Drága lesz a Volkswagennek otthagyni Oroszországot

A bíróság befagyasztotta a Volkswagen oroszországi eszközeit szerződésszegés miatt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyizsnyij Novgorodban a Volkswagen orosz partnere gyártott autókat a németek megrendelésére, amit azonban leállítottak - az oroszok szerint szerződést szegve.

Oroszország ukrajnai inváziója rengeteg gazdasági kapcsolat szétszakításához vezetett, ennek egyik nagy áldozata az autóipar. Az autógyártás kifejezetten globális folyamat, így nem meglepő, hogy a geopolitikai változások erre is hatással vannak, de a mostanihoz hasonló konfliktus üzletileg irracionálisnak tűnő döntések meghozatalát is eredményezte. A Carscoops szerint most a Volkswagen került kellemetlen helyzetbe, bár a Renault-nak is kellett már súlyos veszteséget lenyelnie: mint korábban írtunk róla (és arról is, miért), a teljes Lada márkát és gyárát egyetlen rubelért adták el az oroszoknak.
Hirdetés
A Volkswagennél más a helyzet: Nyizsnyij Novgorodban a GAZ-zal kötött szerződést a német vállalat, hogy autókat gyártson nekik. Tavaly augusztusban azonban a Volkswagen felmondta a gyártási szerződést, az ukrajnai háború miatt ugyanis - más nyugati vállalatokhoz hasonlóan - meg kívánták szakítani kapcsolatukat az oroszokkal. Az országba irányuló exportjukat is hamar leállították (szintén hasonlóan más gyártókhoz - azóta az orosz újautó-piac ázsiai márkák modelljeivel telt meg), az oroszországi gyártás leállítása azonban nem feltétlenül csak politikai állásfoglalás, hanem a szankciók miatt ellehetetlenülő alkatrészáramlás miatt egy elkerülhetetlen döntés is. Ettől függetlenül a szerződésekben foglaltak még kötik a feleket, erre hivatkozva a GAZ meg is támadta a Volkswagen lépését. Azáltal, hogy a Volkswagen már nem gyártat autókat a GAZ-zal (és ezért nem is fizet), az orosz cég működése állításuk szerint veszélybe is került. Ebben lehet is racionalitás, hiszen egy-egy specifikus modell gyártására hosszú távra berendezkedő, kapacitásait erre a célra lekötő cég számára nagy érvágás tud lenni, ha a megrendelő hirtelen lemondja az egészet. A Reuters szerint a GAZ ezért keresetet adott be a bíróságra, 73,7 milliárd forintnyi rubel kártérítést követelve. Az orosz bíróság ezt egyelőre még nem ítélte oda a GAZ-nak, viszont befagyasztotta a Volkswagen oroszországi vagyonát. Ebben benne van a Volkswagen saját orosz gyára is Kalugában, amit tavaly óta szintén szeretnének eladni - a háború kezdete óta azonban az oroszok által nem barátinak tekintett országok cégeinek ilyen jellegű tranzakcióit az orosz állam hagyhatja jóvá. A Volkswagen problémáit tetézi, hogy leányvállalata, a Skoda is szeretne kiszállni az orosz piacról, saját orosz vagyonának értékesítése hasonló akadályokba ütközhet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2023.03.21. at 12:40
  Permalink

  Fognak még a ruszkik sajnálkozni hogy belekezdtek ebbe az értelmetlen háborúba…

  Az autógyártásuk 90%-át eddig nyugati vagy japán/koreai cégeknek köszönhették, most ez is ebek harmincadjára kerül. A Hyundai 200.000 autót gyártott, a Toyota is vagy 100.000 Toyotát és Lexust szerelt össze.

  A GAZ közép távon olyan lesz mintha csimpánzokat állítanának be a gyári gépsor mellé.

  • 2023.03.21. at 19:24
   Permalink

   Nem fog ez sokáig így lenni(amit már1000X kiveséztünk…)
   Se a Renault,se a VW,se a Toyota,se a stb. vezetősége nem fog ölbe tett kézzel ülni (attól jóval nagyobb haszonleső burzsulyok) hogy jól van akkor kivonultunk az orosz piacról aztán kész… Jó biztos hogy beletelik pár év mire mindegyik (egytől egyig) vissza fog gyűrűzni az orosz piacra! Még ha burkoltan is de ott keringenek majd mint a keselyűk és várják hogy mikor csaphassanak le…

   • 2023.03.22. at 21:53
    Permalink

    Az a helyzet hogy a kretén populista brexiterek pont ezt szajkózták, hogy majd a német autógyárak “becsicskítják” Merkelt. Aztán baromira nem az történt, Merkel igazi csapatjátkosként az európai egységet tartotta elsődlegesnek. És a backstop / ír határ kérdésben inkább kiállt az írek mellett mint az amúgy is ereje teljében lévő autóipar kisstílű érdekeit nézte volna.

    Ne számíts rá hogy a nyugati (és keleti) országok beáldozzák a stratégiai érdekeiket egy kis aprópénzért. Az inkább az oroszok szokása.

    Ráadásul az orosz piac még irrelevánsabb mint a brit, a BMW és a Mercedes kb annyi autót adott el náluk a háború előtt mint pl Belgiumban (picit többet de a nagyságrend hasonló).

    A VW-nek kicsit fontosabb volt az orosz piac, de meg lesz nélküle. Ahogy a COCOM listát is mindenki betartotta, és nem az IBM-nek vagy a Compaq-nak volt fájó, hanem nekünk a vasfüggöny mögött.

    Felkészülhetnek az oroszok a Mad Max autóparkra, mint amit a kubaiak is próbálnak életben tartani a forradalom óta.

  • 2023.03.22. at 22:27
   Permalink

   Annyira szánalmas hogy még ahhoz is hülye vagy hogy a saját magad által linkelt cikket megértsd…
   Ez nem annyira az Európai mint az amerikai márkák gyengélkedéséről szól.
   “Az amerikai cégnek külön gondot okozhat, hogy európai leányvállalatának eladásával mérsékelte globális jelenlétét. A racionalizálásnak éppen az volt az indoka, hogy a cég az amerikai és a kínai piacra akar koncentrálni, amelyikből az egyiken éppen visszaszorul.”

   Igen, az ázsiai piac sok szempontból hasonló igényeket támaszt mint az Európai, és amikor a GM eladta az Opel/Vauxhall párost közép távon halálra ítélte magát a kínai piacon, mivel sokáig a kínai Buick modellek az Opelek átjelvényezett testvérei voltak.

   A Sellantis esetében meg írják, hogy a kínai partnere ment csődbe.

   Az lehet hogy a kínaiakra is rátör majd a nemzeti autónacionalizmus, de egyelőre a teljes társadalom úgy nőtt fel, hogy az átmaszkozott hosszított Passat meg a Buick jelvényes Insignia volt nekik “az autó” autós életük döntő részében.

   A másik érdekes gondolat az hogy ők is gőzerővel villamosítanak, és aki ebben lemarad az halálra ítéli magát. Ebben semmi újdonság nincs, a világ összes fejlett társadalma megindult ezen az úton az EU is ezt teszi és jól is teszi.

Vélemény, hozzászólás?