Mercedes-Benz, az Opel, a Renault, a Peugeot, a Skoda és a dízel személyautót ma már újonnan nem is kínáló, a hibridek terén viszont vezető Toyota említhető. Fontos megjegyezni, hogy a korosabb autóknál eltűnő dízelfelár nem véletlen, ezek az autók karbantartásukkal és értéktartásukkal is több rizikót hordoznak magukban, mint a benzines, pláne mint a hibrid és elektromos autók, amelyek felé nem véletlenül tolódik a kereslet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.09.08. at 06:55
  Permalink

  Ez így nem teljesen igazságos, ezt ugyanúgy a benzines verziókra is ki kellene terjeszteni euro 5 alatt, a co2 kibocsátás a benzineseknél jóval magasabb. Ezzel együtt a peremkerületekben sok, főleg ingyenes p+r parkoló létrehozása is fontos lenne, mert ha nem tud bemenni de ott dolgozik és hirtelen nincs pár milla kpje, valahol le kell állni vele.

  • 2021.09.08. at 08:33
   Permalink

   Teljesen igazságos akkor lenne ha a “Levegő munkacsoport” tagjai feloszlatnák magukat és normális munkát pl: kőműves,esztergájos,bádogos,varrónő,bolti eladó stb. munkát vállalnának… Úgy is hiányszakmák… Akkor legalább hasznuk is lenne,de így hogy állandóan a hülyeséget hajhásszák ez már több a soknál… Én büntetést is kiszabnák rályuk csakis és kizárólag gyalog,biciklivel vagy állati erővel vont járművel közlekedhetnek az ország területén… (Aztután egyből észhez térnének…)

   • 2021.09.08. at 14:21
    Permalink

    Szerintem felesleges magad ilyen buta hozzászólásokkal égetni. Mindenki tisztában van ezeknek az autóknak a mérhetetlen szennyezésével és ezáltal az egészséget is nagy mértékben károsító hatásával. De ez vonatkozik a BKK buszaira is. Dugókban teljesen élhetetlenné válik a város levegője.

   • 2021.09.08. at 19:08
    Permalink

    Normális munka baxki. Volt egy ilyen faszfej vezetőnk közel 30 évig (Kádát), jól el is kúrta nekünk az országot.

    Nem mondom hogy ebben pont igazuk van, de javaslat szinten érdekes meghallgatni a zöldeket. Az én véleményem az, hogy dízelek esetében a részecskeszűrő ami durván javít a kibocsátáson, igazából nem az euro normák szintjén kellene korlátozni hanem eltüntetni a sok tákolmányt, ahol ezt-azt kiszednek mert csak a baj van a sok “kacattal”. Aztán meg kormol mint egy gőzmozdony.

    • 2021.09.09. at 15:19
     Permalink

     jogos-jogos a számokérés a műszaki állapot miatt, csak épp irreálisabb helyrehozni a korosodó, de már gyárilag füstszűrős dízeleket (de még az anélkülieket is), mint új Swiftre lízingszerződést kötni. Túlértékelik a csomagok fontosságát és a kényelmet az emberek 😀 Az importált dízeleknek a többsége racionális eladás azért is, mert annyi mindent kellene javítani rajtuk a nyugati tulajnak, hogy az kvázi gazdasági totálkár, azaz bontóba menne, nem K-Európába. Befecskendezőrendszer, futómű, egyéb ez-az…
     Tehát még ha el is fogadnám azt a hipotézist, hogy a Levegő Munkacsoport minden hájjal megkent gonosztevők gittegylete lenne, összgazdaságilag igazuk van.
     Kisebb csoda lenne, ha szigorúan bánnának több százezer dízellel a vizsgákon, számonkérve a gyárilag beígért károsanyag-kibocsátást.

    • 2021.09.09. at 17:03
     Permalink

     Miért baxta volna el? Akkor legalább a normális munkából meg lehetett élni! Nem volt ekkora külömbség ember és ember között.Nem úgy mint most és azelőtt hogy aki minnél jobban átb.ssza,kihasználja a másikat a sepekulánsok es egyéb f.sszopóknak áll most a világ…

     • 2021.09.09. at 20:37
      Permalink

      “Akkor legalább a normális munkából meg lehetett élni!”
      Most is meg lehet. Te is meg tudnál, csak hát két mondatot nem tudsz hibátlanul leírni, így tényleg nem lehet könnyű.

  • 2021.09.09. at 20:34
   Permalink

   “a co2 kibocsátás a benzineseknél jóval magasabb”
   Ezt hol hallottad? A Toyota flotta szintű CO2 kibocsátása a legalacsonyabb az összes gyártó közül, aztán dízele sincs. Nem mellesleg a városi szennyezésben pontosan nulla jelentősége van a CO2-nek.

 • 2021.09.10. at 13:37
  Permalink

  “N”
  Tanárnő kérem mi a gond az írásommal?🤣
  Én meg tudok élni szerencsére 😉 Nem kifejezetten magamról beszéltem hanem a nagy átlagról(…)
  Levegő munkacsoportról továbbra is az a véleményem,hogy egy dolgozni lusta,ilyen olyan semmitérő sz@r egyetemet (szülői segítséggel) elvégző kélyenc bájgúnárok… Nem a létra alsó fokával kellene kezdeni a környezet tisztábbá tételét (környezetszennyezést) hanem tovább kellene tekinten. Gondolok ezalatt az iparra például…
  Így most már érthető a mondandóm Tanárnő? 😂

  • 2021.09.10. at 21:18
   Permalink

   “Tanárnő kérem mi a gond az írásommal?”

   “esztergájos Úgy is rályuk külömbség minnél kélyenc ezalatt”

   Nagyjából ezt a színvonalat képviseli az egész írásod.

   • 2021.09.12. at 13:46
    Permalink

    Kánkán a csomót…😉😂
    Rád is vonatkozik az írásom semmivel foglalkozni amivel tényleg kellene azzal nem…
    Bocsi ki van kapcsolva a “szövegjavítóm” nem úgy mint neked😀😉😂

Vélemény, hozzászólás?