Áfamentes villanyautóval Budapesten: Renault Kangoo Z.E.

Itthon vezettük: Renault Kangoo Z.E.

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyugat-Európában már kapható a nemrégiben ötezredik példányával ünnepelt Renault Kangoo Z.E. Itthon őszre várhatjuk, de egy korai fecskét már most vezethettünk.

Európa nyugati felén már árulják, nemrégiben ötezredik példányát is elkészítették, még január végén mi is töviről hegyire bemutattuk, mégis exkluzívnak nevezhetjük a meghívót, amit a Renault Kangoo Z.E. kapcsán kaptunk. Egyrészt végre vezethettük is a villanyfurgont, s a Renault Hungária műszaki oktatójától temérdek új információval is gazdagodhattunk.
Bár a Kangoo Z.E. főbb paramétereiről mintegy negyedéve már csaknem mindent elárultunk, ismétlésképpen: külső és belső méreteivel, de még tömegével, teherbírásával sem különbözik a belsőégésű motoros sorozattársaitól, ugyanis a gépházba épített 60 lóerős, 226 Newtonméter nyomatékú villanymotorja, s a padlóba, a tengelyek közé tett 250 cellából felépített 24 kWh-s lítium-ion akkumulátora nagyságrendileg olyan tömeget képvisel, mint egy hagyományos hajtáslánc.
Hirdetés

A korábban ismertetett menetdinamikai értékekből (100 km/órára 20,3, Maxi esetén 22,4 másodperces gyorsulás, 130 km/órás végsebesség, 50 km/órára 5 s körüli sprint) a városi 50 km/óráig terjedőt volt módunk kipróbálni. Nem rossz, pizzának, küldeménynek, de még a vízvezeték-szerelő szerszámosládájának is tökéletes. Míg a korábban próbált villanyautók méretben jelentős kompromisszumot igényeltek, itt ilyen nincs, a Kangoo Z.E. pontosan tudja azt, amit egy furgonnak tudnia kell. Gyári, 160-170 kilométeres hatótávjához képest mondjuk a legutóbbi 200 megtett kilométer átlagából számított hatótávként a hazai próbák után csak 120 kilométert írt a fedélzeti számítógép, de ennyivel már általában egy kifejezetten rohangászós melósnap is letudható – próbánk szerint nem is rossz körülmények között, ugyanis a Z.E. személyautós, sőt annál is jobb: városban néma üzemű.

A 20-22 ezer eurós nettó alapárú, haszonjárműként áfamentes villany Kangoo könnyedén lehet majd őszi piacra lépésekor a hazai piac legolcsóbb villanyautója, s a márka emberei valóban 5-6 millió forintos alapárat ígérnek. Jó lenne, ha az összes városi iparos ilyenre váltana, de a Renault is tisztában van azzal, hogy egyelőre csakis azon vállalkozások fognak átállni, akik marketingszempontból is fontosnak tartják, hogy emissziómentes autóval dolgozzanak. Ők a többi Kangootól megszokott, de automata váltós műszerfalat kapnak villanyautósított műszerblokkal és fedélzeti számítógéppel. A fogyasztás új mértékegysége a kW/100 km, van néhány érdekesség, amit meg kell szokni, de a vezetés alapvetően olyan, mint egy automata váltós Kangoo esetén. A váltó itt persze csak egy irányváltó, a gépház legalsó részébe épített villanymotornál csak egy kapcsolót mozgat az automataváltó-kar. A hajtáslánc egyetlen fix lassító áttételt alkalmaz, a hátramenet fázisváltással, a motor visszafele forgatásával érhető el – elektromos korlát nélkül akár 130 km/órával is lehetne tolatni.

Bár a Fluence Z.E. esetében van automata váltós kúszás, ide olyat nem programoztak. A Kangoo csakis gázpedálérintésre indul. Megszokást igénylő, hogy a gázpedál felengedésével teljes motorfékkel lassít, 30 kWh-s töltést kap ilyenkor az akkumulátor. A fékpedál érintésére már működésbe lép a kétkörös, a biztonság kedvéért két elektromos vákuumszivattyúval szerelt fékrendszer, s lassítanak az elöl tárcsa-, hátul dobfékek is. Érdekesség, hogy az egész autót a repülőgépektől ismerős túlbiztosítás jellemzi, két akkumulátor van, hogy a vezérlés a nagyfeszültségű lemerülése esetén is működhessen a 12 V-osról (ami egyébként a hagyományos kiegészítő berendezéseket, például lámpa, kürt, stb. is táplálja), két hűtőkör óvja a motort, de még számítógépből is kettő szolgál.

Töltés kapcsán érdekesség, hogy töltő alapáron nem jár, azt külön kell megvenni: 100 euró, azaz mintegy 30 ezer forint a gyári hagyományos, 10 Amperes töltő, de kevéssel többért már hagyományos, 230 V-os hálózatra tehető, nagyobb kapacitású, „Wall Box” is kapható, amivel valamivel gyorsabb a töltés. Igazi gyorstöltés azonban nem lehetséges, a Kangoo Z.E. akkumulátora nem kapott hűtőkört, így túlmelegedne. A töltőre rakott Kangoo előfűtésre mindenképp beprogramozható – elektromos, hagyományos vízkörös, radiátoros fűtés ugyanis mindegyikbe kerül, a légkondis verziók esetében pedig az előhűtés is beállítható. Bár a hajtás tisztán elektromos, 13 liternyi gázolajat vagy biodízelt is lehet a Kangooba tankolni, kiegészítő fűtése ugyanis utóbbit égeti, az említett mennyiség télen is akár egy hónapnyi hevítésre elegendő lehet.

