Dízel kombi? 240 ezret futott TDI Audi? Nem rossz!

Audi A4 Avant 2.0 TDI, 2013 - használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Használt dízel Audi? Bár népszerűsége csökken, még mindig kedvelt importcikk. Egy 4,5 éves, de közel 240 ezer kilométert futott példányt vezetve azt kell mondjam, érthető módon.


Már tavaly is csak az ötödik legnépszerűbb importmodell volt az Audi A4, míg az import összességében nőtt, A4-ből 7 százalékkal kevesebb jött tavaly, mint az azt megelőző évben. A dízelektől való elfordulás tovább rontja a modell esélyeit, vagy ha úgy nézzük,

egyre jobb áron vehetünk komoly utazóautót gázolajos motorral.

Ez a példány mondjuk még az év elején érkezett az országba, szerencsére nem elsősorban eladásra, hanem használatra. Arra pedig, főként a sokat autózóknak továbbra is alternatíva a gázolajos üzem hazánkban, ahol még évekig nem várható korlátozás a részecskeszűrős dízelek számára. Az A4 gazdája egy utolsó szériás Audi 100 2.5 TDI-ből ült át a 2013 őszi, azaz már 2014-es modellévű, minden fontos technikai csemegével felszerelt, de hála Istennek nem bőr, hanem Alcantara kárpitos kombiba, ami a 2,0 literes motorhoz gyakoribb, ám ilyen gazdag ellátmánnyal mégis ritka kézi váltós. B8-as A4-ből láttunk és próbáltunk már több használt példányt is, benzines kombit, illetve szedán TDI-ket, ám azokat is viszonylag régen, ehhez mérten szerény futással.

Ebben a 4,5 éves autóban viszont már csaknem 240 ezer kilométer van, ami évi 50 ezer kilométert jelent.

Jó példa arra, hogy ne legyenek illúzióink, aki ilyen komoly dízelt vesz, az jellemzően azért teszi, mert sokat megy az autójával.
Ennél az autónál az átlag feletti használat nemcsak az autóban töltött időre, hanem a kilométerek számára is vonatkozik, ami szerencsésnek is mondható: alighanem zömében autópályán futott. A korábban próbált szintén 2.0 TDI, de csak 143 lóerős szedánokhoz mérten meglepetés, hogy az erősebb, 177 lóerős motornál a kuplung, ami az információk szerint még a gyári, abszolút nem tűnik elhasználtnak, ahogyan a kettős tömegű lendkerék sem ad semmiféle hangot még. Nagy szerencse, mert az említett alkatrészek listaáron együttesen fél millió forintos tételek, amiből persze hazánkban nagyjából mindenki tud szerezni 25-30 százalék kedvezményt a piac árpolitikája miatt. Ha megnézzük az alkatrészárakat, a hasonló teljesítményű nem prémium autókétól nem vészesen eltérőeket láthatunk. 20 ezer forintért például márkás féktárcsát vehetünk az Audihoz, így a vásárlás után megejtett hátsó tárcsa- és betétcsere munkadíjastul is megállt kevéssel 50 ezer forint felett.
Hirdetés

