Az Év Autója pedig nem más, mint…

Ez a modell már másodjára nyerte el az Év Autója címet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ezredfordulón a Toyota számára az első Év Autója címet hozta meg a Yaris, most 21 évvel később a Yaris negyedik generációja ismét Év Autója lett.

Kissé kaotikus online közvetítéssel, szokott helyszínen, a genfi Palexpo területén, de zárt ajtók mögött tartották az európai Év Autója díj ünnepélyes kiosztóját. Miként arról korábban beszámoltunk, a döntőbe a Citroën C4, a Cupra Formentor, a már mindenképp elektromos Fiat 500, a Land Rover Defender, a Skoda Octavia, a Volkswagen ID.3 és a végül 266 ponttal győzedelmeskedő Toyota Yaris került.
Hirdetés
A teljes, országonkénti bontást még nem láttuk, de a két magyar zsűritag, Csikós Zsolt és Gajdán Miklós szavazatait pont sikerült elcsípni, kettejük szavazatainak összegével náluk is a Toyota Yaris nyert, ami nem is lep meg azok után, hogy miként az tesztünkből kiderült, hibrid verziójával a villanyautókhoz hasonló költségszinten autózhatunk, ráadásul szerényebb vételár mellett és hatótávpara nélkül. Gratulálunk a Toyotának!
Második helyezett 240 ponttal a Fiat 500 e lett, 239 ponttal harmadik a Cupra Formentor. A negyedik helyre 224 ponttal a Volkswagen ID.3, az ötödikre 199 ponttal a Skoda Octavia, a hatodikra 164 ponttal a Land Rover Defender került, a döntősök közül az utolsó a Citroën C4 lett - 143 ponttal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.03.02. at 07:42
  Permalink

  Értem, hogy a Yaris előnyben van az elektromos modellekkel szemben a hatótáv szempontjából. 2025-től viszont a CO2-kibocsátás előírás 80 g/km körül lesz az EU-ban, ugye? Pár új autó katalógust megnézve a jelenlegiek mind büntetéssel tudnák teljesíteni a WLTP alapján. WLTP vagy NEDC alapján kellene nézni?

  A 2025-ös -15%-os szabályon kívül van még egyéb tényező, amely alapján a 85-90-100 g/km körüli CO2-kibocsátású autók büntetés nélkül értékesíthetőek? (elvileg 2030-tól újabb -15% csökkenés az előírás: 66 g/km körül.)

  Ezek alapján a jelenlegi konstrukciók életképtelenek tűnnek. A 80 g/km alatti értékeket normál belső égésű motorokkal és mild hibridekkel nem tudják teljesíteni. A Toyota meg nem erőlteti a tisztán elektromos (BEV) vonalat.

  • 2021.03.02. at 09:04
   Permalink

   Én nem venném készpénznek 2025-től a 80g/km-t. Az elektromos autók még (talán soha) alkalmasak a belső égésűek teljes leváltására. Én abban is kételkedem, hogy valaha azok lesznek, de ez már egy másik téma. Én inkább a hidrogénben látom a jövőt. Túlzottan erőltetik a full elektromos autókat, se elég nyersanyag, se elég jó és gazdaságos technológia nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy tömegesen és gazdaságosan lehessen használni az elektromos autókat.
   A Yaris kalcsán kérdezem, hogy Zöldike hol van???😁😂

   • 2021.03.02. at 09:06
    Permalink

    Természetesen azt akartam mondani, hogy nem alkalmasak a belső égésűek leváltására az full elektromosok. Csak a kommentmotor alkalmatlan a beírás szerkesztésére 2021-ben sem. Khm.

   • 2021.03.02. at 18:32
    Permalink

    “Zöldike hol van???”
    Emészt. Azt emészti, hogy a főtengelyen és a keréken mért forgatónyomaték nem ugyanaz, és a nagyobb teljesítményű autónak utóbbi helyen több van, akkor is, ha nyomatékszegény szívó benzinmotorról van szó (az ő értelmezésében : varrógépmotor) :-))

  • 2021.03.02. at 14:09
   Permalink

   CO2 esetében helytelen “kibocsátási előírásról” beszélni, ha nagyon a lényegét akarja valaki megragadni akkor talán “célkitűzés” a helyesebb. Mint mikor a főnök kitűzi célul, hogy idén +100%-al nagyobb nyereséget termeltek, aztán áprilisban már a +50%-nak is örülne, nyár végére jó lesz +25% is, aztán decemberi hajrá előtt még +10% a cél, de az végül 5% lesz és azért is mindenki megkapja a maga kis vállveregetését és bónuszát.
   Most ott tart ezzel az EU, hogy mindenki tudja, hogy egy könyvelési csalás az egész*, de még senki nem nagyon meri beismerni ennek tényét, inkább megy az ígérgetés, hogy megoldjuk a CO2 kibocsátás csökkentését villanyautókkal meg bedugós hibridekkel. Mint mikor a középvezető is ígérget hogy persze, összehozzuk azt a +100%-os célt, majd hétvégén is dolgozunk, meg hatékonyabbak leszünk. A konfrontáció az igazsággal persze előbb-utóbb elkerülhetetlen, de minden egyes eltolt hónap, év eggyel több fizetési napot, nyereséges pénzügyi évet jelent.

   *Hogy on-topic is legyek, a Yaris pl. azért nincs különösebben veszélyeztetve, mert a Toyota a legkevésbé csalárd cégek egyike, a németek jók ebben a trükközésben, most a diesel-motor mérnökök után az autóipari könyvelőik is bizonyítanak gerinctelenségből.

Vélemény, hozzászólás?