A németek sebességhatárt szeretnének az Autobahnra?

Egy közvélemény-kutatás szerint nincs szükségük a németeknek a korlátok nélküli száguldásra a pályán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A DW.com felmérése alapján arra lehet következtetni, hogy a német lakosok többségének elég lenne a 130 km/h a sztrádán is. Az indok viszont nem biztos, hogy az, amire itthon a legtöbben számítanak.

Európa-szerte imádják a sebesség megszállottjai a német autópályák korlátozások nélküli szakaszait, egyesek még példának is használják, amivel saját gyorshajtásukat igyekeznek legitimálni. Rendszerint írunk mi is a korlátozás nélküli szakaszokon készült végsebesség-tesztekről, korosodó dízel Touaregtől a városba tervezett villanyfurgonon át egészen egy Lamborghiniig még 2014-ből bármit találni az oldalunkon. Mint kiderült, vannak viszont, akik nem szívlelik ezt a száguldást, ráadásul egy elég nagy létszámú, és komolyan érintett csoportról beszélhetünk:

a német lakosság 60 százaléka 130 km/órás sebességkorlátozást vezetne be a DW közvélemény-kutatása szerint.

Ilyen mértékű egyetértésnél nem lehet mindent a "hétvégi nagypapa-sofőrökre" és a "mazsolákra" fogni. Ha a magas arány mégsem lenne elég bizonyíték, Sebastian Vettel (aki amellett, hogy négyszeres F1 világbajnok, még német állampolgár is) szintén a korlátozás mellett teszi le a voksát a kérdésben.

Ami meglepő, hogy nem elsősorban biztonsági szempontból vetnének véget az 1952-es, akkor még teljesen mást jelentő szabályozásnak, a fő ok a környezettudatosság, a sebeséghatár ugyanis akár éves kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátást is megspórolhatna.

Egy olyan országban pedig, ahol a magas kibocsátás különböző, az egész lakosságot érintő szankciókkal, extra adókkal és hasonló "apróságokkal" jár, ez igenis fontos szempont. Arról, hogy a német kormány fog-e lépni az ügyben, még nincs információnk, így a változásra még biztosan várni kell, ha lesz ilyen egyáltalán.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?