Bár a vásárlás óta még 15 ezer kilométer sem került az A4-be, a fékeken túl is kellett rá költeni. Igaz, utóbbiak nem számítottak meglepetésnek, a licitoldalon hirdetett Audi hirdetésében szerepelt, hogy a hátsó betétek és a tárcsák is a végüket járják. Ami viszont meglepetés volt, hogy a sávtartó automatika kamerája meghibásodott. És ezt, illetve az ehhez hasonló hibákat mindenki kalkulálja bele a játékba, aki fullextrás autóra vágyik. Mert ennek az A4-nek is az volt a legfőbb csábereje, hogy komoly MMI/navigáció rendszeres, első-hátsó radaros, nyitható panorámatetős, távolságtartós tempomatos és xenon fényszórós, meg persze sávtartós. Amikor utóbbi csütörtököt mondott, akkor a márkaszerviz csupán alkatrészköltségnek 360 ezer forintot említett. Ilyenkor jön jól, ha az ember valamit konyít a témához, vannak kapcsolatai, ugyanis az említett kamerát 40 ezer forintért be tudta szerezni a netről a tulajdonos, továbbá rendelkezett olyan cimborával, aki a megfelelő szoftverrel és tükrös paddal fel is tudta azt programozni. De persze nem ez a jellemző.
Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy bár az elöl-hátul független és kifinomult futómű mesésen stabil és csillapításával is korrekt, az itthon megtett kilométerek miatt - útminőségünknek köszönhetően - már épp fáradásnak indult, magyarán itthon 50-100 ezer kilométerenként (nyilván használattól függően) be lehet kalkulálni a szilentek és a sok esetben velük együtt cserélendő lengőkarok árát is a fenntartási költségekbe. De ha végignézzük az alkatrészárakat, láthatjuk, hogy szilenteket 3-10 ezer forint között találhatunk, de még az ennél az autónál még német márkaszervizben, 204 ezer kilométernél cserélt vezérműszíjkészlet is 68 ezer forintos listaáron kapható hazánk legnagyobb autóalkatrész áruházában (kedvezmény nélkül). És ha rendben tartjuk az autót, ahogyan ezt az Audit is rendben tartották, akkor a vezetése egészen kellemes meglepetés lesz. Érezhető rajta, hogy van már nála újabb, vannak benne furcsaságok. Például az, hogy bár SD-kártya olvasó nem csak a navigáció, hanem a hifi számára is van, USB-port nincs. Telefontöltéshez van mondjuk konnektor, úgyhogy így is teljesen jól kiszolgál az A4, ami nem csupán azért nagyon jó utazóautó, mert 4 felnőttnek elég helyet és kényelmes, a sofőrnél is sértetlen kárpitozású ülést ad, hanem azért is, mert gyári vonóhorgával 1,6 tonnás vontatási kapacitást is tud.
Fogyasztása kapcsán le szeretném rombolni az "ötliteres" mítoszt, amit a 4,8 l/100 km vegyes fogyasztási adat is ígér, illetve alátámasztani látszik. Lehet olyan, országúton, a szabályokat betartva. 130-cal autópályán is beéri 6-6,5 literrel, de városban legalább a 7,5 liter a reális, ahogyan autópályán is, ha kihasználjuk a 177 lóerőt, a 8,5 másodperces 100-as sprintet, netán a 222 km/órás végsebességet. De ha azt vesszük, hogy milyen menetdinamikát kapunk, nem rossz az étvágy. Pedig ez, a "dízeltematikában" érintett motor túl van a gyári frissítésen is, aminek köszönhetően a szakavatottak szerint kissé lustább és gyakoribb részecskeszűrő-regenárálású lett, utóbbihoz pedig tudjuk, hogy szintén gázolaj kell, magyarán fogyasztást növelő tényező.
Összességében elmondható, hogy érdemes lehet jó felszereltségű használt prémiumautót választani, aminek magas futásától messze nem érdemes megriadni. Viszont az extrák vizslatása közben tudni érdemes, hogy mindenképp többet ér a vezetett szervizkönyv és a leinformálható múlt, mint az alacsonyabb óraállás. Ugyanakkor minél jobb ellátmányú autót veszünk, annál jelentősebb lesz a hibalehetőség is. Nagy szó tehát, ha egy használt prémiumautó összes funkciója hibátlanul működik, vásárláskor azok végigpróbálgatása ugyanúgy ajánlott, mint a márkaszervizes átvizsgálás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.06.01. at 11:05
  Permalink

  13 éve az A4 egy nagyon jól sikerült koncpció volt, pont az a családi méret ami már elég tágas de még nem egy 5méteres felőközepes bálna. Ha az elcseszett avant far nem lett volna ideális válaásztás lehetne 2 gyerekes családnak. Viszont ez a modell nekem kicsit visszalépés a szubjektív éményben, miközbena zért sokan léptek előre (főleg a Mercedes, ami nálom utolsóból elsővé avanzsált). Persze attól még egy korrekt autó, ráaádsul abban az évjáratban ép ez volt a legrfrissebb. Ennyit konrkét modellről.

  Viszont az az autó ami ennyit futott megetet a kenyere javát. Lehet újszerű a belseje, a mechanikus dolgok egy része mind arányosan kopik, kupplung, váltó r.szűrő, vezszíj mind csereérett (180-240e km között rendszerint, de van amelyik nem először).

  A márkaszervíz jó, mert ők nem próbálkoznak “okosanügyesen” cserélni, így rendszetrint a legnagyobb érintett komponensből lesz benne új, de akkor is.

  Egy ilyen autót max olyan ember vegyen aki nagyon keveset utazik, mert ez egy kildott kézigránát, ahogy minden autó 200.000km felett.

 • 2018.06.01. at 12:21
  Permalink

  “…ez egy kildott kézigránát, ahogy minden autó 200.000km felett.”

  Azért ez így nem igaz!
  Vannak modellek, amelyek jóval tartósabbak az átlagnál.
  Persze nem a Volvo és az Alfa. 😀

   • 2018.06.01. at 17:46
    Permalink

    Errol az jut eszembe mikor a rack autonal hasonloan nyilatkoztak nekem: adjam el az akkor 148 ezer km-t futott e90-esem, mert húha most mar micsoda draga hibak fognak jonni. Kertem a szerviztanacsadot, hogy szamszerusitse mirol beszel. Osszeszamolt nekem kb 2 millionyi hibat. Azaz ha minden amit mond elromlik, marpedig szerinte 200-ig elfog, es mindezeket naluk javittatom akkor 2 milliot kolthetek a kocsira. (Tehat ebben van tartalek) Oke mondom, es mennyiert ad egy ugyanilyen ujat, aminek aztan semmi baja nem lesz meg jo sokaig (! Na persze…), azt mondja van itt egy 10 ezret futott 9,8 millioert. Ja mondom akkor kerek 6-ot kene rafizessek… hagyjuk maaaar!!
    Azota a kocsi a fonokom occsenel van, mar 200 ezer felett jar vastagon, eddig 220 ezer forintot koltott ra….
    Koszonom

