Dízelmotorral jön az Audi SQ5 Sportback

A kupésított Q5 legerősebb változatában dízelmotor dolgozik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Talán nem is meglepő, hogy napjainkban a kevesebb szén-dioxidot eregető dízelmotorra szavazott az Audi, amikor az SQ5 Sportback orrába kellett erőforrást pakolni.

Még az ősz elején feküdt be a divatnak az Audi Q5, magyarán bemutatták a Sportback névre keresztelt kupés tetővonallal megáldott változatot. Természetesen, ahogy a többi Audi modell, ez sem maradhatott igazi S-kivitel nélkül, szóval így az ősz végére megérkezett az SQ5 is. A legerősebb változatban pedig – a négykarikásoktól nem szokatlanul – dízelmotor kerreg. Méghozzá turbós V6-os, háromliteres, ami 341 lóerővel és nem kevesebb, mint 700 Nm forgatónyomatékkal mozgatja a termetes szabadidő-autót. Ez az erő 5,1 másodperces 0-100-as sprinthez elég, a végsebességet pedig szokás szerint 250 km/h-ban limitálták. A V6-os motor egyébként egy továbbfejlesztett szerkezet, hiszen az alumínium dugattyúkat kovácsolt acél változatokra cserélték benne. Módosítottak a hűtőrendszeren is, valamint a 48 voltos, lítium-ion akksis lágy hibrid rendszer sem maradhatott el. Az erőt 8 fokozatú Tiptronic automata juttatja mind a négy kerék felé, ugyanis a quattro összkerékhajtás is jár az SQ5-höz, extraként pedig sport differenciálmű rendelhető.
Hirdetés
A futóművet is a sportosabb üzemhez igazították, ugyanígy a fékeket is. Elöl 375 milliméteres tárcsákra hatdugattyús féknyergek harapnak, alapból 20 colos felnik mögött, de rendelhetők akár 21 colosak is. A sportfutómű pedig az állítható rugóknak és lengéscsillapítóknak köszönhetően képes 30 milliméterrel közelebb engedni a talajhoz az autó hasát, attól függően persze, hogy a drive select hat üzemmódja közül mit választ a vezető. Az SQ5-öt két helyen gyártják, Kínában csak a kínai piacra termelnek, a többi kereskedésbe pedig Mexikóból jut majd el 2021 első felében az autó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?