A “kék-sárga” papírt is felváltja egy telefonos applikáció

Autóbalesetet szenvedni mindig kellemetlen, ám mostantól az ügyintézés egyszerűbb lehet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Magyar Biztosítók Szövetsége egységes, mindenki által elfogadott, okostelefonos applikációval támogatott elektronikus bejelentőrendszert indított útjára.


Hatalmas könnyebbség az autósok számára a MABISZ újítása. Mostantól egy baleset esetén nem kell "kék-sárga" bejelentőt kutatni és kézzel töltögetni. E hét keddtől egy esetleges baleset után az autósok már a mobiltelefonjukon is intézhetik a kötelező gépjármű felelősség biztosítási (kgfb) károk bejelentését. Ehhez az "E-kárbejelentő" applikációt kell letölteni telefonunkra. Az e-kárbejentés egyenértékű a hagyományos, "kék-sárga" nyomtatványon történő bejelentéssel, ám annál gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést ígér.Mint azt Pandurics Anett, a MABISZ elnöke elárulta, e-kárbejelentő a Mabisz és 13 tagbiztosító teljes összefogásával valósult meg, a potenciális felhasználók így többkörös előzetes beszélgetések, tesztek során fogalmazhatták meg véleményüket a készülő applikációval kapcsolatban.
Hirdetés
Aki valaha is kellett kitöltsön "kék-sárga" bejelentőt, az tudhatja, hogy elképesztő macera, ráadásul sok esetben hibák is kerülnek a papírra, melyek javításához aztán a baleset összes résztvevője szükséges. Az új, online applikáció gyorsabb kárbejelentési folyamatot tesz lehetővé a károsultaknak. Az alkalmazás szerkesztő modulja segítségével a felhasználók egyszerűen készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása, a helyszín GPS-es meghatározása, továbbá a szerződéses adatok QR-kódos bevitele, mind hozzájárulnak a gyors és egyszerű adatfelvételhez. Az adatokat továbbra is közös "kárbejelentésbe" kell rögzíteni, a felek közötti együttműködésre tehát az applikáció használata esetén is alapvető szükség van.
A Mabisz szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a balesetet követően mindkét félnek jelentkeznie kell a saját biztosítójánál. Erre a károkozónak 5 nap áll rendelkezésére, a károsultnak pedig 30 napja van arra, hogy a károkozó biztosítójánál a saját kárigényét bejelentse. Az alkalmazás ezt is leegyszerűsíti, hiszen az adatok kitöltése után, ha minden érintett fél aláírta a bejelentőt, egy gombnyomással el tudják azt küldeni a helyszínről.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?