    • 2018.06.01. at 18:33
     Permalink

     A szervízprogram nem idológia hanem tény.
     Aki úgy gondolja hogy nem vonatkoznak rá a sem fizika törvényei sem a kedvenc márkájának szervízporgramja, az inkább ideoólgia…

   • 2018.06.04. at 22:48
    Permalink

    Öööö….. Nekem van egy 97-es Galantom. A kötelezőkön és kopó alkatrészeken kívül csak a két hátsó sárvédőív lett javítva. De basszus van benne 180e km! Akkor most kezdhetek egy megfelelő méretű kukát keresni neki és dobjam ki?

    Te de h…. vagy!

 • 2018.06.02. at 07:55
  Permalink

  Tegnap volt “szerencsém” 500 km-t utazni egy ilyenben az anyósülésen (pontosabban egy négyajtósban). Én olcsó kisautókhoz vagyok szokva, pl. SX4, ezért nagyon meglepett, hogy milyen szűk belül (a borzalmasan széles “kardánalagút” miatt) és az ülés is kényelmetlen volt. Kb a földön ülök felhúzott lábakkal, már 250 km után is elgémberedve szálltam ki. A mögöttem ülő pedig végképp nem fért el. A sok extra, a kulturált halk futás meg a szép beltér ezt egyáltalán nem tudja ellensúlyozni. Azt hiszem, az igazi Audi az A6-nál kezdődik.

 • 2018.06.04. at 10:56
  Permalink

  Emberek !!! Sokan nem jártak matek órára ? Megveszed 15-ért újonnan, ( és ugye azért itt is van szerívköltség ) mégy 250-et. Utána ér a kocsi 4-et. 11 millióért mentél 250-et. ( plusz apróságok, gumi, miegymás, és igen, még tankolni is kell 🙂 ) Most ugyanezt megveszed 4-ért, rálapátolsz 2-őt, ( mert esetleg esedékes futómű, kuplung, csúcsok csere ) és ugyanúgy mégy 250-et. És utána még biztos 1-ért elviszik. Tehát 5-ért mentél 250-et.

  Más. Régen és most is, minden pénzbe kerül, vagy így vagy úgy, nincs olyan hogy igyé. Mit nem lehet ezen érteni ?

  1, ha van pénzed, vegyél újat és utána dobd ki.
  2, ha nincs, járj busszal, vagy maradj otthon
  3, ha kell kocsi, használtat vegyél és rendesen szervizeld !
  4, ha meg nem szervizeled, úgy is lerohad, igen, az új is 🙂 !!!

 • 2018.06.06. at 22:01
  Permalink

  Jó autó ez, nem vitás. Azt nem tudom, hogy beleugranék-e egy 240 ezret futott használt autóba. A kocsi fiatal, tehát vélhetően pályán autóztak vele sokat. Őszintén szólva azért ódzkodnék ennyi km-től. De nem túl bonyolult a dolog, amelyik 200 fölött futott, az 4 millió, amelyik meg 100 ezer körül, az 6 millió körül indul. Az, hogy dízel legyen nem nagyon lehet kérdés. No nem azért mert dízel párti vagyok, sőt eddig csak benzines kocsim volt. De! Megnéztem a 2012-2015 közötti A4-es kombi kínálatot. 201 ilyen autó van a hahu-n, ebből 187 dízel és csak 14 db benzines. Szóval benzinesből nincs választék. Az ilyen autókat jellemzően azok veszik akik mennek is vele sokat, és akárhogy is méregetjük, a dízelnek 2 liter előnye van legalább 100 km-enként.
  Az új autó, használt autó kérdése örök vita. Én is sokáig használt párti voltam, aztán meg úgy adódott, hogy vettem egy új autót. Ma nem biztos, hogy újra vennék. De! Mielőtt bárki is bármilyen számolgatásba kezd, alap, hogy úgysem lehet kiszámolni a jó megoldást. Pontosabban mindenkinél más a jó megoldás. Miért mondom ezt? Azért, mert egy ilyen A4-es új korában nagy eséllyel valamilyen cég nevére kerül. Tehát nem adózott pénzből vásárolják és mellette sok minden leírható. És akkor itt egyből ezer felé ágazik a dolog, mert egy cég sokféle konstrukcióban ülhet be egy autóba. Szóval nem is nagyon érdemes belevágni. És akkor még ott vannak a meg nem fizethető dolgok, mint pl. a presztízs.
  Szóval mindenkinek más a jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?