Biztos a dugódíj Budapesten

Milyen dugódíj lesz a fővárosban?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Három év múlva, azaz 2014-ben várható a budapesti dugódíj bevezetése, ám annak részletei egyelőre ismeretlenek.

Mivel a 4-es Metró európai uniós támogatásának feltétele a fővárosi dugódíj bevezetése, a város aligha kerülheti el a főváros e sarcot. Tarlós István, Budapest főpolgármestere nemrégiben 2014-et jelölte meg a várható bevezetésnek, ám arról ma még gyakorlatilag csak találgatások léteznek, hogy pontosan miként szabályozza majd e rendszer az autók forgalmát.
Korábban, 2008-ban, a Városkutatás Kft. készítetett már tanulmányt „Hatékony közlekedés-menedzsment Budapesten” címmel a fővárosi dugódíjról, s gyakorlatilag ennek konklúziójaként ma alapvetően kétféle rendszer bevezetését látják esélyesnek a szakértők. Mindkettőben közös, hogy a pesti oldalon jóval nagyobb területet vonnának korlátozás alá, mint a budain, ugyanis a Duna keleti oldalán, azaz Pesten a körutak által jobban elszeparálhatók a városrészek. A tanulmány által vizsgált lehetőségek közül a rostán fennmaradt két forgatókönyvben közös, hogy a budai oldalon az Irinyi J. utca– Október 23. utca – Bocskai út – Karolina út – Villányi út – Budaörsi út – Alkotás utca – Krisztina körút – Margit körút vonal lenne a díjjal terhelt övezet határa. Pesten ezzel szemben mindkét verzió jobban átlátható, a józanabb szerint a 4-6-os villamos útvonalaként ismert Nagykörút, a drasztikusabb szerint pedig a Hungária körút lenne az a határvonal, amelyen csak díj fizetésével lehetne áthaladni – utóbbi tervvel a Budán érintett 7 négyzetkilométeres lezárt területtel szemben 26 négyzetkilométeres pesti állna.

A díj mértékét két villamosjegynyinek mondják, ez ma 640 forintot jelentene, 3 év múlva nyilván többet tesz majd ki. Temérdek nyitott kérdés van még, amely megválaszolásáig az érintett területen élők és dolgozók bizonytalanságban kénytelenek tölteni napjaikat. Például nem lehet tudni, hogy behajtási díjról, vagy a területen élők mozgását erőteljesebben bénító autóhasználati díjról beszélhetünk-e. Előbbi nem csak az érintett városrészek lakóinak, a rendszer üzemeltetőinek is egyszerűsítést jelentene, így ugyanis elegendő lenne a belépő útvonalakra ellenőrzőpontokat szerelni. Mivel azonban az autókat nem elavult módon, kapukkal, hanem mai technikával, rendszámfelismerős kamerákkal regisztrálnák, előfordulhat, hogy az amúgy sem szerény ki-be lépő utakon túl belül is regisztrálnák. Még messze nem tisztázott az sem, hogy csak a behajtásért kelljen fizetni, vagy a kihajtásért is – utóbbival nyilván fokozottabban lenne elérhető az autók városból való kiszorítása. Egyértelmű, hogy temérdek olyan, P+R parkolóra lenne szükség, ahol a területre érkezők autójukat letehetik és onnan színvonalas tömegközlekedéssel haladhat tovább. Jelenleg azonban ezeknek fejlesztése nem kezdődött meg, egyelőre „tanulmányozzák”, hogy melyik konstrukció lenne a város számára leginkább kedvező, valamint azt, hogy hol is lehetne kialakítani az autók számára elegendő parkolóhelyet.

Egyelőre reménykedni lehet abban, hogy nem a fél város lezárásával, hanem csak kisebb terület érintésével kezdődik meg a dugódíj bevezetése, továbbá, hogy nem a csaknem egész naposnak tekinthető, 6-22 óra, hanem valamivel józanabb 8-18 óra közötti időintervallumban lesz érvényben a hétvégéken (legalábbis a jelenlegi tervek szerint) nem szedett díj. Arról egyelőre szintén csak találgatni lehet, hogy a területen lakók kapnak-e majd mentességet, illetve kedvezményt, azt csak saját, vagy bármilyen általuk használt, vagy őket szállító autóra érvényesíthetik-e – az elvi megoldás egy egyszerű kóddal lehetséges lenne, a díjfizetést ugyanis teljesen elektronikusan, interneten, vagy mobiltelefonon keresztül tervezik bevezetni.
Noha teljesen megérthető, hogy a belső városrészek túlzott autóterhelésének csökkentése szükséges, ameddig azonban nincsen kellő alternatíva az autózás leváltására (élhető, megbízható tömegközlekedés), addig sajnos nem csak felháborodást, komoly káoszt is teremthet a dugódíj bevezetése, a belső városrészek lezárása pedig könnyedén járhat a külsők túlterhelésével – így pedig mindkét területnek csak kárára válhat a korábbi kötelezettségvállalások miatt immár sajnos elkerülhetetlen rendszer.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Ha jól értem akkor tegyem le az autót egy parkolóban, lehet több kilométerrel arréb,majd üljek akár többféle BKV járatra hogy eljussak a célhoz..Nem értem a rációt mert:
  Ha leteszem a kocsit lehet fizetnem kell a parkolásért, de ha nagyobb biztonségba szeretném akkor vigyem egy parkolóházba,majd újra fizessek BKV jegyet oda vissza, akár többet is, sőt lehet akár fél,1,2 órát is kell utaznom az autómig és vissza.Pláne mivel kettős üzemű az autóm és mélygarázsban, parkolóházban nem parkolhatok vele.Mindenz 10-15:ször többe ekrül mint a dugódíj tervezete.Akkor miért ne közlekedjek úgy mint eddig, hiszen az olcsóbb,és gyorsabb.
  Megint nem gondolkodnak az idióták.HA olcsóbb és gyorsabb lenne a tömegközlekedés mint az autó akkor azt használnám de így?Akár meg is szüntethetnék a BKV-t és ahol eddig a Metro, villamos járt, valamint buszsáv van ott inkább csinálhatnának parkolóhelyet.Na jó ez durva, de ez jött ki belőlem :))

