Kína újabb merész crossovert hoz Európába!

Egy Volvóval és egy Smarttal közös platformon érkezik a Zeekr X, a legújabb kínai népautó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kínai autókat ma már komolyan kell venni, erre aligha lehet jobb példát felhozni, mint a Volvo XC30 és a Smart #1 platformtársa, a frissen bemutetott Zeekr X. Mutatjuk, mi érkezik, ráadásul a mi kontinensünkre is.

A Zeekr harmadik dobása ránézésre a legnagyobb, annak ellenére, hogy valós méretek terén a korábban megjelent szedán és egyterű modellekhez képest egyenesen aprócskának tűnik az ötajtós karosszéria. Ami kiemeli a márkatársai és konkurensei közül, az a bátor, mégis egységes külső, ami új, modern és bármi mástól megkülönböztethető stílust kölcsönöz az autónak. A Volvo XC30 és a Smart #1 platformjára épülő Zeekr X 4,45 méteres hosszával, 1,84 méteres szélességével és 1,57 méteres magasságával épp a tökéletes méret, a vásárlók által leginkább preferált közepes crossover kategória. Mindehhez a rendbontó formaterv magas övvonala, keret nélküli ablakai, rejtett kilincsei, ajtóinak látványos domborulatai, illetve a fekete oszlopai, teteje és kerékívei társulnak.
Hirdetés
Bár erről hivatalosat még nem árul el a Zeekr, a Geely SEA platformjára épülő autó szinte biztosan ugyanazokat a hajtásláncokat kapja majd, mint az Európában már ismert testvérei. Így 200 kilowattos, azaz 272 lóerős hátsókerekesként és ezt kiegészítő 115 kilowattos, az első kerekeket hajtó második villanymotorral 428 lóerős összkerekesként várható a piacra. Hivatalos inf viszont, hogy a csúcsváltozat 3 másodperc alatt tudja majd állórajtból a 100 km/órát. Ez persze egy logikus világban nem lenne meglepő a formaterv láttán, amelyet a dudorodó gépháztető és a vékony csíkokból álló Mátrix-LED fényszórók tesznek teljessé, ám manapság már nem garancia egy vad formaterv mellé a vad teljesítmény. A Zeekr X eleje után azt hinnénk, hogy már nem lehet több meglepetést rajzolni, ám az autó hátulja gyorsan bebizonyítja ennek az ellenkezőjét. Az aprócka hátsó ablak felett egy légterelő figyel, a csomagtér teljes szélességében végigfutó, majdnem egybefüggő hátsó lámpa mellett pedig a Zeekr logó is világít az éjszakában. Mindezt hatalmas, széles kerekek teszik teljessé, amelyekre a fent részletezett teljesítményadatok alapján szükség is lesz. A Zeekr X először kínában jelenik majd meg 2023 második negyedévében. Ezt követően indítja meg európai offenzíváját a márka, a legújabb kínai technikából első körben Észak-Európa, azon belül is Norvégia, Hollandia és Svédország kapnak. Külön kiemelték azonban a kínaiak, hogy még idén megkezdődik a forgalmazás a mi kontinensünkön is.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?