Megtudtuk, hogy a vételárba nem belefoglalt akkumulátor bérleti szerződését a Renault Crédit intézi majd, a havidíj egy tankolásnyi üzemanyag árának környékén lesz, mivel azonban az elektromos áram jelenlegi árával a Kangoo Z.E. hajtóanyag-költsége mintegy ötöde csak egy szintén takarékos, gázolajos verzióénak, a naponta 100 kilométer körül autózóknak nem csak hosszú, hanem középtávon is költségcsökkentő „eszköz” lehet a Z.E., melynek telepeiért évek után sem kell aggódni, azokért ugyanis mindig tulajdonosuk, azaz a Renault fog felelni.
A villanyautó-fanatikusok számára jó hír, hogy az áruszállító Kangoo Z.E. mellett létezik személyautó is: a bemutatón látott Maxi ötüléses verziójaként. Utóbbi árára azonban már esetében is áfa rakódik, így az nem lesz olcsóbb 8-9 millió forintnál. A villanyautók körében azonban még úgy is olcsó és felettébb tágas ajánlatnak számít majd. Várjuk, ugyanis a haszonjárművel adódott első, kifejezetten rövid próba meggyőző volt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 23:49
  Permalink

  Sajnos ez így nem jó!

  175 km ígért hatótáv helyett csak 120 km a valóságban.
  Gyorstöltési lehetőség nélkül.
  Bérelje az akkumulátort a tulaj, de az autó ára még akku nélkül is jóval magasabb az alap benzinesnél. Miért???

  Értelmetlen! Szándékosan ellehetetlenítik, hogy bárkinek is megérje ilyet venni!
  Kötelezném rá a gyártókat, hogy annyit menjen minimum az autó hatótávolságra, amennyit írnak (reklámoznak) rá! A Nissan Leaf ténylegesen 175 km-t meg, nem úgy mint a Peugeot IOn vagy ez a Renault Kangoo Z.E.

 • 2017.10.30. at 23:49
  Permalink

  Azt azért nem hiszem, hogy egy elektromos autó státusszimbólum lesz (lehet), arra ott a BMW/Audi/Merci. El nem tudom képzelni azt, hogy pl. egy jólmenő vállalkozó az 5-ös BMW helyett vegyen pl. egy elektromos Fluence-t.
  Az elterjedéssel kapcsolatban eddig is szkeptikus voltam, nemrég pedig olvastam a HVG-ben egy elemzést, ami méginkább ezt igazolta. Hozzáértők azt mondták, hogy a gyártók inkább a benzinmotorok fogyasztásának csökkentésébe fektetnek, mint az elektromos autókba.

 • 2017.10.30. at 23:49
  Permalink

  Ez a fajta technológia itt Magyarországon még nem a megtérülésről/hasznosságról szól mint a Der Milan által említett Németországi példánál, hanem a technika elterjesztéséről/ kiépüléséről. Nekünk átlag magyaroknak ezek az autók még most megfizethetettlenek, de nem is mi vagyunk a célcsoport (hanem a gazdag Nyugat Európai piacok). A mi esetünkben az infrastuktúra kiépítésén van a hangsúly, illetve azon hogy minden megyében legyen egy hozzáértő szakszervíz, és kiépüljön a hálozat. Ide ugyis minden csak fényévek távlatából érekzik-tehát bő egy évtized múlva amikor már tömegesen lesznek az utakon az ehhez hasonló gépek- mi majd akkor élvezhetjük ezen gépjárműveket.

 • 2017.10.30. at 23:49
  Permalink

  Majdnem mindegy, hogy 7,5 vagy 9 millió egy ilyen kocsi ára. Nem hiszem, hogy pár darabnál több elfogy belőle. Nem hiszem, hogy el fognak terjedni ezek a kocsik. Pláne nem az akkumulátor bérletes konstrukcióval. Ha egy hónapban megy valaki 1000 km-t, az egy dízellel 5 literes fogyasztással kb. 21-22 ezer Ft. Ennél meg 20-ért béreled az akksit, és ha 8-szor feltöltöd (8*120 km= 960 Km), az töltésenként egy ezres, vagyis összesen 28 ezer Ft. Hol éri ez meg? Soha nem térül meg. És akkor csak 120 km-t tudsz vele menni, majd órákig töltheted.

 • 2017.10.30. at 23:49
  Permalink

  Na végre,ez a teszt egy igazi mérföldkő az Autónavigátor életében, és a miénkben is! Köszönjük szépen tisztelt Szerkesztőség, csak így tovább! Az örömünket azonban csak a [b]Magyar Állam impotens [/b]hozzá-állása árnyékolja csak be a 8-9 millió forintos [b]áfás[/b] árral. Ha a személyautós verziót is a belső égésűek ár-szintjén lehetne megvásárolni, akkor valódi alternatívát nyújtana a tömegek számára is! A hatótáv is bőven jó (azért ez egy Debrecen-Záhony távolság) az átlagos igényekhez! Még egyszer köszönjük szépen.

Vélemény, hozzászólás?