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Csak akkor kell dugódíjat fizetned ha autóval jössz és a húgodék beleesnek a zónába. Ha vonattal, busszal, BKV-val, bringával vagy gyalog mész be a zónába nem kell fizetned!

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Úgy látszik 400 Ft/óra elég kevés. Ha a belvároson kívül kellene leparkolnod plusz BKV jegyet venni oda vissza a 400Ft/óra nem elég nagy visszatartó erő. Ha lesz dugódíj plusz parkolási díj talán kevesebben vállalják a belvárosi autókázást.

  A belvárosi parkolóhely hiánynak van egy másik oka is. A helyi lakosok ingyen parkolhatnak és van olyan kerület, ahol a kiadott ingyen parkolási engedély több, mint az összes parkoló hely az adott kerületben!
  Ha a helyi lakosoknak is kellene fizetni pl havi 10 forintot a parkolásért több vállalkozónak érné meg hogy építsen parkolóházakat és mélygarázsokat.
  Nagyon sok nyugati város van ahol a belvárosban egyáltalán nem lehet parkolni az utcán!

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Sok mindenre lehet gondolni, de csak világörökség szétbombázásával lehet jól autózhatóvá tenni a belvárost! Lehet álmodozni, hogy valami csoda folytan a 19 század végén épült belváros autós baráttá válik, de ez csak naiv álom!
  A dugódíjnak, nem az a lényege, hogy megadóztassa az autósokat, hanem, hogy kiszorítsa őket a belvárosból! Aki nem akar fizetni, az ne menjen be autóval a belvárosba!

  Én és autózom, a a körúton belülre mindig BKV-val közlekedem!

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Szerintem mercsó nem arra gondolt, hogy bombázzuk szét a világörökséget. Valóban ez az egyetlen megoldás, hogy megadóztatjuk az autósokat? Esetleg még a benzin árakat is tovább kéne emelni, nem?!

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Mercsó, a várost csak úgy lehetne átalakítani kényelmes autós közlekedésre, hogy lerombolják a 100 éves világörökség 80%-át! Budapest lakosságának több, mint a fele most is meg tudja oldani a mindennapi életét tómegközlekedéssel.

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Dugódíj bevezetése helyett inkább azon kellene agyalni, hogyan lehet minél gyorsabban minél jobban átalakítani Budapest közlekedését, hogy autósok és tömegközlekedéssel járók egyaránt jól járjanak és ne kelljen mindenkinek szívnia mint a torkosborz.

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  A mozgássérűltek is mennek a tömegközlekedéssel?Már ha lehet ,mert akadálymentesítés elég gyermekcipőben jár,vagy fizessenek ők is ?Kerekesszékkel megnézném hányan tudnak villamosra vagy metróra szállni.Számukra csak az autó marad vagy a fizetés.

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Azt már meg sem merem kérdezni, mit kóstál majd az egész rendszer felállítása és üzemeltetése, a díjból befolyt összeg pedig melyik feneketlen zsákba kerül…

 • 2017.10.31. at 13:30
  Permalink

  Újabb esztelen ( eszetlen) és sehogyan sem logikus ötlet. A bevezetésnek még az elvi logikája is hiányzik, nem beszélve a bevezetést MEGELŐZŐ KONDÍCIÜKRÓL !! ( lEGYEN DÍJ , de: MÁR FUTKÁROZIK A 4METRÓ, E HATÁR SZÉLEIN p+r PARKOLÓK IS MŰKÖDNEK !!! tARLÓS ÉS EZ A FATTY vITÉZY IVADÉK ANNYIRA SEM ÉRTELMES, MINT EGY JOBB 10 ÉVES ROMA GYEREK. a SZOSZÉDOM EGYÉRTELMŰBB VOLT : A QRVA ANYJUKAT ! HÁNY BŐRT AKARNAK MÉG LEHÜZNI ?

Vélemény, hozzászólás?